CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Türkiye’de esnafın pandemiden önce de zor zamanlar geçirdiğini hatırlatarak, “Sadece  2015 – 2019 yılları arasında 402 bin 411 esnaf kepenk kapatmıştı" dedi.

Başevirgen, “Devlet, pandeminin başladığı Mart ayından itibaren esnafa 3 ay boyunca zorunlu olarak dükkanını kapattırdı. Fakat bu süreçte esnafı yalnız bıraktı. Özellikle günlük kazançla yaşamını sürdüren binlerce esnaf açlığa mahkum edildi. Destek adı altında verdiği 25 bin TL’lik faizli kredi –ki birçok esnaf bu krediden faydalanamadı- ve 3 aylık borç erteleme dışında esnafa hiçbir yardım eli uzatılmadı. Bugünden itibaren ertelenen borçların ödemesi başlayacak. Esnaf hangi gelirle bu borcu ödeyecek? Hepsi çaresizlik içinde ama seslerini duyan yok” ifadelerini kullandı.

Esnaf ve sanatkârların, iş yerlerinin kirasından, faturasına kadar birçok masrafını ödemekte zorlandığını bu nedenle de ekonomik gücü kalmayan esnafın kepenk indirdiğini söyleyen Başevirgen  “Üç aylık süre boyunca birikmiş kira, elektrik, doğalgaz, su faturaları, sigorta, vergi ve prim borçları ile kira stopajları şimdi koca bir borç yığını olarak esnafın karşısına dikildi. Normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte dükkanını yeniden açan ve direnmeye çalışan esnafın çoğu günü siftahsız bitiyor. Bir dükkânın kapanması demek bütün bir ailenin yanı sıra, yanında çalışan bir iki kişinin de ailesiyle birlikte zor duruma düşmesi anlamına geliyor. İstihdam yaratan esnaf, artık kendi karnını zor doyuruyor.” şeklinde konuştu.

Yaptığı esnaf ziyaretleri sonrasında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yanıtlaması istemi ile meclis başkanlığına soru önergesi de veren Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Bakan Pekcan'a şu soruları yöneltti :

Türkiye genelinde 2002’den 2020’ye kadar her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kepenk indiren esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır? Kapanan bu işyerleri sonucunda toplam kaç çalışan işsiz kalmıştır?

Türkiye genelinde 2020’nin ilk 9 ayı için kepenk kapatan esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır?

Türkiye genelinde 2002’den Eylül 2020’ye kadar olan süreçte kapanan esnaf ve sanaatkarların devlete olan SGK, vergi, Bağkur vs. gibi borçlarının toplamı kaç TL’dir? Devlete karşı borçlu olup işyerini kapatmış kaç esnaf ve sanaatkara karşı icra takibi başlatılmıştır? Faaliyette olsun olmasın, esnaf ve sanaatkarlarımızın devlete olan borçları için herhangi bir yapılandırma düşünülmekte midir? Bankalara olan kredi borçlarından dolayı haklarında icra takibi başlatılmış olan esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır?

Manisa ili genelinde, 2002-2020 yılları arasında her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kepenk indiren esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır? Manisa ili ilçelerinde 2002-2020 yılları arasında her ilçe ve her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kepenk indiren esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır? Kapanan bu işyerleri sonucunda toplam kaç çalışan işsiz kalmıştır?

Manisa ili genelinde 2020’nin ilk 9 ayında kepenk indiren esnaf sayısı kaçtır?

Manisa ili genelinde, 2002-2020 yılları arasındaki süreçte her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere yeni işyeri açan esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır? Manisa ili ilçeleri için 2002-2020 yılları arasında her ilçe ve her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere her ilçede yeni işyeri açan esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır?

Manisa ili genelinde 2020’nin ilk 9 ayı için yeni işyeri açan esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır?

Manisa ilinde 2002’den Eylül 2020’ye kadar olan süreçte, her yıl kapanan esnaf ve sanaatkarların devlete olan SGK, vergi, Bağkur vs. gibi borçlarının toplamı her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç TL’dir? Devlete karşı olan borçlarından dolayı kaç esnaf ve sanaatkara karşı icra takibi başlatılmıştır? Manisa genelinde Bankalara olan kredi borçlarından dolayı haklarında icra takibi başlatılmış olan esnaf ve sanaatkar sayısı kaçtır?

Esnaf ve sanaatkarlarımızın faaliyetlerini göstermek amacıyla kiraladıkları taşınmazlarla ilgili kira stopajının kaldırılması düşünülmekte midir? Söz konusu kira stopajının kaldırılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmanın detayları nedir?

Esnaf ve sanaatkarlarımızın kepenk indirmesinin önüne geçilmesi veya en azından azaltılabilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmanızın detayları nelerdir?"

Editör: TE Bilişim