Haber: Diyar Aslan

Manisa'da Çiçek Festivali ile Mesir Fuarı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde devam ediyor. 26 Haziran Cumartesi akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan etkinlikte kurulan AFAD standında vatandaşlar bilgilendiriliyor. AFAD çalışanlarının bilgilendirici broşürler dağıttığı stantları ziyaret eden Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Güray Karakaya, Manisahaberleri.com'a yapılan çalışamlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Güray Karakaya, "2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı ilan edildi. Bu kapsamda il müdürlüğü olara yıl boyunca etkinliklerimizi  sürdürüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 62 bin vatandaşımıza afet farkındalık eğitimi verdik. Bugün de burada Çiçek Festivali ve Mesir Fuarı kapsamında standımızı açtık. Fuar boyunca ziyarete gelen vatandaşlarımıza afet farkındalık eğitimi vermeye çalışacağız. Tüm yıl bu etkinliklerimiz devam edecek. Meydanlarda, parklarda, fuarlarda, aynı zamanda her gün akşam Zoom üzerinden eğitimlerimiz devam ediyor. İsteyen vatandaşlarımız katılabiliyorlar. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Afete hazır dirençli bir Manisa hedefiyle yola çıktık. İnşallah afetlerden etkilenmeyen bir toplum, afetlerden etkilenmeyen  bir Manisa hedefiyle  amacımıza ulaşırız" dedi.

Olası bir manisa depremine hazır mıyız?

Olası bir Manisa depremine AFAD olarak hazır olduklarını belirten Karakaya, "Kurumsal olarak hazırız fakat özellikle yapı stoğu anlamında kırsal mahallelerde çok eski evlerimiz var. Dolayısıyla en büyük sıkıntı yapısal. Özellikle eski binalarımız, kırsal mahallelerde hiçbir fen mühendislik hizmeti görmemiş, yapıldığı tarihten bugüne hiçbir mühendislik hizmeti almamış, eski usül yığma taş yapılarımız orta büyüklükteki depremlerde bile ağır hasar görüyorlar. Şimdiye kadar olan depremlerde Allah'a şükür can kaybı yada yaralanma olmadı. Depremlerimiz küçük boyutta oldu, 5.0 - 5.5 arası depremlerdi ama geçen sene yaşadığımız depremde yaklaşık 900 ağır hasarlı binamız  vardı. Bunların neredeyse tamamı kırsal mahallelerdeki taş, yığma binalar. Dolayısıyla Manisa olarak deprem konusundaki en büyük zaafımız, kırsal mahallelerdeki mühendislik hizmeti almamış yapılarımızdır. Onun dışında kurumsal anlamda hazırlıklı sürecimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"İl riski azaltma planı hazırlıyoruz"

Karakaya, "İl riski azaltma planı hazırlıyoruz. Bununla ilgili Temmuz'un 12'sinde çalıştayımız olacak. Afet sadece AFAD'ın yürütebileceği bir süreç değil, tüm kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız bu süreçte bize destek veriyorlar. Biz de tüm paydaşlarımızla beraber, afete hazır bir Manisa olmak için tüm çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.

"Her an deprem yaşayacakmış bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor"

Manisalıların depreme hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Karakaya, şunları söyledi:

"Depremle ilgili olarak şunu belirtmek isterim, yaşadığımız bölge deprem bölgesi. Dolayısıyla her an deprem yaşayacakmış bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda hazır olmamız lazım. İlk ve en önemli adım da bina güvenliğimiz. Yani ilk önce binalarımızın güvenliğini mutlaka kontrol ettirmek gerekiyor. Sağlam binalarda oturmak gerekiyor. Binalarımız  sağlam olduktan sonra geriye kalan oluşabilecek tehlikeleri, alacağımız küçük yöntemlerle, küçük tedbirlerle bertaraf edebiliriz. En önemli asıl konu bina güvenliğidir."

Editör: TE Bilişim