Haber: Ahmet Ünsal

Binlerce Manisalı başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde akın eden insan seli Spil dağının eteklerinde bulunduğu iddia edilen Hacet Dede'nin bu kez tek bir ziyaretçisi vardı o da haber için onun yanına giden genç gazeteci Gizem Azboy idi. Covid-19 tedbirleri çerçevesinde 18 günlük tam kapanma sürecine denk düşen Manisalılar dileklerini yerine getirememe üzüntüsünü taşıdı. Genç gazeteci Gizem Azboy, çantasından çıkarttığı beyaz bir kağıdın üzerine “Manisalılar adına dilekte’ bulunuyorum başlıklı isteklerini bir kağıda yazarak tarihi yapıya bıraktı. 

Azboy'un dilekleri arasında, "Tüm dünya insanlığı Covid-19 belasında biran önce kurtulsun. Esnaflarımız biran önce işyerlerini açsın. Çiftçilerimiz ürünlerini ucuz gübre, mazot temin ederek ekmeye başlasın. Emeklilerin bayram ikramiyeleri 2000TL olsun.Covid-19’dan hastanelerde tedavi görenler biran önce şifa bulup sevdiklerine kavuşsun” yer aldı.

Gazeteci Gizem Azboy, günün önemi içerisinde Hacet Dede’nin türbesine haber yapmak için geldiklerini ancak eski yıllarda olduğu gibi tam tersine binlerce kişinin yerine bomboş bir ortamla karşılaştığını belirterek, “Her yıl takvimler 5 Mayıs’ı gösterdiğinde Manisalılar buraya akın edermiş. Bugün ise Manisalılar yasaklar dolayısıyla burada değiller. Tüm istek ve dileklerini evlerinden yapacaklar. Ben yinede onlar adına dileklerde bulundum rabbim tüm dileklerimi kabul eder” dedi.

TÜRBBE OLMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde Hıdırellez Günü'nde binlerce vatandaşların umut kapısı olan ve 'Hacet Dede Türbesi' olduğuna inanılan yapının, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı kazı çalışması sonrası, 2018'de alanda türbe olmadığı ortaya çıkmıştı.

Her ne kadar alanda bir türbe olmasa da Manisalılar bunu bir gelenek haline getirerek, dileklerini ilettikleri alana şeker, lokum ve biskivi getirerek dilekte bulunmaya gelenlere dağıtırlardı. 

2018 yılında 'Hacet Dede' ziyaretinden görüntüler;

Editör: TE Bilişim