Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Çiftçiler, kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan ve 137 milyar TL’yi bulan borçlarının yapılandırılması için aylardır bekliyordu. Ancak bugün yasalaşan düzenleme sorunun çözümü olmaktan çok uzak. Kredi borcunun faizi %11’den %18’e, yapılandırmaya kadar faiz %5’den %12’ye yükseltildi. Yapılandırma faizi %18 uygulanacak. Peşinatı da yüzde 30 yapıp taksit sayısını azaltarak ödeme tutarları arttırıldı. Yüzde 18 faiz oldukça yüksek bir oran. Faizler anapara haline geldi” dedi. 

Başevirgen, “Ağır yük altında ezilen üretici ve çiftçiler, iktidarın hor gördüğü, yok saydığı kesim oldu. Bir yıldır açıklanan hiçbir önlem paketinde çiftçinin üreticinin adı yok. Şimdi de, salgında kaderine terk edilen çiftçinin sırtına bir de faiz yükü bindirildi. Bu yasa borç batağındaki çiftçiye faiz zulmü dayattı. Özellikle,  Tarım Kredi’den kredi kullanan  çiftçilerin bu yapılandırma ile borçlarını ödemeleri imkansız. Çiftçi bu faizi de ödeyemeyince, hem borcu artacak hem Tarım Kredi Kooperatifleri her şeyini haczedecek” diye konuştu.

İktidara bir çağrıda daha bulunan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz. Çiftçinin istediği çözüm bu değildi. Torba yasa görüşmelerinde defalarca dile getirdik ama iktidar ve ortağı çiftçinin sesini yine duymadı. Takipteki kredi faizlerinin silinerek anaparanın 5 yıldan az olmayacak şekilde uzun vadeli yapılandırılmasını ve çiftçiye faizsiz kredi desteği verilmesini istedik. İktidar yapılandırma adı altında borcunu çevirmekte zorlanan çiftçinin yükünü daha da arttırdı. Haciz ve icra kıskacından kurtarılması gereken çiftçilerimiz aynı tehlike ile karşı karşıya bırakıldı. Kamu ve Özel Bankalara borçlar kapsam dışında kaldı. Sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine olan 9.2 milyar borcun takipteki %10’u, toplam 200 milyar lira borcun binde beşi, 1.8 milyon çiftçinin sadece 21 bini % 18 faizi ödeme şartıyla kapsama alındı" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim