BARO HERKES İÇİN ADALETİ SAVUNUR
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka ve Şehzadeler İlçe Başkanı Zerrin İşnel ile birlikte Manisa Barosu Seçimli Genel Kurulu’na katıldı. Özel, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Yaklaşık son 7 seçimli genel kurulun birisi hariç hepsine gelmişimdir. Manisa Eczacı Odası Genel Sekreterliği döneminden itibaren Manisa Barosu’na sürekli yakın ilişkiler içindeyiz. Bugün de burada baronun yanından Eczacı Odası ve Tabip Odası başkanlarını görüyoruz. Meslek örgütleri, akademik odaların dayanışması önemlidir. Akademik odalar, kendi üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak kadar kamu menfaatlerini de korurlar. Tabip için eczacı için hasta sağlığını öncelemek, sağlık hakkını savunmak olduğu gibi iş baroya geldiğinde de adaleti ve hukukun üstünlüğü savunmak, herkes için adaleti savunmak anlamına gelir” dedi. Özel, “Burada önce bir teşekküre ihtiyaç var. Soma davası benim açısından son derece önemli. Benim de yakından takip ettiğim bu davada Soma’ya bir sürü sözler verildi ancak bu sözler tutulmadı. Ama buradan teşekkür ve takdir etmek gerekir ki Manisa Barosu Soma’ya verdiği sözü tuttu. İlk günden son güne kadar mağdur ailelerin yanında durdu, onların davada temsil edilmesi noktasında ailelere karşılıksız destek verdi hatta bazı mahkeme masraflarının baro bütçesinden sağlanmasına kadar da bir özveri gösterdi. Bu açıdan da Manisa Barosu’nu ve tüm baro mensuplarını kutluyorum” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:
YAŞADIĞIMIZ SORUNLARIN TEMELİNDE KUVVETLER AYRILIĞININ OLMAMASI VAR
“Baroların en önemli görevi, vatandaşın adil bir şekilde yargılanma hakkını savunmaktır, bu da ancak ve ancak kuvvetler ayrılığıyla ve hukukun üstünlüğüyle mümkündür. Bugünlerde yaşadığımız somut sorunların temelinde kuvvetler ayrılığının olmaması var. Arşimet bundan 2 bin 200 yıl önce hamamdan çıkıp, ‘Buldum, buldum’ diye bağırırken aslında var olan bir kuralı buldu, suyun kaldırma kuvvetini keşfetti. O günden bugüne kadar insanoğlu tarafından yapılan bütün yüzen cisimler, gemiler Arşimet’in keşfettiği ve var olan suyun kaldırma kuvveti kuralına uygun şekilde inşa edildi. Gemiler, suyun kaldırma kuvveti gözetilerek yapılırsa yüzüyor, o kurala direnmeye çalışırsa batıyor. 
KUVVETLER AYRILIĞI PRENSİBİNİ AYAKLAR ALTINA ALIRSANIZ DEMOKRASİ GEMİSİNİ YÜZDÜREMEZSİNİZ
Bundan 280 yıl önce John Locke yasama ile yürütmeyi, 250 yıl kadar önce de Montesquieu yargıyı da katarak üç ayrı kuvvet olduğunu ve bu kuvvetlerin birbirini denetlediği takdirde adaletin sağlanacağını ve devletlerin iyi yönetileceğini, güçleneceğini söylediler. O günden bugüne bu kurala uygun davranan bütün ülkeler gelişiyor ve güçleniyor. Bu gerçeğe direnen ülkeler de güç kaybediyor ve perişan oluyorlar. Bugün siz Arşimet’in bulduğu kurala direnirseniz nasıl gemiyi yüzdüremezsiniz, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı prensibini ayaklar altına alırsanız, demokrasi ve adalet gemisini yüzdüremezsiniz, bu gemi batar.
TÜRKİYE’DE KİMİN DIŞARI ÇIKACAĞINA DÜNYA LİDERLERİ KARAR VERİYOR
Bugün bu durumla karşı karşıyayız. Somut olarak hatırlamak gerekirse yüksek yargı başkanlarının cübbelerinde olmayan düğmelerini iliklemeye çalışarak yürütmenin başını karşılamaları, onun çay toplama partilerine iştirak etmeleri ve bunun ödülünü de kendi kızlarının o kadar hakim, savcı adayı varken iki günlüğüne Elazığ’dan saraya atanmasıyla almaları en somut örneklerindedir. Adli yıl açılışlarının, hakim-savcı kuralarının da yürütme organın sarayında yapılıyor olması, somut örnekler arasındadır. Sizde kuvvetler ayrılığı yoksa birileri sizden kimselerden isteyemeyeceği şeyleri ister. Çıkar Trump der ki, ‘Benim rahibi ver.’ Sen, ‘Sende de bizim bir papaz var. Ver papazı, al papazı’ dersen, kuvvetler ayrılığının olmadığını, mahkemelerin bağımlı olduğunu söylemiş olursun. Son 15 günde istediğin kadar, ‘Bizde mahkemeler bağımsızdır’ de, bu iç politikaya yönelik bir algı operasyonundan öteye gitmez. Sana da kimse inanmaz. Tüm dünya da Türkiye de biliyor ki, Türkiye’de kimin içeri gireceğine Recep Tayyip Erdoğan, kimin dışarı çıkacağına dünya liderleri karar veriyor. Deniz Yücel’i Angela Merkel’in, Büyükada tutuklularını Schröder’in dışarı çıkardığı gibi, Brunson’ı da Trump dışarı çıkardı. Bunu görmek lazım. Hukkukun Üstünlüğü Endeksi diye bir endeks var. Türkiye, o endekste 113 ülke arasında 101’inci sırada. Ben bizden sonraki ülkeleri değil, bizden önceki 50 ülkenin haritalardaki yerini bilmiyorum. Bu ülkeler bile bizden daha iyi noktada.”
Editör: TE Bilişim