Kula’da 32 yıldır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlayan Mustafa Karabulut (55), ilçede ayakkabı tamirciliği yapan 5 kişinin bulunduğunu yeni çırak yetişmediği için mesleğin yok olmakla yüz yüze kaldığını belirtti.

Ayakkabı tamircisi Mustafa Karabulut, “Benim çıraklık zamanımda aileler çocuklarını getiriyordu ‘eti senin, kemiği benim diyordu’ ama şimdi öyle bir şey yok. İşe başlamak için gelen bazı çocuklar ise ‘ben kaç para alacağım, kaç saat çalışacağım’ gibi sorular soruyor. Biz böyle bir şey görmedik. Çırak önce bir gelir, işe bir bakar, temizliğine, işçiliğine bakılır, ondan sonra böyle şeyler konuşulur. Onun için de çırak yetişmiyor. Gelenlerde bu mesleği beğenmiyor. ‘Pis’ diyor. Ben 32 senedir ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Eğer çırak bulamazsak bu meslek biter. Bundan sonra ayakkabı tamiri diye bir şey kalamayacak, vatandaş ayakkabıyı alacak, bir sorun olduğunda çöpe atacak.” dedi.

Eskiden ayakkabıların hem çok pahalı hem de çok kaliteli olduğunu ifade eden Karabulut, "Ayakkabıya bir şey olsa çöpe atılmaz tamirciye getirilirdi. Günümüzde ise ayakkabılar çok ucuz olduğu için tamire gerek duymuyorlar ve çöpe atıyorlar. Bazı meslek dallarında olduğu gibi bizim mesleğimizde de çırak sıkıntısı yaşıyoruz. Bu meslek için yetiştirecek eleman bulamıyoruz. Bizler tamirci olarak ‘Ayakkabının ökçesini, tabanını değiştiriyor, fermuarını dikiyor, derisini yapıştırıyoruz. Bu sanatın devamı için çıraklara ihtiyaç duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim