Kula Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İbrahim Özkılıç, oruç tutmanın sağlıklı insanlar için çok yarar sağladığını, sağlık sorunu bulunan kişilerin ise dikkatli olması gerektiğini belirtti. Özkılıç, "Ramazan ayında bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Oruç tutarken ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, yemeğin iftarda yavaş ve az miktarda yenilip birkaç saat sonra öğün takviyesi yapılması gereklidir." dedi.
Ramazan ayının yaza rastlaması nedeniyle sıvı kaybının daha çok olacağını söyleyen Dr. İbrahim Özkılıç, iftar ve sahur arasında yeterli su tüketilmesinin vücudun su ve elektrolit dengesinin korunmasını sağlayacağını vurguladı. Oruç tutan kişilerin günde en az 2,5 litre sıvı alması gerektiğini belirten Özkılıç, bu kapsamda komposto, meyve suyu ve sebze çorbasını da önerdiklerini kaydetti. Özkıllıç Ramazan ayında beslenmeyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Ramazan ayında Özellikle insülin kullanan, hamile olan, sık kan şekeri düşüklüğü bulunan ve 65 yaşın üzerindeki şeker hastalarının oruç tutmaları çok risklidir. Ramazan öncesi şeker hastalarının tam bir muayeneden geçmesi gereklidir. Ayrıca iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Uzun süre aç kalınmasından dolayı midede aşırı derecede asit birikebilir. Spastik kolon hastalarının da bol miktarda sıvı almaları ve sebze-meyve ağırlıklı beslenmelerinde yarar vardır. Sıraladığımız rahatsızlıkları olup da oruç tutmak isteyenlerin mutlaka doktorlarına başvurmaları ve ilaçlarını sahur ile iftara yayarak almaları gerekir." 

Editör: TE Bilişim