29 Ekim Kadınları Derneği Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, “Derneğimiz, dünya tarihi için önemli bir sürece tanıklık ettiğimiz Covid 19 pandemisinin zorlu koşulları içinde örgütlendi. Ülkemiz, Cumhuriyet değerlerinin dolayısı ile kadının insan haklarının alabildiğine  geri çekilmeye çalışıldığı bir süreçte idi.Pek çoğumuz,daha önce örgütlü olduğumuz CKD’de yaşanan ideolojik sapmadan rahatsızdık.Yeni oluşumla nefes alabilmek  ve Cumhuriyet kazanımlarına ve kadınların yüzyıllardır canları pahasına elde ettikleri tüm haklara sahip çıkabilmek için yeni bir mücadele alanına sahip olmak istedik. 2020 Mart ayı içerisinde tüzük çalışmaları başlandı. Yurdumuzun dört bir yanından, benimde aralarında bulunduğum 90 kadın arkadaşımızla 1 Eylül 2020 ’’Dünya Barış Günü’’kuruluşumuzu kamuoyuna duyurduk. Derneğimizin ismini de önemli bir tarihle taçlandırmak istedik.29 Ekim Kadınları Derneği ismini aldık. Derneğimizin amacını şu cümlelerle ifade ettik. Dünya ve ülkemiz kadın hareketinin ve Cumhuriyet Devrimleri’nin, kadının toplumsal yaşama eşit katılımı için açtığı yolu izleyerek genelde insan hakları, özelde kadının insan haklarını savunmak, geliştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci yaratmak, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin gereklerine uygun olarak, yasal planda ve yaşamın içinde kadınların statüsünü yükseltmek, kadın ve çocukların her türlü şiddetten korunması için çalışmaktır.  Günümüzde her geçen gün gericiliğin arttığı, siyasi ve ekonomik ortamda, Cumhuriyetin, kadınların ve Devletin en önemli koruyucusu olan Laiklik ilkesinin, kararlılıkla savunulması gerektiğini savunan örgüt,6 ay gibi kısa sürede 45 şubeye ulaştı. Bizlerde 14 Temmuz 2021 tarihinde Lale Erdoğan Tunçer, Emel Yenigelen, Nilgün Çetinkalp, Lale Kale, Esra Bircan, Asuman Özdemir arkadaşlarımızla birlikte Manisa şubesini Türkiye’de 1.şube olarak kurduk. Kurucu üye arkadaşıma vermiş oldukları büyük destek için çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Derneğin çalışma ilkelerinden bahseden Ayhan, “Cumhuriyet devrimlerini yaşatacağız. Cumhuriyetle hesaplaşmak isteyen gerici tırmanış, Cumhuriyet Devrimlerini hedef alıyor. Kadınların insan hakları alanındaki tüm kazanımları, bir bir elimizden alınıyor. Bu geri gidiş, kadınlar olarak bizi iki kat etkiliyor. Ülkemizde halk iradesine dayanan parlamenter sistem yeniden inşa edilmedikçe kadınlar için de özgürlüklerin sağlanamayacağının bilincindeyiz. Bu nedenle Cumhuriyet kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi için mücadelede kararlı olacağız. Demokrasi yoksa kadınlar için hak da yoktur. Kadının insan hakları mücadelesi bir demokrasi mücadelesidir. Toplumun yüzde 50’sinin dışlandığı bir anlayış ise demokrasi değildir. Kadınlar için evlerimizde, iş yerlerimizde, bilim, sanat ve siyasette söz yetki ve kararda eşitlik talep ediyoruz. Gericilik kadını yok sayıyor. Giderek tırmanan ve dinci gericilik, kamusal alanda varlığını kadın üzerinden tanımlamaya çalışıyor. Kadın için yaşam biçiminde, giyim kuşamında semboller dayatıyor. Bu haliyle kadın ev ya da aile kapanına sıkıştırılmak isteniyor. Aile içinde eş ve anne görevi veriliyor, elbette bu kavramlar değerli. Ancak bu kavramları bahane ederek kadınlar evlere kapatılamaz. Kadın salt anne değildir, toplumun etkin bir yarısıdır. Erkekle her alanda eşit haklara sahiptir. Derneğimiz devletin bu özel görevini sürekli anımsatılması görevini yapacaktır. Rotamızı belirleyen, derneğimizin amaç maddesidir. Bizi birleştiren bir arada tutan değer de o dur. Ancak bir arada duruşumuzun ana nedeni yurt sevgisi ve halka hizmet kararlığıdır. Bu kararlılık bizim gücümüzdür. Yönetime, denetlemeye aday olan hepimiz, hepinizi kucaklıyor ve birlikte yürümeye davet ediyoruz. Yolumuz açık olsun. Konuşmamı ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle noktalıyorum. Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur. İnsan topluluğu, kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki; bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki; bir cinsin yarısı toprağa zincirle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin” diye konuştu.   
29 Ekim Kadınları Derneği Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan’ın yönetiminde Lale Erdoğan Tunçer, Nilgün Çetinkalp, Emel Yenigelen, Asuman Özdemir, Yasemin Gümüş, Esra Bircan yer aldı.

Editör: TE Bilişim