“Onyks” aslında Yunanca ’da tırnak anlamına gelen bir kelimedir.

Türkçe'ye ‘Oniks’ olarak geçen Yunanca tırnak anlamına gelen özel üretilen mermer, Manisa'dan dünyanın bir çok noktasına ihraç ediliyor.

Işıltılı oniks mermeri, 4 ana gruba ayrılan mermer çeşitlerinden biridir.

Doğal taşlardan Oniks taşı, yapı malzemeleri arasında dünyada çok tercih edilen taşlarındadır. Özel bir kalsedon türevi olan Onyx taşı; yer altı sıcak sularının kaynamasıyla kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, bakır, demir oksit ve florin minerallerinin mixiyle oluşur.


Oniks mermeri, kalsiyum karbonatlı soğuk kaynak sularının çökeltisiyle oluşur.

Görünüşündeki kristalize ve saydam yapısıyla farklı mermer türlerinden ayrılabilir.

Oniks ışığı geçirebilirken, mermerlerde sadece saydamlık mevcuttur ve ışık geçirgenliği yoktur.

Oniks mermerlerinin diğer mermer türlerine göre daha sert bir yapıları vardır.  Bu nedenle işlenmeleri daha zordur. Genellikle beyaz, yeşil, sarı ve kırmızı renkleriyle doğada bulunabilir.  

Oniksle neler yapılabilir?
Oniks mermer sayesinde; mekanlarda albenili ve ışıltılı sütunlar, oniks duvar kaplamaları,  şömineler, mermer masa, takı, süs eşyaları, vazo biblolar ya da satranç takımları yapılabilir. Özel tasarımlar dendiğindeyse bu doğal taş biçilmiş kaftandır. 

Köprübaşı'dan dünyaya

Köprübaşı'da Saraycık Mahallesi ve Tokmaklı Mahalleleri arasında bulunan mermer ocaklarından elde edilen oniks taşı birçok işlemden geçirilerek ihracat yapılacak duruma getirilir. 

İlçede kaliteli oniks mermerlerinin çıkarıldığı birçok işletme bulunmaktadır.

Köprübaşı Kaymakamlığının internet sitesinde yer alan oniks mermeri fotoğraflarından bazıları;


Editör: TE Bilişim