Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, seçimlerde Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanabilmesini sağlamak için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Manisa, Kocaeli ve bu illere bağlı bazı ilçelerde 35 sandık kurulacak.

Türkiye'de oy kullanmak isteyen Bulgaristan vatandaşlarının, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin kısıtlamalardan etkilenmemeleri ve sandıklara erişim konusunda sorun yaşamamaları için ilgili Türk makamlarınca Bulgaristan'ın Türkiye'deki diplomatik misyonlarıyla eşgüdüm içerisinde gerekli tedbirler alınıyor.

Bulgaristan'da Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), 4 Nisan'da düzenlenecek parlamento seçimlerinde yurt dışında yaşayan seçmenler için toplam 465 sandık kurulacağını bildirmişti.

Seçimler için Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşlık sahibi 20 binden fazla kişinin ön kayıtla oy kullanma talebiyle başvuruda bulunduğu bildirilmişti.

30 siyasi parti ve koalisyon, seçimlere aday gösterdi

Kayıtlı 6,3 milyon seçmenin bulunduğu Bulgaristan'da 30 siyasi parti ve koalisyon yarışacak.

Kamuoyu araştırmaları, 6 veya 7 parti ve ittifakın yüzde 4 barajını aşabileceğini gösteriyor.

MANİSA'DAKİ GÖÇMENLERE UYARI

Geçtiğimiz günlerde Balkanlar Kültür Dayanışma Derneği Manisa Şube Başkanı Altan Hafızismailoğlu, 4 Nisan tarihinde Bulgaristan’da yapılacak Genel Seçimler öncesinde oy kullanacak vatandaşlar karşılaşacakları her türlü sıkıntı ve entrikalara karşın tarafından uyarıda bulunmultu.

Hafızismailoğlu, Manisa il genelinde 100 binin üzerinde Bulgaristan göçmeninin olduğuna işaret eden Hafızismailoğlu en geç 9 Mart’a kadar dernek binasına gelerek hazırlanan dilekçeleri mutlak doldurmalarını dile getirerek şunları bellirtmişti:
“04 Nisan 2021 tarihinde yapılacak olan Bulgaristan Genel Seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip (geçerli liçna kartı bulunan) hemşerilerimizin, Türkiye’de oy kullanabilmeleri  için dilekçe (zayavlenie) vermeleri gerekmektedir.

Seçim günü oluşacak yığılmayı önlemek ve daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda  maksimum sayıda oy kullanmak için olabildiğince çok sayıda dilekçe doldurulması gerekmektedir.

Bulgaristan Cumhuriyeti'nin aldığı ve son seçimde de uygulanan karar gereği 09.03.2021 tarihine kadar dilekçe doldurmayanlar; seçim listelerinde ismi yer  alamayacak, Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde kendi el yazısı ile dilekçe  doldurmak zorunda kalacak ve pandemi koşullarında uzun kuyruklar oluşmasına sebep  olacaktır.

1) Dilekçeler, 09.03.2021 (bu tarih dahil) tarihine kadar https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/submit web adresi üzerinden Bulgarca  (kiril) harflerle doldurularak gönderilmesi gerekmektedir.

2) Evinde bilgisayar ve interneti olmayan ve Bulgarca form dolduramayacak  vatandaşlarımıza liçna kartalarını arkalı önlü fotoğraf çekerek aşağıda telefonları yazılı dernek yöneticilerine watsap veya sosyal medya üzerinden iletmeleri halinde ,demokratik oy kullanma hak  kayıplarını önleyecektir. Manisa Balkanlar Kültür Dayanışma  Derneğimiz bu konuda  yardımcı olacaktır.

3) Bulgaristan’a giderek oy kullanmak isteyenler söz konusu dilekçeleri  doldurmayacaklardır. 30 Nisan tarihine kadar Bulgaristan’a girişlerde negatif PCR testi ibraz etme zorunluluğu olduğu da unutulmamalıdır.”

Editör: TE Bilişim