CHP’li heyetin ziyaretinde sıkıntı yaşayan kahveci esnafının sıkıntılarını dile getiren Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Çetin, pandemi süresince AKP’li belediyelerden, sosyal yardımlaşmadan donanı üyeleri için destek istediklerini, ancak destek konusunda kimseden destek gelmediğini söyledi. 
Manisa merkezde 600 kapalı üyesinin bulunduğunu söyleyen Oda Başkanı Çetin, “Nefes alacak durumumuz kalmadı. Her platformda çeşitli kesimler ‘Türkiye’de aç insan yok’ diyorlar. O zaman gelip kahveci esnafına baksınlar. Kahveciler şuanda aç. İki aydır kapalı olan kahvecimizin cebine 1 Lira dahi girmedi. Yardım taleplerimiz oldu. Ancak talebimize kimse ses çıkmadı. Sadece Şehzadeler Belediyesi’nden 750 Liralık bir yardım oldu. Bu yardımı ikinci defa talep ettik, ama reddedildi. Büyükşehir belediyemizden ve Yunusemre belediyesinde yardım talebimizi reddetti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yardım yapacağını açıklamıştı. Ancak oradan da bir destek gelmedi. Devletimizin pandemi tedbirleri kapsamında bizden ne istiyorsa yaptık. Gereken tedbirleri en üst düzeyde aldık. Ancak yine kapatılan biz olduk. Bizi küçük esnaf görerek yok sayıyorlar. Ama biz Türkiye’nin ciddi bir kesimini oluşturuyoruz. Ancak pandemide şunu gördük. Türkiye’de olası bir durumda, yani pandemi veya buna benzer durumlarda ilk vazgeçilen kesim biz olduk. Bir gün birileri bizim gücümüzü fark edecek.” diye konuştu. 

Oda Başkanı Çetin’in ilettiği sorunları not olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, pandemi döneminde en büyük sıkıntı yaşayan kesimin hizmet sektörü ve başta kahveciler olduğunu ifade ederek, sıkıntıların en büyük sebebinin pandeminin yoğun olduğu zamanlarda devletin ciddi tedbirler almaması olduğunu söyledi. 
Covid-19 tedbirleri kapsamında kapalı olan hizmet sektörüne sahip çıkılması çağrısında bulunan CHP’li Özel, “Bir toplumda bir ülkeye ya hep beraber katlanılır ya katlanılmaz. Ama bütün yükü hizmet sektörünün sırtına yüklüyorsak, o zaman hep beraber onlara destek vermek ve yükünü hafifletmek gerekir. Almanya’da küçük esnafa 1 yılın karı kadar destek veriyorlar. Türkiye’de bu sistem uygulanmadığı gibi vergi sisteminin de bunu çözmesi mümkün değil. AVM’ler yoğun bir şekilde çalışırken küçük esnafa salgının sebebiymiş gibi muamele yapmak doğru değil. Bu nedenle biz diyoruz ki ya 14 gün bütün herkesin kapanmayılız, ya da 14 gün kapanmayın yükü belirli bir kesimin üstüne bırakıp kapattıysak, onların yükünü birlikte üstlenmeyiz. Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, sıkıntı içerisinde olan esnafımız ve küçük işletmelerimiz için gerekli çözüm önerilerini hükümete sundu. Ancak hiçbiri kabul görmedi.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim