CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban yaptığı açıklamada TÜİK’in 2020 Kasım ayı işsizlik verilerini değerlendirerek, TÜİK’in yine kamuoyuna yanıltmaya devam ettiğini ve gerçek tablonun sokakta olduğunu dile getirdi. 

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, DİSK-AR’ın yaptığı araştırmada Türkiye’de gerçek işsizliği net bir şekilde gözler önüne serildiğini dile getirerek, sokakta gezen her 3 kişiden birinin artık işsiz olduğunu söyledi. 
CHP’li Balaban yaptığı açıklamada, “TÜİK Kasım ayı işsizlik verilerini açıkladı, bu verilere göre Türkiye’de hem istihdam hem işsizlik aynı anda azalmış gözüküyor. Türkiye’de işsizlik sayısını yüzde 12,9 olarak veren TÜİK’in raporunun ardından DİSK-Ar’ın açıkladığı sayılar ise Türkiye’de gerçek işsizliği gözler önüne seriyor. DİSK-AR’ın raporuna göre Türkiye’de “Geniş Tanımlı İşsizlik” yüzde 28,8. Yani DİSK-AR’ın raporuna baktığımızda ülkemizde neredeyse her üç kişiden birisinin işsiz olduğu gözler önüne serilmekte” dedi. 

CHP’li Balaban, gerçek işsizliğin sokakta daha net bir şekilde görüleceğini ifade ederek, “TÜİK’in verilerinin gerçek tabloyu yansıtmadığını bugün sokağa çıktığınızda 5 kişiyle görüşseniz bile anlamanız mümkün. Toplumu kandırmaya çalışıyorlar, yanıltmaya çalışıyorlar ama bilmiyorlar ki gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır. TÜİK sadece iş arayanları işsiz saymakta bizler diyoruz ki, gelin kendimizi kandırmayalım pandemi sürecinin işsizliği artırdığını kabul edelim bugün İŞKUR’un verilerine göre 3,6 milyon işçi kısa çalışma ödeneği alıyor. Bunun yanında 2 milyon 217 bin işçi ise ücretsiz izin ödeneği almakta. TÜİK bunları görmüyor, onlara göre bu işçiler işsiz değil. Türkiye’de sağlıklı verileri açıklaması gereken TÜİK iktidara yarayan şekli ile verileri açıklamaya devam ediyor. Bir kez daha görüyoruz ki saray ve onun yandaşları ile halkın içinde yaşadığı ülke aynı ülke değil, saray sofralarından halkın sofraları görünmüyor, görülmek istenmiyor. Bu verilerde TÜİK tarafından ilan edilen genç işsizliği gerçekçi değil bizim elimizdeki verilere göre genç işsizliği yüzde 43.5, bu verilerde kadın işsizliği gerçekçi değil, pandemi ile birlikte kadın işsizlik oranı yüzde 37,7. Gençler işsiz, kadınlar işsiz, işsizlik her geçen gün artıyor. Artık insanların iş bulmakla ilgili ümidi de kalmadı. Ülkemizde artık gençlerimiz, kadınlarımızın gelecekle ilgili ümidi yok” ifadelerini kullandı. 

CHP’li Balaban açıklamasının son kısmında, Türkiye’nin en büyük sorunun işsizlik ve yoksulluk olduğuna dikkat çekerek, “Cumhuriyet Halk Partisi Manisa İl Başkanlığı olarak çok uzun zamandır aynı şeyi söylüyoruz. Bugün Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik ve yoksulluktur. Halkın içinde, hakla birlikte verdiğimiz mücadelenin sonucunda bizler için bunu anlamak zor değil. Ancak sırça saraylarından halka dürbünle bakanlar bunu anlayamaz. Bizler buradan bir kez daha sesleniyoruz en acil çözüm bulunması gereken sorun işsizliktir, yoksulluktur! Bunun dışında yaratılmaya çalışılan suni gündemler ancak iktidarın kendi beceriksizliğini aklama telaşı içinde yaratılan gündemlerdir. Bu yanlıştan acilen dönülmeli, vatandaşın mahkum edildiği yoksulluktan kurtarılması için ciddi politikalar üretilmelidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim