7. Uluslararası UNESCO Global Jeoparklar Konferansı, İngiltere’nin Torbay kentine bağlı Torquay kentinde yapıldı. Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı Kula Jeoparkı sayesinde Jeopark Belediyeler Birliği delegeleri iki yılda bir yapılan global jeoparklar toplantısına katıldı. Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil ve Kula Jeopark Koordinatörü (CBÜ) Yrd. Doç. Dr. Erdal Gümüş toplantılara katılarak Türkiye’yi temsil etti.

Jeoparklar, Jeoturizmin Gözbebeği

7. Uluslararası UNESCO Global Jeoparklar Konferansı, English Riviera Jeoparkı tarafından sahnelenen ‘Yerkürenin Yankıları’ isimli tiyatro gösterisi ile başladı. Yerkürenin oluşumunu anlatan tiyatro gösterisi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Tiyatronun ardından İngiltere UNESCO temsilcisi Dr. Beth Taylor, BBC Bölgesel Yapımcısı ve Playmouth Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ian Stewart, UNESCO Uluslararası Jeopark ve Yer Bilim Departmanı Başkanı Prof. Patrick Mckewel, Global Jeoparklar Ağı, Avrupa Jeoparklar Ağı Başkanı ve Aegean Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Nickolas Zouros tarafından açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Jeoparklar Ağı Başkanı Zouros, konuşmasında Birleşmiş Milletler tarafından 2017 yılının ‘Sürdürülebilir Turizm Yılı’ olduğunu ifade ederek Jeoparkların Jeoturizm açısından önemine dikkat çekti.

2017 için Geri Sayım Başladı

Jeopark Belediyeler Birliği delegeleri, UNESCO Global Jeoparklar konferansı süresince birçok üst düzey yetkili ile toplantılar yaptı. Avrupa ve Global Jeoparklar Ağı Başkanı Nickolas Zouros ve Asya Pasifik Jeoparklar Ağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Komo gibi pek çok kişi ile gerçekleştirilen toplantılarda, Kula Jeoparkı’nın mevcut durumu ve Jeoturizm açısından gelişimi kapsamında fikir alış verişi yapıldı. Jeopark Belediyeler Birliği Delegeleri ayrıca, Avrupa Jeoparklar Ağı Tavsiye ve Koordinasyon Kurulu, Global Jeoparklar Ağı Yönetim, Tavsiye ve Müfettiş Kurulu ile birlikte Asya Pasifik Jeoparklar Ağı Koordinasyon Kurulu toplantılarına katılarak Türkiye’yi temsil etti.  2017 yılında resmen denetlenecek olan Kula Jeoparkı için geri sayımın başladığını söyleyen delegeler denetimi başarı ile geçerek Türkiye’ye Jeoturizmde çağ atlatacaklarını ifade ettiler.

Türkiye’yi Küresel Ölçekte Temsil Etmenin Gururunu Yaşadılar

7. Uluslararası UNESCO Global Jeoparklar Konferansı’nda Türkiye’yi temsil etmekten büyük gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Kula’nın tarihi, doğal harikaları ve kültürel değerleri ile eşsiz bir kent olduğunu söyledi. Başkan Tosun, “Kula Volkanik Jeoparkımız, dünyanın en önemli 100 jeoparkı arasında gösterilmektedir. 2013 yılında İtalya’da düzenlenen törenle Türkiye’nin ilk Avrupa ve Unesco Global Jeoparkı ilan edilmemiz de bu durumu tescillemiştir. Çok zengin doğal ve jeolojik oluşumlar olmasına karşın Kula Jeoparkı’nın Avrupa ve UNESCO Global Jeoparklar ağına kabul edilmesine dek Türkiye’de tescilli bir Jeopark yoktu. Türkiye adına bir ilki başaran Kula, bugün dünya klasmanında temsil ediliyor. Salihli Belediye Başkanımız Zeki Kayda, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanımız Azmi Açıkdil ve Jeopark Koordinatörümüz Erdal Gümüş ile birlikte bu toplantıya katılarak ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik. Üst düzey yetkililerle birçok toplantı gerçekleştirerek Kula ve Salihli’yi içine alan Jeopark sahamız için neler yapabileceğimiz konusunda fikir alış verişinde bulunduk. 2018 yılında düzenlenecek toplantıda jeoparkımızı inşallah burada kuracağımız bir stant ile çok daha güzel tanıtacağız. Yaptığımız bu çalışmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

 
Editör: TE Bilişim