Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Değerli Basın Mensupları,
Türk Metal Sendikasına gönül vermiş Kıymetli Metalsan emekçileri
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Hepiniz hoşgeldiniz.
Metalsan İşyerinde Ekim 2019 tarihinde yetki tespitini aldığımız günden bu yana 17 üyemiz işten çıkarılmış, işten çıkarılan üyelerimiz için açmış olduğumuz işe iade ve sendikal tazminat davaları sonuç vermeye başlamıştır ve 13 üyemiz için açmış olduğumuz sendikal tazminat ve işe iade davalarını kazanmış bulunmaktayız. Yetki tespiti davası devam ederken baskı ve tehdit unsurlarıyla üyelerimiz sendikadan istifaya zorlanmıştır. İşveren Türk Metal Sendikası üyelerinin birliğini bozmak adına diğer işyeri olan , Teleset üzerinden yeni işçiler alıp Metalsan işyerinde çalıştırmaya başlamıştır.
Yetki çoğunluğuna yapmış olduğu itirazda Teleset ve Metalsan aynı işyeridir savunmasıyla yetkimizi düşürmek için uğraşmışsa da bir kez daha başarısız olmuştur. 
Yetki tespiti davası 16 Ekim 2020 tarihinde tarafımız lehine sonuçlandığında ise İşveren pandemiyi bahane ederek üyelerimizi işyerinden tasfiye etmek amacıyla ücretsiz izne yollamaya başlamıştır.
Örgütlenmek her işçinin anayasal hakkıdır. Ama işveren bu hakkı, emekçilerimizin ellerinden türlü oyunlarla almak istemektedir. Ne yazık ki işçilere yapılmış haksızlıkların en büyüğü ile karşı karşıyayız.
İşte bizler bu haksızlıkları kamuoyuna bildirmek, haklı sesimizi tüm basın mensuplarına duyurmak için, burada toplanmış bulunmaktayız. 

Metalsan işyerinde Pazar da dahil olmak üzere her gün fazla mesaili çalışma devam ediyorken sipariş iptalleri bahanesiyle 71 üyemiz ücretsiz izne yollanmıştır. 
İşveren yine aynı bahaneyle Teleset işyeri üzerinden işçi alıp Metalsan  işyerinde çalıştırdığı 2  üyemizi ücretsiz izne yollamıştır.
İşverenin işçisine verdiği mesaj ortadadır: ya sendikadan istifa ederek işine devam edeceksin, ya da ücretsiz izne çıkarılacaksın.
Ücretsiz izin; pandemide istihdamı korumak ve işçinin işsiz kalmaması, kalırsa da gelirsiz kalmaması mantığı üzerinden kurulmuştu. Metalsan İşvereni bu uygulamayı işçiyi cezalandırma ve baskılama aracı olarak kullanmaktadır.
İşveren ücretsiz izin uygulamasının 17 mayıs tarihine kadar uzatılmasını bir kez daha fırsat bilip harekete geçerek,
Aralık 2020 ‘den beri ücretsiz izinde olan 73 üyemize mesaj yoluyla izinlerinin 17 mayısa kadar uzatıldığını bildirmiştir.
İşverenin bu davranışı apaçık sendikal örgütlülüğe saldırı niteliğindedir.
İşverenin bu tavrı çalışma barışını zedelemekte ve devletimizin sağlamış olduğu pandemi ücretsiz izin desteğini kendi çıkarları doğrultusunda kullanarak kamuyu zarara uğratmaktadır.
İşverenin bu hukuksuz eylemlerine karşı Çalışma Bakanlığı İşkur İş Teftiş kuruluna şikayet etmiştik. Sonucunda İş müfettişleri ücretsiz izin uygulaması hakkında üyelerimizle de görüşerek işyerinde teftişte bulunmuştur. 
İşyerindeki üyelerimize baskı yapan kişiler hakkında savcılığa bulunmuş olduğumuz suç duyurumuz mahkemeye taşınmıştır.

Pandemi sebebiyle işyerinde üretimde bir azalma söz konusu olmamasına rağmen sendika üyesi işçilerin ücretsiz izne çıkarılıp kamudan ücret almasına sebebiyet verilerek Kamunun zarara uğratılması nedeniyle işveren aleyhinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız.

Adalet yerini bulana dek her türlü hukuki ve fiili mücadelemizin takipçisi olacağız.

Buradan sizlerin huzurunda, işverene sesleniyorum: 
Kanunsuz uygulamalara son verin.
Mağdur ettiğin 73 emekçiye derhal işbaşı yaptırın.
Emekçinin ekmeğiyle oynamaktan vazgeçin.
Ekmeğimiz bizim onurumuzdur.
Kimsenin onurumuza, ekmeğimize, alın terimize el uzatmasına izin vermeyiz.

Bizim korkumuz yok.
Bu yoldan dönmeyeceğiz.
Hakkımızı istemekten,
Adaleti haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Bizi yıldıramayacaksınız, mücadelemizde kararlıyız, taleplerimizde ısrarcıyız.
Biz her şeye hazırız.

Ama,
Bizim uzattığımız eli havada bırakanlar,
İyi niyetimizi karşılıksız bırakanlar da hazır olsun.

Yeni eylemlere,
Daha etkili eylemlere hazır olsunlar.

Şunu iyi bilsinler...
Zafer direnen Metalsan Emekçisinin olacak.


Bu duygu ve düşüncelerle başta bizlere destek veren tüm işyeri temsilcilerimize ve üyelerimize teşekkür ediyorum. Hepinizi tekrar selamlıyor saygılar sunuyorum."

Editör: TE Bilişim