Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Spil Dağı Milli Parkı Kızılbel Mevkii'ndeki 2 bin 500 dönümlük alan üzerine 'Manisa Lalesi'ne özgü botanik bahçesi kurma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Bayrak, 300 bin lira ödenek ayrılan bahçenin en yakın zamanda hizmete açılacağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, 'Manisa Lalesi Tür Eylem Planı' kapsamında Spil Dağı Milli Parkı Kızılbel Mevkii'nde 2 bin 500 dönümlük alan üzerine 'Manisa Lalesi'ne özgü botanik bahçesi kurma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Spil'de lalenin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve dünyadaki diğer çeşit laleler arasına 'Manisa Lalesi'nin de ismini yerleştirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Bayrak, Manisa Lalesi'ne özgü botanik bahçesinin en yakında zamanda hizmet vereceğini söyledi.

LALENİN GEN HARİTASI ÇIKARILIYOR

Bayrak, Manisa Lalesi'nin gen haritasını da çıkarılma çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, şöyle konuştu: 

"Manisa biyoçeşitliliği bakımından çok zengin bir il. Bitki örtüsü bakımından çok zengin endemik bitkileri var. Manisa Lalesi'nin genetik özelliklerini ortaya koyan çalışmalarını başlattık. Şuanda devam ediyor. Bu konuda Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) ile birlikte ortaklaşa çalışıyoruz. Manisa Lalesi'nin dünyadaki diğer lalelerden hem yapısal, hem genetik ve hem de form olarak ayıran özelliklerini ortaya çıkaracağız." 

LALEDE TANITIM ATAĞI

Manisa Lalesi'ne özgü botanik bahçesi için 300 bin lira ödenek ayırdıklarını ifade eden Bayrak, şu bilgileri verdi: 

"Manisa'da 13 noktada kırmızı ve sarı lalelerimiz var. Spil Dağı Milli Parkı Kızılbel Mevkii'nde 2 bin 500 dönümlük alan üzerine kurma çalışması devam eden bahçenin etrafını çitle örerek korunaklı hale getireceğiz. Lale bahçesi en kısa sürede tamamlanarak, vatandaşların hizmetine açılacak. Bahçeyi ziyaret eden insanlar Manisa Lalesi'ni fotoğraflayacaklar. Şuanda lale konusunda tanıtım atağı başlattık. Lale broşürleri bastırdık. Önümüzdeki yıl 477. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde sergilenecek. Laleden yapılan hediyelik süs eşyaları stantlarda sergilenecek. Ayrıca lale koparmalarına karşı sıkı bir kontrol altındayız. Artık vatandaşlarımız bilinçlendi. Şuana kadar lale koparan hiç olmadı." 
Editör: TE Bilişim