Manisa’nın doğal zenginliklerinin daha iyi tanıtılarak turizm potansiyelini geliştirilmesi amacıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesi işbirliğinde Jeopark Belediyeler Birliği kuruldu. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Jeopark Belediyeler Birliği tüzüğünü onaylaması ve Bakanlar Kurulu’nun 14 Mart 2016 tarihindeki kararının resmi gazetede yayınlanması ile birlik resmen kuruldu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Cengiz Ergün’ün girişimleri ile kurulan Jeopark Belediyeler Birliği’nin merkezi ise Kula ilçesi oldu.

Türkiye’nin İlk ve Tek Birliği
Manisa’nın doğal, tarihsel ve kültürel alanda dünyada sayılı kentler arasında yer aldığını ve bu potansiyeli harekete geçirmek adına sürekli projeler ürettiklerini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Manisamızın her köşesi eşsiz doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikler barındırıyor. Böylesine önemli bir turizm potansiyelini elimizde bulundurmak bizim için çok büyük bir şans. Bu nedenle Kula Belediyemiz ve Salihli Belediyemiz ile birlikte Türkiye’de ilk ve tek olarak kurduğumuz Jeopark Belediyeler Birliği, Manisamızın Jeoturizm potansiyelini harekete geçirmemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Birliğimiz, jeopark sahalarının Avrupa ve Unesco Jeoparklar Ağı standartlarına uygun biçimde faaliyet göstermesi için gerekli finansal ve lojistik desteği sağlayacaktır. Tabiri caizse jeopark sahalarımızın çatısını kurduk. Zira henüz tesisleşemeyen Kula’dan Salihli’ye uzanan Jeopark sahalarının turizm, altyapı ve tanıtım gibi yatırım kalemleri ilçe belediyelerinin üstesinden gelemeyecekleri meblağlara dayanıyordu. Birliğimiz, Kuzey Kıbrıs da dahil edilmek üzere ülkemizin her yerinde jeopark alanına sahip belediyelerin katılımı ile büyüyerek hem Manisamızın hem de ülkemizin turizm pazarından daha fazla pay almasına ön ayak olacaktır. Ayrıca, Jeopark Belediyeler Birliğimizin kuruluşunda ve süreçlerin yönetiminde yoğun emek harcayan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterim Halil Memiş’e ve Başkan Danışmanım Mimar Azmi Açıkdil’e teşekkür ediyorum. Manisamıza, hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Kula’nın tarihi ve coğrafyası ile köklü bir geçmişten günümüze köprü oluşturduğunu ifade eden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, “Kula Volkanik Jeoparkımız, dünyanın en önemli 100 jeoparkı arasında gösterilmektedir. 2013 yılında İtalya’da düzenlenen törenle Türkiye’nin ilk Avrupa ve Unesco Global Jeoparkı ilan edilmemiz de bu durumu tescillemiştir. Çok zengin doğal ve jeolojik oluşumlar olmasına karşın Kula Jeoparkı’nın Avrupa ve UNESCO Global Jeoparklar ağına kabul edilmesine dek Türkiye’de tescilli bir Jeopark yoktu. Türkiye adına bir ilki başaran Kula, Jeopark Belediyeler Birliği’ne de ev sahipliği yaparak bu yolda ilerleyen diğer jeopark sahalarına rehberlik edecek ve yol gösterecektir” diye konuştu.

Jeopark Belediyeler Birliği’nin resmen kurulmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ise şunları söyledi: “Bugün, Salihlimiz adına çifte mutluluk yaşıyoruz. Hem Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün katılımları ile temel atma ve toplu açılışlarımızı gerçekleştiriyor hem de Jeopark Belediyeler Birliği’nin resmen kurulmasının sevincini yaşıyoruz. Kula’dan başlayarak Salihlimizin Adala bölgesine kadar olan alan içerisinde peri bacaları, karstik mağaralar, kanyonlar gibi birçok jeolojik zenginliğe sahibiz. Büyükşehirin gücü ile bu doğal mirasımızı gün yüzüne çıkararak tanıtma fırsatını bulacağız. Salihlimiz, jeoparkımızın tanıtımı ile turizm kenti olacaktır. İnşallah birliğimiz, Salihlimize birçok artı getirecektir”
Birlik, İlkönce Kurumsal Altyapısını Oluşturacak
Jeopark Belediyeler Birliği’nin Bakanlar Kurulu’nun kararı ile kurulmasına takiben faaliyetlerini 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’na göre sürdüreceğini söyleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, “Jeopark Belediyeler Birliği, Manisamıza hayırlı olsun. Manisamızın, bu birlik sayesinde küresel düzeyde bir tanıtımı ve ciddi bir turizm geliri sağlayacağına inanıyorum. Bundan sonraki süreçte ise birliğin kurumsal altyapısının oluşturulması için üye belediyeler, birlik meclisinde yer alacak meclis üyelerini seçecekler. Ayrıca, birliğin organlarının oluşturulmasının yanı sıra Birlik Başkanı ve encümeni belirlenecek. Birliğin belirli bir stratejik yolda ilerlemesi ve faaliyetlerini düzenli olarak gerçekleştirmesi amacıyla da birlik bütçesi ve kadroları oluşturulacaktır” diye konuştu.
 

 
Editör: TE Bilişim