CHP’li Balaban yaptığı açıklamada, “CHP’nin halk adına sunduğu en önemli projelerden biri asgari ücretten vergi kesintisine son verilmesidir. Türkiye’de 7 milyondan fazla insan asgari ücretle geçinmektedir. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bu insanlar öncelikle dengeli beslenememektedir. Faturalarını ödeyememekte, sosyal hayatın ‘S’sini yaşayamamaktadır. Çocuklarına harçlık dahi verememektedirler. Asgari ücret kölelik ücretine dönüşmüştür. İşte bu nedenle CHP olarak birinci temel görevimiz asgari ücretten vergi yükünü kaldırmaktır. Bugün asgari ücret brüt olarak 3 bin 577 liradır. 752 lirası vergi olarak kesilmektedir. CHP’nin halk iktidarında asgari ücretten vergiye son verilecektir. En büyük vergi yükünü çeken asgari ücretlilere rahat bir nefes aldırılacaktır” dedi.

AK PARTİ VE MHP’YE SESLENDİ
CHP’li Balaban açıklamasında, asgari ücretten verginin kaldırılması hususunda AK Parti ve MHP’ye seslenerek şöyle konuştu:

“Türkiye asgari ücrette Avrupa’nın sonuncusu durumundadır. Çin’in gerisindeyiz. Artık Çin bizden en daha yüksek asgari ücret veriyor. 2018 yılından beri asgari ücretten vergi kesintisini kalması için partimiz tarafından 3 tane önerge verildi. Kanun teklifi verildi. Ancak AKP ile MHP’nin oylarıyla reddedildi. Buradan AKP’ye ve MHP’ye sesleniyoruz. Asgari ücretle ilgili hemen yarın teklif versinler. CHP tam olarak onlara destek vermeye hazırdır. Somut önerimiz yılbaşına kadar asgari ücret 3 bin 577 lira olarak işlem görmeli ve yılbaşından sonra yeni ayarlamaya gidilmelidir. Asgari ücretli çalışanlar bu ülkenin yüz akıdır. Onlarında insanca yaşamak, sosyal hayatının içerisinde yer almaları en doğal haklarıdır. CHP olarak her zaman mağdurun yanındayız ve olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin kaynaklarını halkımız için harcayacağız. İlk fırsatta halkımızın gereğini yapacağına inanıyoruz.”

AYÇİÇEK YAĞIYLA KARŞILAŞTIRMA YAPTI
Basın açıklamasında söz alan CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak, asgari ücretlilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, her geçen gün fiyatı artan ayçiçeği yağı ile karşılaştırma yaptı. 

CHP’li Av.Arcak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“Asgari ücret bir ülkede işçiye ve emekçiye verebilecek minimum ücrettir. Ne yazık ki ülkemizde bir çok kaçak işçi çalıştırılıyor. Asgari ücretliymiş gibi gösterilip, asgari ücretin altında çalıştırılan vatandaşlarımız var. Türkiye Avrupa’da asgari ücretle çalıştırılan işçiler bakımından oran olarak birinci sırada. Yüzde 50’ye yakın vatandaşımız asgari ücretle çalıştırılıyor. Asgari ücret zorunluluk değil, minimum tutardır. Ayçiçek yağı 2019 yılında 42 lira iken, 2021’in Ekim ayının ilk haftasında 94 lira oluyor. Aynı yağ Ekim ayının ortasında 105 lira, aynı ayın sonunda 119 lira yükseliyor. Kasım ayının başında ise bu fiyat 135 liraya çıkıyor. Yani 2,5 aylık zaman içerisinde 3,5 kat ayçiçeği yağı zamlanıyor. Bu vatandaşımızın en temel kullandığı gıda maddesidir. 2019’da asgari ücret net 2020 lira iken, şimdi 2 bin 800 lira civarlarında. Şimdi açıklanacak asgari ücret zammını bekliyoruz. Bu ağır ekonomik şartlar altında asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılmalıdır. AKP iktidarı vatandaşı artık açlığa mahkum etmiş durumda. Yoksulluğa terk etmiş durumda. CHP olarak söylüyoruz, esnafımıza, çiftçimize, memurumuza ve işçimize her türlü kolaylıkları sağlayacağız. Hiçbir vatandaşımızı açlığa terk etmeyeceğiz. İktidarımızda hiçbir çocuk yatağına aç girmeyecek.”
 

“ASGARİ ÜCRETTE ÇİN’İN BİLE ALTINA DÜŞTÜK”
CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise yaptığı açıklamada türkiye’deki asgari ücreti Çin’i ile kıyaslamaya yaparak şöyle konuştu:

“Türkiye’de açlık sınırı 3 bin 185 lirayken asgari ücretin 2 bin 825 lirada kalması bu ülkenin ayıbıdır, utancıdır. İnsanlığa yapılan en büyük zulümdür. Partimiz TBMM’de önerge verdi. Asgari ücretten vergi alınmasın dedik. Sonra bize dediler ki ‘Siz hesabı kitabı bilmiyorsunuz. Bol keseden atıyorsunuz’. Hesap kitap belli. 2020 yılında asgari ücretten alınan vergi miktarı toplamı 4,2 milyar lira. Bugün beşli çete ve yandaşlardan silinen vergi cezaları 5 milyar doların üzerinde bir para. Asgari ücretin yaşanabilecek hale gelmesi konusunda Türkiye’nin kaynakları var ve yeterli. Asgari ücretten vergiyi kesiyorsunuz ve o geçmediğimiz köprülere, kullanılmadığımız havaalanlarına veriyorsunuz. Bunu yapmazsanız bu ülke her şeyi karşılayabilir. Bu bir ülkenin onur mesesidir. Daha geçmiş yıllarda Çin’lilere diyorduk ‘Siz 320 Dolara adam çalıştırıyorsunuz’ diye. Bizde şuan düştü 280 dolara. Biz Çin’inde altına düştük. Ülke zor durumda. Aldığınız vergi gelirlerini işçiden, emekçiden, çiftçiden ve memurdan yana kullanmanız gerekirken, bu paraları bir avuç yandaşa peşkeş çekiyorsunuz. Ama bu zulme az kaldı. Kurulacak ilk sandıkta halk bunun hesabını soracak. Buradan MHP’ye sesleniyoruz. Buyurun mecliste asgari ücretten vergiyi kaldıracağız diye önergesi siz verin. Bizde CHP olarak iki elimizi kaldırıp oyu vereceğiz. Bu işin partisi yok. Ama yapamazlar.”

Editör: TE Bilişim