HABER: DİYAR ASLAN
Yaz sıcakları ve son günlerde görülen rüzgarlı havanın da etkisiyle ülke genelinde meydana gelen orman yangınlarında ciddi artış yaşandı. Son olarak İzmir’de görülen orman yangınında 5 bin hektardan fazla ormanlık alan zarar gördü. Sıkça yaşanan orman yangınları akıllara ‘Yangın sonrası ne gibi çalışmalar yapılıyor’ sorusunu getirdi.

MANİSA’DA HAFTADA İKİ ORMAN YANGINI YAŞANIYOR
Manisa’da geçtiğimiz yıla kıyasla bu yılki orman yangınında azalma görülüyor. Haftada ortalama iki orman yangınının yaşandığı Manisa’da orman yangınları kısa sürede söndürülüyor. Erken tespit ve koordineli çalışmalar yangının büyümeden engellenmesinde büyük fayda sağlıyor. 

YANGININ ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇTİ
Manisa’da 23 Temmuz 2018’de Şehzadeler ilçesinde yer alan Yukarıçobanisa Mahallesi yakınlarında Spil Dağı eteklerinde meydana gelen yangın korkutmuştu. Rüzgarın söndürme çalışmalarını olumsuz etkilemesi nedeniyle yangın 4 saat sonra kontrol altına alınmıştı. Jandarma ekiplerince ‘anız yangınının’ sıçraması sonucu çıktığı belirlenen yangının ardından geriye kapkara bir alan kalmıştı.
6 kişinin yangından etkilenerek hastaneye kaldırıldığı, civar mahallelerde paniğe neden olan yangının ardından bölgede hangi çalışmalar yapıldı?

BÖLGE YENİDEN YEŞİLLENİYOR
Manisahaberleri.com’un Manisa Orman İşletme Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, yangının ardından ilk olarak kış aylarında bölgede doğal yöntemlerle tohum takviyesi yapıldı. Dayanıklı bir tür olamayan bozuk kızılçamlık alanda yeterli verim alınamayınca yakın bir zamanda bölgede terasçı yöntemiyle sürüm yapıldı. Manisa Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, yangından zarar gören alanın ağaçlandırılması için toprak hazırlıklarını tamamladı. Bölgenin yenine yeşillenmesi için daha sağlıklı sonuç alınması için Kasım ayında yanan bölgeye fidan ekimi yapılması planlanıyor. 

Yukarıçobanisa Mahallesi Muhtarı Cemil Uzel de bölgeye tohum atıldığını söyleyerek, alanın yeniden yeşermesinin zaman alacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim