TeknoTarım Manisa 15. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, düzenlenen törenle kapılarını açtı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törene, Vali Vekili Mustafa Özkaynak, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kırkağaç Kaymakamı Murat Büyükköse, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Yunusemre Belediye Başkan Vekili Şule Uygur, Genel Sekreter Yardımcıları Ali Öztozlu ve Ertuğrul Yıldırım, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Gökhan Çevik ve Erman Aydınyer, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Metin Öztürk, tarım fuarlarının önemine vurgu yaparak, tarımda teknolojiyi ve yenilikleri üreticiyle buluşturmanın tarımsal rekabette önemli bir faktör olduğunu ifade etti. Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi ile önemli projeler ürettiklerini de sözlerine ekleyerek teşekkür etti. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de birer konuşma yaptı. Başkan Çelik, konuşmasında tarımsal destekleri nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti.

“Üreticiye destek noktasında önemli mesafeler kat ettik”

Törende bir konuşma yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, fuarın açılmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek, “Tüm Dünya’yı etkisi altına alan ve olumsuzlukları hala devam eden Covid-19 salgını, sağlığımızı tehdit etmesinin yanı sıra ekonomik hayatımızı da derinden etkiledi. İşte bu noktada tarımın önemi bir kez daha karşımıza çıktı. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçimizi, üreticimizi her zaman ön planda tutarak projelerimizi hayata geçirdik. Üreticimize destek olmak, onlara ek gelir kaynakları oluşturmak ve tarımsal girdilerini azaltmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarla önemli mesafeler kat ettik” dedi.

324 Adet Sera Desteği

Üreticilerin gelirlerini artırmak adına il genelinde seracılığa büyük destek verdiklerini belirten Başkan Ergün, “Yüzde 75’i Büyükşehir Belediyemizin hibe desteği olmak üzere üreticilerimize şuana kadar toplamda 324 adet sera desteği verilerek üretime geçilmiştir. Tarımsal kalkınma noktasında Türkiye Belediyeler Birliğimiz tarafından ödüle layık görülen tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonlarına 38 adet ekleyerek toplam istasyon sayısını 49’a çıkardık. Manisa ovasının neredeyse tamamında üretim yapan çiftçilerimiz, hava koşulları ve ilaçlama zamanı gibi konularda kısa mesaj ile bilgilendiriliyor ve ürünlerini koruma altına alabiliyor. Bu projemizi İl Tarım Orman Müdürlüğü işbirliğinde yürütüyoruz” dedi.

1000 Üreticiye Fidan Desteği, 1600 Dönüm Araziye Sulama Müjdesi

Meyve Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında 2 bin 575 çiftçiye 242 bin 847 adet zeytin, ceviz ve badem fidanı dağıtımı gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Ergün, “Bu yıl da 1.000 üreticimize toplam 100 bin adet meyve fidanı dağıtacağız. Allah nasip ederse yüzde 75’i Büyükşehir Belediyemiz hibesi olacak şekilde zeytin, ceviz, badem, ayva, Trabzon hurması, incir, kayısı ve menengiç fidanı toprakla buluşacak. Bunun da müjdesini vermiş olayım. Buradan bir müjdeyi daha Manisalı çiftçilerimize vermek istiyorum. İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle, özellikle yaz aylarında tarımsal sulama noktasında sıkıntı yaşayan çiftçilerimize önemli bir destek sağlayacağız. Soma ilçemiz Beyce Mahallesi, Kırkağaç ilçemiz Kocaiskan Mahallesi, Ahmetli ilçemiz Matdere Mahallesi, Şehzadeler ilçemiz Gökbel Mahallesi ve Gördes ilçemizdeki Beğel Mahallesindeki 1.600 dönümlük arazinin kapalı sistemle sulanması amacıyla yüklenici firmaya yer teslimini yaptık. 5 milyon liralık yatırımla hayata geçireceğimiz bu hizmetimizi inşallah sulama sezonuna yetiştireceğiz. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Sulama Kooperatiflerine Önemli Destekler

Tarımsal sulama konusunda yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Ergün, “Büyükşehir Belediyemiz sorumluluğundaki 13 adet tarımsal sulama göleti, 26 adet damla sulama tesisi, 10 adet tarımsal sulama amaçlı havuz ve 26 adet taral doldurma tesisi ile çiftçilerimizin su ihtiyacını karşılıyoruz. Tarımsal sulama tesislerimizden 75 kuruş gibi sadece enerji giderini karşıladığımız fiyattan çiftçilerimize su temin ediyoruz. Ayrıca tarımsal sulama kooperatiflerimize 22 bin metre sulama borusu desteğinde bulunduk. Önümüzdeki yıl için 30 bin metre daha sulama borusu alımı için ihale sürecine geçtik. Bu sayede yıpranmış tesislerde su kayıpları önlenecek ve yeni tarımsal sahaları su ile buluşturacağız” dedi.

Üreticiye Destekleri Anlattı

Manisa Büyükşehir Belediyesinin üreticilere yönelik desteklerini aktaran Başkan Ergün, şunları söyledi: “Hünnap yetiştirilmesine uygun olan Demirci ilçemize bağlı Söğütçük Mahallemizde ise 103 kişiye 7.500 adet taze tüketime uygun iri meyveli hünnap dağıtımı yaptık. Bu yıl, Söğütçü mahallemizdeki çiftçilerimiz zincir bir market ile satış anlaşması imzaladı. Hünnaplarımız, zincir marketlerdeki raflarda da yerini aldı. Aynı zamanda İstanbul ve İzmir hallerine de köyde alım yapılması suretiyle ürün gönderiliyor. Söğütçük mahallemiz, hünnap meyvesinin adeta merkezi oldu. İlimiz genelinde 369 adet hayvan içme suyu göletinde temizlik, bakım ve onarım çalışması yaptık. Ayrıca 17 ilçemize 146 adet yeni gölet kazandırdık. Buradaki amacımız; kırsaldaki üreticilerimiz için su olmayan noktalarda yağmursuyu hasadı yaparak çiftlik ve yaban hayvanları noktasında su kaynağı oluşturmaktır. Hayvan içme suyu göletlerindeki çalışmalarımızın yanında küçük üreticilerimizi de desteklemek için 140 adet damızlık koçu yüzde 75 hibe ile hak sahiplerine kazandırdık.”

Manisa’da Arı Kolonilerinin Batı Ege Ana Arıları ile Güçlendirilmesi ve Bal Veriminin Artırılması Projesi kapsamında 555 adet arı üreticisine toplamda 5.250 adet Batı Ege Tipi Ana Arı teslim edildiğini belirten Başkan Ergün, “Bu projemizle bağlantılı olarak ‘Manisalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi’ başlığında eğitim projemizi de hayata geçirdik. Proje kapsamında üreticilerimize gerekli malzemeleri de teslim ederek ana arı ve arı sütü üretmeyi Bal Üreticileri Kooperatifi ile birlikte öğretiyoruz” dedi.

“Hemşehrilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz”

Konuşmasının son bölümünde Manisa’nın Dünyaca ünlü Sultani üzümün başkenti olduğunu ve yüzden fazla farklı ürünün yetiştiği bir coğrafya olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Bu doğrultuda üretken belediyecilik anlayışımızla Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal ve kırsal kalkınma projelerine büyük önem veriyor, hassasiyetle yaklaşıyoruz. Kırsal kalkınmayı sağlamak sadece üreticimizi destekleyerek değil, aynı zamanda su kaynaklarını kirlilikten koruyarak, köylerimizin alt ve üst yapısını yenileyerek, ulaşım imkanlarını kolaylaştırarak ve yol ağlarını iyileştirerek mümkün olabilir. Bu bağlamda 19 atıksu arıtma tesisimiz ile evsel nitelikli atık suları arıtarak bereketli havzalarımıza sağlıklı bir şekilde veriyoruz. Sarıgöl ilçemizde yeni atıksu arıtma tesisimizin inşaatı devam ederken Demirci, Selendi ve Kırkağaç İlyaslar mahallemize yapacağımız tesislerimizin de yer teslimini yaptık. Köprübaşı ilçemize de atıksu arıtma tesisi kazandırarak il genelinde tesis olmayan ilçe merkezi bırakmayacağız. Bugüne kadar 250’den fazla mahallemizin alt ve üst yapısını yeniledik. Kısacası kırsal mahallelerimizin artık şehir merkezlerinden farkı kalmadı. Bununla birlikte sizlerin de bildiği gibi: “Gidemediğin, ulaşamadığın, dokunamadığın, varlığını hissettiremediğin yer senin değildir”. Bu vizyon ile hem ulaşım güvenliğinin sağlanması hem de ticari hayatın gelişmesi için Manisa’mıza 4.770 kilometre sathi kaplama asfalt, 370 kilometre sıcak asfalt ve 160 kilometre de beton asfalt kazandırdık. Ayrıca, hemşerilerimizin en ücra köylere kadar ulaşımlarını kolaylaştırmak için toplu taşıma imkanı sağladık. Şehrimizde kırsal kalkınmayı ve üretimi desteklemek için çok sayıda proje ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Bizler, hemşehrilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Protokol Üyeleri Stantları Gezdi

Başkan Ergün’ün konuşmasının ardından son olarak Vali Vekili Mustafa Özkaynak, kürsüye davet edildi. Manisa’nın tarımsal gelişimi hakkında bilgiler veren ve jeotermal kaynaklı teknolojiye dayalı tarımsal üretim vurgusu yapan Özkaynak, fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların akabinde Vali Vekili Mustafa Özkaynak, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleri, TeknoTarım 2021 Manisa 15. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Kurdele kesiminin ardından fuarda yer alan stantlar ziyaret edildi. Fuarın 7 Kasım Pazar gününe kadar ziyaret edilebileceği belirtildi.

Editör: TE Bilişim