Başkan Geriter, “17 Kasım 2020 günü, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılıyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların birlik ve federasyonlara olan katılma payı, eğitim fonu payı ödemeleri de yapılandırmaya dahil olacak.
Esnafın yapılandırmadan yararlanabilmesi için sadece yapılandırılan borcu zamanında ödemesi yetmiyor, aynı zamanda daha sonra tahakkuk edecek vergi ve primleri de zamanında ödemesi gerekiyor. Mart ayında ertelenen vergi ve primlerinin ödeme zamanı geldi. Bunun üstüne geçmiş dönem borçları da yeniden yapılandırılacak ve içinde bulunduğumuz döneme ait yeni vergi ve primler eklenecek. Halen iş yapamayan esnafımızın bu borçlarının tamamını ödemesi çok zor” diye konuştu. 

Pandemi döneminde esnafın borç yükünün daha da arttığını vurgulayan Geriter, “ Pek çok esnafımız 3 aydan uzun süre kepenk açamadı. Servis aracı, okul kantini gibi bazı esnafımız çalışmaya başlayamadı. Yeni tedbirlerle birlikte birçok esnafımızın yeniden kepenkleri kapattı.   Ödeme gücü olmayan esnafımızın birçoğu, bu şartlarda yapılandırmaya başvuru bile yapmayabilir. Kırsal bölgede faaliyet gösteren birçok esnafımız var. Bu bölgelerdeki çiftçiler ve aileleri yıl boyunca esnaftan veresiye alışveriş yapıyor, yılda bir kez hasat zamanı gelip ürünler satılınca esnafa olan borcunu kapatıyor. Esnaf yıl boyunca veresiye hizmet verip para alamadığı için aylık taksitlerini zamanında ödeyemiyor, böyle olunca da yapılandırma iptal oluyor. Dolayısıyla biz de 2-3 yılda bir yeniden bir yapılandırma kanunu gelmesini istiyoruz.  Ayrıca yapılandırmaların bozulmaması için sonradan doğacak borçların zamanında ödenme şartının aranmaması gerekir. Aksi halde esnaf borcunu zamanında kapatabilmek için veresiye hizmet vermese bunun ekonomik etkileri çok daha ağır olur” dedi.

Editör: TE Bilişim