Kentsel dönüşüm içinde olan İshak Çelebi Mahalle Muhtarı Bayram Efe, proje çerçevesindeki konutlara çok düşük fiyatların belirlendiğini, yerine yapılacak olan konutlara ise yüksek fiyatlar belirlendiğini belirterek, mahalle sakinlerinin bunu karşılamasının zor olduğunu söyledi. 
Mahalle Muhtarı Efe, kentsel dönüşüm çerçevesinde yerine yapılacak konutları mahalle sakinlerinin almasını mümkün olmadığını ifade ederek, “Bizim evleri yok fiyatına sayıyorlar. Böyle bir durumu kabul etmemiz mümkün değil. Bir eve 100 bin lira fiyat biçiyorlar, ancak yapacakları eve 250 bin civarı fiyat biçiyorlar. Mahalle sakinlerinin bunu karşılaması mümkün değil. Biz kentsel dönüşümden önce imar planı istiyoruz” dedi. 

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, kentsel dönüşüm konusunda mahalle sakinlerinin mağdur olmayacağı bir rapor hazırladıklarını ve bu raporu Şehzadeler Belediyesi’ne sunduklarını dile getirdi. 
CHP İlçe Başkanı Gürtunca, “Bizim derdimiz 5 mahallede yapılacak çalışmaların dar gelirli mahalle sakinleri için daha az külfette olmasını asağlamak. Bizim davamız bu. Bu bir siyaset davası değildir. 5 mahallemizdeki istimlak bedelleri sanki mahaller de imar planı varmış gibi hesaplanmış. Mahalle sakinlerinin beklediği şey ‘Al anahtarı ver anahtarı’ şeklinde. Çünkü yeni konutları karşılayacak paraları yok” dedi. 
 

CHP’Lİ ÖZEL’DEN KARAYALÇIN ÖRNEĞİ 
Mahalle sakinlerinin sıkıntılarını ve taleplerini dinleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kentsel dönüşüm konusunda Murat Karayalçın örneği verdi.  Türkiye’ye kentsel dönüşüm ile tanıştıran ilk ismin dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın olduğunu dile getiren CHP’li Özel, “İmar planından ve Kentsel Dönüşümden yanayım. Çünkü herkesin 2020 yılında daha önce çilesini çektiği mahallelerde insanca konforlu bir şekilde yaşama hakkı var. Güçlüklerin yaşandığı, birçok sıkıntının yaşandığı bir süreçte bu yaşam koşulları mahalle sakinlerimiz için hak değil. Kentsel Dönüşümü Türkiye ile tanıştıran Murat Karayalçın’dır. Ankara Büyükşehir Belediye başkanı iken ‘Portakal Çiçeği Vadisi’ projesiyle Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesini yaptı. Murat Karayalçın hep şunu söyler; ‘Gidin Portakal çiçeği Vadisinde bir evin kapısın çalın. Sen bu konuta nasıl sahip oldun’ deyin. Eski hakkından az bir metrekare varsa, ben insan içine çıkmayayım.’.  Burada prensip senin hakkını alırken, sana verdiği daire ya kafa kafaya gelmesi.” diye konuştu. 
CHP’li Özel, kentsel dönüşüm içindeki mahalleler de konutlara biçilen değerlerin çok düşük olması ve yeni yapılacak konutlara yüksek fiyat belirlenmesinin rant kapılarını açtığını ifade ederek, projenin gerçekleştirileceği mahallelerdeki bölgenin rahtın büyük olduğu yerler olduğunu iddia etti. 


CHP’li Özel yaptığı açıklamada, “Onların yaptığı Kentsel Dönüşüm değil, Rantsal dönüşüm. Kentsel dönüşüm Ankara Büyükşehir’de Murat Karayalçın’ın yaptığı gibi olur. İstanbul’da birçok CHP’li belediyelerin yaptığı gibi olur. İnsanlar kendi evinde kendi arsasında sanki ev alacakmış gibi müşteri muamelesi görüyor. En azından insanların başını sokabileceği bir yerin teklif edilmesi şarttır. Eğer daha iyisini istiyorsa ve parası varsa o konu ayrı. Ama bu mahalle sakinlerimizin parası yok ve başını sokacak bir yer istiyor. Bizim anladığımız budur. Biz yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Ancak bir gerçek var. 5 mahallemizin bulunduğu yerler konumuyla ileride gözbebeği olacak yerler. Bugün arsaya teneke muamelesi yapıp, parlatıp altın diye satacakların bu geliri sizinle paylaşma zorunlulukları var. Burada ortaya çıkacak kentsel rant çok yüksek bir ranttır. Bir kat yerine çok katlılar yapılacaktır. Bu bölgelere gecekondu muamelesiyle biçilen istimlak bedeli haksızlıktır. ‘Senin imarın yok bu nedenle düşük para veriyorum’ demek doğru bir yaklaşım değildir. Bu konuda yapıcı gayret göstermeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı. 


Türkiye’de CHP’li belediyelerin kentsel dönüşüm projesi kapsamında ‘Ver anahtarı, al anahtarı’ şeklinde bir uygulama yaptığına dikkat çeken CHP’li Özel, “Türkiye’nin hiçbir yerinde CHP’nin yönettiği belediyelerde kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme döndüğü bir yer bulamazsınız. Bizim belediyecilik anlayışımız ‘Ver anahtarı, al anahtarı’. Hatta bazen ‘Ver anahtarı al iki anahtarı’ şeklinde. Bu ama bunun dışındaki anlayışları reddediyoruz. Biz onlara kendi projelerimizi götürdük. Yaparlar veya yapmazlar. Yapmazlarsa etkin bir muhalefet yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından başta CHP’li Özel olmak üzere, partili yöneticiler mahalle sakinlerinin taleplerini dinleyerek, Şehzadeler Belediyesi’ne iletmek üzere not aldı.

Editör: TE Bilişim