CHP’li Gürtunca konuşmasında ilk olarak Bitlis Tatvan ilçesinde yaşanan helikopter kazasında 11 askerin şehit olmasından dolayı derin bir üzüntü yaşadıklarını ifade ederek, “Bitlis Tatvan’da şehit olan 11 askerimize Allah’tan rahmet, geride kalan ailelerine baş sağlığı diliyorum. Ayrıca yaralı olan askerlerimizi de acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi. 
Türkiye’nin özellikle son bir yıldır ekonomi başta olmak üzere birçok temel konuda kötü durumda olduğunun altını çizen CHP’li Gürtunca, “Ülke ekonomik yönden çok kötü durumda. Ülkede dört konu var. Ekonomi, sağlık, dış ilişkiler ve demokrasi. Ekonomide işsizlik çığ gibi büyüyor, insanlar geçim sıkıntısı çekiyor. Hazine tam takır. Hazinedeki paralar nereye gitti dedik. Bununla ilgili bize edilmedik hakaret kalmadı. Ancak söylediklerimizin hepsinin doğur olduğu ortaya çıktı. İşsizlik artıyor, çiftçi zor durumda. Çiftçinin girdileri arttı. Bu ülkede insanlar küstü. Artık kimse çiftçilik yapmak istemiyor. Köylerden kentlere göç yaşanıyor ve ucuz emek gücüyle üreticiler bir yerlerde çalışmak istiyor. Bu vahim bir tablo. Ama pandemi de gördük ki bir ülkenin en önemli zenginliği gıdasıdır. Çiftçi zor çok durumda.” diye konuştu. 
Bu ülkede bir cezaevi ekonomisinin başlatıldığını kaydeden Gürtunca, “Son 5 yılda 119 tane cezaevi yapıldı. 2025 yılına kadar devletin yaptığı yatırım bilançosuna baktığınızda 193 tane daha cezaevi yapılacak. Millet üniversiteleri büyütüyor525 tane cezaevi olacak2025 yılında. Burada bir de acı olan şu amiral gazeteler şöyle yazdı. yüksek enflasyonla gidin cezaevi kantinlerinden alışveriş yapın dediler. Orada mahkumların çalışıp ürettiği peynir, sucuk, boncuk, ayakkabı, deri, mont her türlü şey satılıyor.  Burada çalışan mahkumlara günlük verilen yevmiye 14-17 lira. Aylık 420 lira ile 510 lira arasında geçiyor. Bu pazardan devletin garantisi 4.7 Milyar TL geçen yıl. 5 Kat Trilyona yakın bir para. Oradaki mahkumlara ödenen tutar 78 milyar. Yani elde edilen gelirin yüzde 2’si mahkumlara veriliyor. Oradaki insanlara çok ucuz bir emek iş gücü olarak kullanıyor.  Geçen yıla göre tutuklu ve mahkum sayısı yüzde 10 artıyor. Şuan 291 bin 546 kişi cezaevlerinde tutuklu ve mahkum” dedi.

Corona virüs haritasında orta risk seviyesinde olan Manisa’da normalleşme sürecinin yaşanmaya başlandığına dikkat çeken CHP’li Gürtunca, normalleşmede işyerini açan esnafın şimdi işgaliye cezalarıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. 
CHP’li Gürtunca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Pandemi döneminde esnaf aylardır kapalı tutuldu. Elbetteki sağlık sebebiyle bu tedbirler alındı. Ancak esnaf kapalı olduğu müddetçe borç altına girdi ve ellerindeki kefen paralarını harcadılar. Şimdi kısıtlamalar kalktı işyerleri açıldı. Manisa’da da normalleşme çerçevesinde esnafımız dükkanlarını açtı. Açılır açılmaz Şehzadeler belediyesi esnafımızın tepesine çöktü, neymiş işgaliye parasıymış. Ceza kesilenler oldu. Kefen parasını harcayan esnafa şimdi belediye çöküyor. Gönül ister diki o belediye görevlisi zabıtalar ceza keseceklerine, esnafı ziyaret edip kolonya, maske dağıtıp ‘Hayırlı işler’ desinler. ‘İşgaliye borçlarınız konusunda size kolaylıklar sağlanacak’ denmesini beklerdik. Esnaf zaten aylardır verdikleri savaştan yorgun çıktılar ve hayatta kalma derdindeler. Bu davranışı doğru bulmuyorum.” 
CHP’li Gürtunca açıklamasının devamında şöyle konuştu. “‘Esnafımıza çok yardım ettik, şunu yaptık, bunu yaptık’ dediler. Esnafın borçlarını erteledik diyorlar. Ertelediler ama hepsinin faizleriyle birlikte ertelediler. Bu ülkenin esnafın borçlarını ödeyecek kaynağı yok mu? Var. 2014 yılından bu zamana geçmediğimiz köprülere, gitmediğimiz yollara ödediğimiz döviz kurundan farkıyla bu borçları kapatabilirdik. Yandaşlara kıyak yapacaklarına, esnafımıza bu dönemde kıyak yapacaklardı. Bir avuç kişiyi zengin edeceklerine, sıkıntıda olan vatandaşımıza, esnafımıza kıyak yapacaklardı.” dedi. 
 CHP’li Gürtunca, “CHP olarak kentsel dönüşü başından bu zamana kadar profesyonelce takip ettik. CHP olarak kentsel dönüşüme karşı değil. Biz rantsal dönüşüme karşıyız sadece. Kentsel dönüşüm yaşanacağı mahallelerde vatandaş sıkıntılar yaşıyor. Biz kentsel dönüşümün nasıl yapılabileceği konusunda alternatiflerimizi sunduk. Bizim üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Şimdi Kentsel Dönüşüm çalışmaları bitti ve 22 Şubat’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu askıya çıkardı. Şimdi imar ekibimiz ile birlikte askıya çıkan imar planlarını tekrar inceleyeceğiz. Uzmanlarımızla değerlendirip, hatalar varsa bunları belediyeye dile getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim