CHP’li Özel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesinde, Barbaros Mahallesi’ndeki hemzemin geçitte 16 yaşındaki Sudenur Öztürk’ün yolcu treninin çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini anımsatmış, bu konudaki soruşturmaların akıbetini ve ölümlü kazaların önüne geçilmesi için yapılabilecekleri sormuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan verdiği yanıtta, “Barbaros Mahallesi’nde 3 adet hemzemin geçit mevcut olup, tamamı kontrollü olarak tesis edilmiş, tren geçişi esnasında bariyerler kapalı konumda tutulmaktadır. Yaya ve karayolu araçlarını uyarıcı işaret ve ikaz levhaları da mevcuttur. Karayolu araçlarının konforlu bir şekilde geçişlerinin sağlanması amacıyla raylar arası kompozit malzeme ile kaplanmıştır. Ayrıca herhangi bir zorunluluk bulunmamasına rağmen mahallenin demiryolu hattına sınır olduğu kesimin tamamı ihata altına alınmıştır. Önergede bahsi geçen hemzemin geçit, otomatik bariyerlidir. Söz konusu hemzemin geçitte, 27 Ekim 2018 tarihinde bir adet kaza meydana gelmiş ve Sudenur Öztürk isimli vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Söz konusu kazanın da içerisinde bulunduğu 2018 yılında demiryollarında toplam 8 adet ölümlü kaza meydana gelmiş olup, bunlardan 4 adedine tahkikat yapılmış ve yapılan tahkikatlarda TCDD’nin kusuru bulunmamıştır. Diğer 4 adet tahkikat ise halen devam etmekte olup tahkikat sonucuna göre idari işlemler gerçekleştirilecektir” dedi.
Turan, şunları kaydetti:
YAYA ALT VE ÜST GEÇİDİ YAPIMI PLANLANIYOR
“Buna bağlı olarak, 2003 yılından itibaren hemzemin geçitlere yönelik yürütülen iyileştirme çalışmaları sonucunda 2003 yılı öncesine göre 2018 yılında kaza sayısı yüzde 88 oranında, hayatını kaybeden insan sayısı ise yüzde 76 oranında azalmıştır. Manisa ili Yunusemre ilçesi Barbaros Mahallesi’nin bulunduğu bölgedeki demiryolu güzergahının şehir dışına alınması için bir çalışma bulunmamakla birlikte, Menemen-Manisa arasında Manisa ili Yunusemre ilçesi Barbaros Mahallesi’ni de içerisine alacak şekilde 2. ve 3. hat yapım çalışmaları devam etmekte olup, proje kapsamında bu kesimlere 3 adet yaya alt ve üst geçidi yapılması planlanmaktadır. Şehir merkezinden geçen demiryolu hatları üzerindeki hemzemin geçitlerin azaltılması çalışmaları kapsamında, Manisa ili Akhisar ilçesi merkezinden geçen demiryolu güzergahı şehir dışına alınmıştır.”
ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMAMASI CİDDİ EKSİKLİK
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, önergesine verilen yanıta ilişkin olarak, “Çorlu ve Ankara’da yaşanan tren kazalarının da yaşandığı 2018 yılında demiryollarının güvenliği konusu ciddi bir soru işareti olarak beliriyor. 8 ölümlü kazanın 4’ünde TCDD’nin kusurunun bulunmamış olması, yapılan tahkikatların ne kadar güvenilir olduğu sorusunu da akıllara getiriyor. Bölge halkının talebine rağmen güzergahın şehir dışına alınmasına ilişkin bir çalışma yapılmıyor olmasını ciddi bir eksiklik olarak değerlendiriyorum. Ancak ikinci ve üçüncü hatlara Barbaros Mahallesi’ni de içine alacak şekilde yaya alt ve üst geçidi yapılmasının planlanmasını önemli buluyoruz” ifadesini kullandı.
 

Editör: TE Bilişim