Manisa’da yaşayıp da bir asra yakındır eğitim hizmeti veren ‘Manisa Lisesi’nin yerini ve yolunu bilmeyen yurttaş yoktur.
Lisenin fiziki yapısı oracıkta duruyor fakat 15 yılda 17 müdür değişikliğinin eğitimi gerilettiğini görmemek için ‘balık hafızalı’ olmak gerek.
İki buçuk yıllık sürece bakıldığında ise 4 müdür atandı. 6 ayda bir müdür düşüyor. Gelin siz de eğitimin nereye gidebileceğini düşünün. 
Bu sürecin nasıl bu hale getirildiğini merak edip araştırdım. Hatta araştırmanın da ilerisine geçerek Eğitim Bir Sen’in Manisa il Temsilcisi Sayın Mesut Öner, Milli Eğitim Müdürü Sayın İsmail Çetin, Manisa Lisesi Dernek Başkanı Sayın Abidin Yatkın, lisede görev yapan mevcut öğretmenler ile lisede görev almış emekli eğitimcilerle görüştüm.
Sendika Başkanı Öner’in Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinde, Sendika Genel Merkezinin de Milli Eğitim Bakanlığı üzerinde yaptırımlarının, iktidar partisi milletvekillerinin ağırlığının çok çok üstünde olduğunu gözlemledim.
'Bu doğru mu' diyecek olursanız, kadrolaşma anlamında liyakatsız yöneticileri göreve getirmeleri anlamında doğru olmadığının altını çizmek isterim. Doğruluk yönüne geldiğimizde, öğretmenlerin sosyal haklarının kazanımı, Atatürk’ün harf devrimi yarattığı ve eğitime bakış açısının ileriye götürülmesi, çağdaş müfredatın geliştirilerek sürdürülmesi, çağdaş nesillerin yetiştirilmesi anlamındaki yönüyle ilgilenmesini doğru bulurum.
 
2. Abdülhamit’in eğitim reformu sonrasında, 1869’da hazırlanmaya başlanmış ama 1869 yılında kurulmuş. 1870’te de ilk lise kurulmuş. Coğrafya, matematik, cebir, Farsca, Arapça ve yabancı dilde de Fransızca derslerini içeren çok ilginç bir ders cetveli var. Manisa Lisesi, önce İdadi, sonra Manisa Sultanisi olarak isim değiştirmiş ve 1945 yılı başı olmakla birlikte tam 76 yıldır Manisa lisesi olarak eğitimini sürdürüyor.
 
Manisa Lisesi Dernek yönetiminin ‘Vekil müdür yerine asil müdür’ atanması için girişimleri üzerine son 4 yılda sırasıyla Mehmet Çelik, Ramazan Karaman, Orhan Yılmaz, İlhan Kurban ve Hasan Baskın, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘asil’ olarak müdürlük görevlerine atandı. Ancak Eğitim Bir Sen’in Milli Eğitim Bakanlığına, Sendika Genel Merkezi olarak baskı hissettirmesi ‘asil’ olarak atanan tüm müdürlerin ‘vekil’ olarak değiştirilmesine gidildi.
 
Müdürlerin neden asil olarak atanmayışının perde arkasında ise halen Milli Eğitim Şube Müdürlüğüne vekalet eden Mehmet Akış’ın Manisa Lisesi Müdürlüğü görevinde ‘asil’ olması.
 
Bir kişiyi koruyabilmek adına tarihi eğitim geçmişi, eğitim başarısı olan hatta devlet yönetimlerin üst düzeyinde görev almış, STK yönetimlerin başında yer alan, ülke genelinde sanatta kariyer sahibi olan değerli sanatçıların mezun olduğu Manisa Lisesi’nin vekil müdürlerle yönetilmesi etik olmadığı gibi bir o kadar çağdaş eğitimden uzaklaşmasına neden olur.
 
İzmir’in bir Atatürk Lisesi geleneği varsa Manisa’nın da Manisa Lisesi'nin olduğunu herkes bilir.
 
Gelin birlikte bir göz atalım Manisa Lisesinden kimler mezun olmuş...
Listenin başında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren yer alırken onu bakın kimler takip ediyor… İki dönem TBMM Başkanlığı görevinde bulunan ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Bülent Arınç, dönemin Ulaştırma ve Maliye Bakanı Prof.Dr. Ekrem Pakdemirli, Çevre Eski Bakanı Rıza Akçalı, Manisa Belediye Başkanları Adil Aygül, Ertuğrul Dayıoğlu, Zafer Ünal, Bülent Kar; MTSO Başkanı Mehmet Yılmaz, OSB Başkanı Sait Cemal Türek, OSB Başkan Koordinetörü Nihat Akyol, tiyatrocu ve sanatçı Demet Evgar, 70-80 yılların ses sanatçısı İskender Doğan, Tiyatrocu Osman Gidişoğlu ve Hayri Kozakçıoğlu ile ismini sayamadığım daha niceleri işte böyle kaliteli bireylerin yetiştiği Manisa lisesi üzerinde oyunlar oynanması doğru bulmamam yeterli olsa gerek.
 
Manisa Lisesi Derneği Başkanı Abidin Yatkın ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerinin, 'müdür' konusunun köklü çözüme kavuşması için yakın tarihte Bülent Arınç’ı Külliye'de ziyaret ettiğini biliyorum. Bu girişimden sonuç çıkmamasını çok manidar buldum. Eğitimin ülke genelinde kalkınması çağdaş bir konuma gelmesi için gecesini gündüzüne katan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, Arınç’ın dile getirdiği Manisa Lisesi asil müdürlük sorunu bir kez daha gözden geçirmesini beklerim.
 
Manisa Lisesi'ne son olarak vekil olarak görevlendirilen Hasan Baskın’ın asil kadrosu bir meslek lisesinde. Yine görevlendirme olarak branşı elektrik elektronik öğretmenliği olan bir müdür getirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim kurumlarına yönetici görevlendirme yönetmeliğinde bu durum söyle ifade ediliyor;
 
Madde 5 – (1) Yönetici olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Yükseköğretim mezunu olmak.
b) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak.
c) Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak.
 
Manisa’nın en köklü kurumuna bir Anadolu Lisesine, Bakanlığın ilgili yönetmeliğine rağmen bir elektrik elektronik öğretmeni nasıl müdür olarak görevlendirildiğini merak etmekteyiz. Bir meslek lisesi öğretmeni yine bir meslek lisesinde çok iyi müdürlük yapacağına inanıyoruz. Çünkü alanıyla ve kurumuyla ilgili tüm mevzuata hakimdir.  Bu anlamda meslek lisesi için de bir kayıptır. Bu şehirde Manisa Lisesi müdürlüğünü yapacak bir kültür öğretmeni kalmadı mı? Yoksa Manisa Lisesi'ni meslek lisesi mi sandınız ya da Manisa Lisesi'ni meslek lisesine mi çevireceksiniz; ona da eyvallah.
 
Çağdaş eğitim son kurbanı ise Fatih Anadolu Lisesi'ni başarıya taşıyan okul müdürü Ziya Çiçek oldu. Sözde görev süresi doldu ancak okulların açılmasına iki hafta kala sürpriz bir kararla gerekçesiz olarak görevinden alınıp yerine Eğitim Bir Sen’in Yunusemre Başkanı olarak görev yapan Atatürk Ortaokulu Müdürü atandı. Sendika yönetiminin böylesi iyi bir idarecinin kadrolaşma adına bir başka üst okula müdür olarak atanması bence kendisini de rahat bir çalışma ortamına taşımaz. 
 
Sözün özü; 76 yıllık eğitim kurumuna bunlar yaşatılmamalı. Atayın asil müdürü Manisalıların yüreğine su serpilsin...
Saygılarımla…