Son günlerin en revaçta konusu asgari ücrete yapılan zamlar. Özel sektör zammı vermemek için bin bir dereden su getirirken devlet ise zararı en aza indirmeye çalışıyor. Bu tartışmalar aklıma Levent Kırca’nın ünlü “zam” skecini getirdi.  Umarım asgari ücre

Son günlerin en revaçta konusu asgari ücrete yapılan zamlar. Özel sektör zammı vermemek için bin bir dereden su getirirken devlet ise zararı en aza indirmeye çalışıyor. Bu tartışmalar aklıma Levent Kırca’nın ünlü “zam” skecini getirdi.  Umarım asgari ücrete yapılan zambazı firmalar tarafından “zamcık”a çevrilmez!

Ülkemiz haklı olarak asgari ücret zammını tartışırken ben bir konuda hayretler içindeyim.

Sigara giderleri…

Sigara içen birisi sigarayı bırakarak zaten bir asgari ücret zammını cebine koyabilir. Ve bu asgari ücret zammından daha çok mümkün. Çünkü bu para her ay hatta her gün düzenli olarak cepten çıkıyor.

Konu hayati önemde, biraz detaya girelim mi? 

2012 yılının Ocak ayıydı. Tam 4 yıl önce… İHA Manisa bürosunda keyifle sigaramı yakmıştım ki bir öksürük. Ardından bir nefes daralması… Kendimi lavaboya zor attım. Yüzümü yıkayıp biraz rahatladıktan sonra anladım ki sigarayı bırakma zamanım gelmiş. Dile kolay tam 20 senedir içiyordum.Kahroldum o an. Sigaraya başladığım güne lanet ettim. İlk başladığım günü hatta anı hatırladım. Her şey film şeridi gibi gözümün önünden geçiyordu.

Lise 1’deydim. Sabahçıydık. Öğlen okuldan gelip evde yemeğimi yiyip her zamanki gibi koştura koştura arkadaşlarla buluşma noktasına gittim. Buluştuğumuz yer evimizin karşısındaki yatılı okulun bahçesiydi.  Arkadaşlarla birarayagelip ne yapacağımıza karar verirdik. Genelde oradan futbol maçına giderdik.

O gün yanlarına vardığımda ellerindeki sigaraları görünce şoke olmuştum. Tabi şoku üzerimden atmam çok uzun sürmedi. Çoktan elime bir sigara tutuşturulmuştu. İlk çekişimde öksürdüm. Tıpkı son kez içtiğim sigaradaki gibi. Derken bir tane daha bir tane daha… Ve sigaraya başladım.  20 yıl içtim. Ta ki 2012 yılının 18 Ocak’ına kadar.

Peki sigarayı bırakınca neler oldu, ne değişti?

Tüm samimiyetimle söylüyorum çok şey değişti. Sigaranın yaşam kalitemi ne kadar geriye götürdüğünü, sadece kendime değil çevreme de ciddi zararlar verdiğimi net bir şekilde farkettim. Enerjimi alım götürüyormuş. Kan dolaşımını yavaşlatıyor çünkü. Sadece enerjimi değil, sağlığımı da mahvetmişim. Ve cebimdeki paramı da heba etmişim yıllarca.

Durumun sandığımdan çok ciddi olduğunu ise yeni yeni anlıyorum. 

Mesela hiç sigara içmemiş olsaydım ciğerlerimi daha temiz kalacaktı. Bu detay birçok insanı nedense pek etkilemiyor. Oysa akciğerlerimiz en değerli organlardan biri. Akciğerler zarar görürse ki sigara bu organın baş düşmanıdır, tek çare organ naklidir. Türkiye’de binlerce hasta akciğer nakli için sıra beklerken ne gerek var bu riske girmeye değil mi? 

Belki de birçoğumuz için en önemli zararlarından biri de sigaranın tam bir cep düşmanı olması.

Buyurun hesaplayalım;

20 yıl boyunca günde bir paket sigara içmemiş olsaydım bugün sıfır bir araba alabilecek kadar param vardı. Günde ortalama bir paket sigara içen bir kişi için tablo net. Bir paket sigaranın ortalama fiyatı 8 TL. Bir ayda 30 paket sigara tüketen bir kişinin bugünün rakamlarıyla sigaraya aylık verdiği para 240 TL. Bir yılda bu rakam 2.880 TL’ye tekabül ediyor. 20 yıl içen birisi sigaraya toplam 57.600 TL para ödemiş oluyor.

Ben bu parayı ödedim maalesef. Üstelik kendimi zehirleyerek.

Ama “zararın neresinden dönersen kardır” hesabı yaparak 4 yıl önce bıraktım. Bu durumda 11.520 TL para cebimde kalmış oldu. Tabi 4 yılda ciğerlerime sigara dumanı hiç girmediği için de nefesim açıldı, ciğerlerim yenilenme sürecine girdi.

“Bundan 10 yıl önce sigara daha ucuzdu, hesap yanlış” diyebilirsiniz. Ancak 10 yıl önce sigarayla birlikte diğer birçok ürün de bugünkü fiyatında değildi. Fiyatlar birbirine paralel arttığı için hesabı bugünkü rakamlarla yapmak gayet mantıklı ve tutarlıdır.

Sonuç itibariyle sigaranın zararlarını saymak için yazmadım bu yazıyı. Sadece sigarasız bir hayatın sizi daha mutlu edeceğini iddia ediyorum. Buna inanmanız halinde çok şey kazanacağınızı düşünüyorum. Hele asgari ücretle çalışan biriyseniz vereceğiniz bir kararla maaşınıza aylık ortalama 240 TL zam yapmış olacaksınız. Buna bir de asgari ücret zammını eklerseniz rakam 500 TL’ye yaklaşıyor.

Üstelik elleri, üstü başı izmarit kokan birisi olmaktan kurtulacaksınız. Eviniz, arabanız ve işyeriniz mis gibi kokacak. Havanız tertemiz olacak. Paranız cebinizde kalacak. Kansere yakalanma riskiniz alacak. Kesinlikle daha sağlıklı olacaksınız.

Ne dersiniz?

Buna, bunlara rağmen içmeye devam mı?