Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, “Konut projesi için tarım arazileri ve zeytin ağaçları üzerinden yol geçirileceği belirtilmektedir. Proje kapsamında kesilecek zeytin ağacı sayısı ile vasfını yitirecek tarım arazisi ne kadardır? Bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmakta mıdır? Akgedik Mahallesi’nde yapılan çalışmalar çerçevesinde vatandaşlar tarafından ilgili kurumlara yapılan şikayet bulunmakta mıdır? Şikayetler hakkında işlem yapılmış mıdır? Yunusemre Belediyesi tarafından Akgedik Mahallesi’nde yapılan ve yöre halkının yoğun şikayetine konu olan işlemler, bakanlığınız tarafından incelenmekte midir? Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir?” sorularını yöneltti.
 
TEHDİT İDDİALARI VAR
CHP’li Özel, Yunusemre ilçesinin Akgedik Mahallesi’nde yapılmak istenen toplu konut projesi nedeniyle vatandaşların mağdur edildiğini belirterek, konuyu Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine taşıdı. Özel, “Manisa ilimizin Yunusemre ilçesine bağlı Yunt Dağı bölgesindeki mahallelerde Yunusemre Belediyesi eliyle bazı arazilerin ihale yoluyla satışa çıkarıldığı, bu çerçevede bugüne kadar 139 taşınmazın satıldığı belirtilmektedir. Yunusemre Belediyesi ile TOKİ ortaklığında Akgedik Mahallesi’nde yapılmak istenen 5 bin 500 konutluk Akgedik Yunuskent Toplu Konut Projesi için köylüye Belediye tarafından 700 bin TL istimlak bedeli ödendiği belirtilmektedir. Ancak, mahalle sakinleri, bir bedel almadıklarını ifade etmektedir. Konut Projesi için yapılan yolun vatandaşlarımızın tarlalarından geçtiği, zeytin ağaçlarının kesilmesine neden olacağı kaydedilmektedir. Ayrıca 12 evin de yıkılacağı mahalleliye iletilmiştir. Mahalleli imar barışı kapsamında başvurduğunu ve tapusuz evleri için hak sahibi olacaklarını iddia etmekte, haklarını savunmak için girişimlerde bulunduklarında mafyavari oluşumlarla karşı karşıya geldiklerini, jandarma tarafından tehdit edildiklerini ileri sürmektedirler. CİMER’e ve savcılığa yapılan şikayet başvuruları henüz sonuçlanmamış, vatandaşların mağduriyeti giderilememiştir” ifadesini kullandı.
 
İDDİALAR BAKANLIĞINIZ TARAFINDAN İNCELENDİ Mİ?
Özel, önergesinde, “Yunusemre ilçesi Akgedik Mahallesi’nde yapılacağı belirtilen konut projesi için kamulaştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa, ne kadarlık bir arazi kamulaştırılmıştır? İstimlak bedeli olarak ödendiği iddia edilen 700 bin TL ödenmiş midir? İstimlak bedeli olarak ne kadar bir ücret ödenmiştir? Bu ücret kime ödenmiştir? Konut projesi için tarım arazileri ve zeytin ağaçları üzerinden yol geçirileceği belirtilmektedir. Proje kapsamında kesilecek zeytin ağacı sayısı ile vasfını yitirecek tarım arazisi ne kadardır? Bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmakta mıdır? Akgedik Mahallesi’nde yapılan çalışmalar çerçevesinde vatandaşlar tarafından ilgili kurumlara yapılan şikayet bulunmakta mıdır? Şikayetler hakkında işlem yapılmış mıdır? Mahallelilerin tehdit edildiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bakanlığınıza intikal eden herhangi bir şikayet bulunmakta mıdır? Yunusemre Belediyesi tarafından bugüne kadar ihale yoluyla kaç adet arazi satışa çıkarılmış, bu arazilerden ne kadar bir gelir elde edilmiştir? Yunusemre Belediyesi tarafından Akgedik Mahallesi’nde yapılan ve yöre halkının yoğun şikayetine konu olan işlemler, bakanlığınız tarafından incelenmekte midir? Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir” sorularını yöneltti.
 
 

Editör: TE Bilişim