Malı üretmek önemlidir, pazarlamak da en az üretmek kadar önemlidir. Elde kalan mal, imalatçı için her zaman tehlike ve zarardır. Pazarlamanın değişik yöntemleri varsa da en önemlisi fuarlar ile imalat öncesi sipariş almaktır. Tek modelin tanıtımı ile önc


Malı üretmek önemlidir, pazarlamak da en az üretmek kadar önemlidir. Elde kalan mal, imalatçı için her zaman tehlike ve zarardır. Pazarlamanın değişik yöntemleri varsa da en önemlisi fuarlar ile imalat öncesi sipariş almaktır. Tek modelin tanıtımı ile önce satılıp satış miktarı kadar üretim, imalatçı için ballı kaymak gibidir. Hele de üretim öncesi ücreti bir şekilde tahsil etmek, imalatçıdaki riski en az noktaya getirir, bu da en çok ihtisas fuarları ile sağlanır.
İhtisas fuarları nedir? 1980 Yıllarının sonunda o yılların İzmir Belediye Başkanı Burhan Özfatura’nın bir konuşmasında dikkatimi çeken bir nokta olmuştu. Özfatura “İzmir’i fuarlar şehri yapacağız” demişti.  O yıllarda İzmir Fuarından başkan bir fuar görmediğim için bu konuşmayı bir noktaya oturtamamıştım. Yıllar sonra dünyanın değişik yerlerinde katıldığım ihtisas fuarlarını görünce meğer İzmir Enternasyonal fuarının aslında bir panayır olduğunu öğrenmiş oldum.
Almanya 2. Dünya savaşından yenik çıktıktan sonra başlattığı kalkınma hamlelerinin içine ihtisas fuarlarını da koymuş. Duesseldorf, Köln, Berlin, Münih gibi önemli şehirlerine yaptığı büyük fuar alanlarını dünyada ki üreticilerin hizmetine açmış. Bu fuar alanlarında bir hafta da 4 gün bir dalda ihtisas fuarı yapılır bir hafta ara verilir. Kısaca yılda bir fuar alanında en az 25 değişik dalda ihtisas fuarı açılır. Fuar haftasında lokantalardan, otellere kadar her yerin fiyatları iki misli olur ve dünyanın her yerinden gelen katılımcılar o şehirlere büyük miktarda para bırakıp giderler.
Duesseldorf’da yılda iki kere yapılan ayakkabı fuarına yıllarca katıldım. Almanya ayakkabı imalatı konusunda lider ülkelerden olmamasına rağmen, sezon Almanya da açılır ve ayakkabının nabzı Duesseldorf da belirlenirdi. Dünyada ayakkabı işi ile ilgilenen büyük imalatçıların çoğu, kısa adı GDS olan Duesseldorf ayakkabı fuarını bilirler.
Günümüzde Çin’de kasaba büyüklüğün de fuar alanları yapılmıştır. Bu fuar alanının bazılarının içinde, değişik üniteler de 4-5 değişik başlıkta ihtisas fuarları yapılmaktadır. Bir insanın bu fuar alanlarını bir, iki günde gezmesi asla mümkün değildir.
Ülkemiz ihtisas fuarları ile 90 yılların başında tanışmaya başladı. İstanbul’daki, iki büyük fuar alanımız, değişik konularda yapılan ihtisas fuarları ile bir çok konuda Avrupa ülkeleri ile yarış yapar hale geldi. Orta Doğunun pazarlarının nabzı, bu fuarlarla tutulur. İzmir bilindiği gibi ihtisas fuarları için Gaziemir civarında yeni bir fuar alanı yaptı. Burada değişik dallarda fuarlar yapılıyorsa da mermer fuarı, dünya da büyük önem kazandı. Son mermer fuarında 300’ü Çinli olmak üzere 2 bin yabancı ziyaretçi olması bunun iyi bir göstergesidir.
Manisa sanayisi ile beraber gelişen bir il olmasına rağmen, ihtisas fuarlar kervanında yeterli yer almaz. Üç, beş kişinin uğraşı ile bir noktaya taşınan Tarım ve Hayvancılık fuarı ile bu zinciri kırmaya çalışmaktadır. Bu fuara ilave olarak, başta sanayi dalları olmak üzere değişik ihtisas fuarları açılmalıdır.
Bu yıl Manisa, bir başka konuda da ihtisas fuarına ev sahipliği yapacak. TOBB Takviminde yer alarak başlatılacak olan ayakkabı fuarı 4-7 şubat tarihleri arasında Manisa Fuar alanında yapılacaktır. İstanbul, İzmir, Konya ve Gaziantep den sonra şehrimizde de bu fuarın yapılacak olması Manisa için bir şanstır. Manisa yıllar önce çoğu çarşıda ki hanın içine sıkışmış ayakkabı imalatları ile Türkiye de erkek ayakkabı üretiminde önemli bir yer tutuyordu. Bu çerçeve de kurulan, ayakkabı imalat çarşısı Türkiye de ki öncülerdendir. Günümüzde ayakkabı üretiminde önemli yer alan Hatay ve Adana illerimiz hala iptidai şartlarda bu işi yapmaktadırlar. Değişik nedenlerle Manisa da ki ayakkabı üretimi yıllar içinde gerilemesine rağmen, günümüzde tekrar canlanma noktasına gelip, ülke çapında önem kazanmaya başlamıştır. Geçmişte ağırlık yalnız erkek ayakkabı üretimi olurken, günümüzde bayan ayakkabı üretimi ön plana çıkmıştır.
Manisa ayakkabı moda fuarı kısa adı ile MAYFU, Manisa ayakkabıcılarına ayrı bir değer ve kazanç sağlayacaktır.
Başta Büyükşehir Belediyesi, Ayakkabıcılar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Sanatkarlar Odasının da bu fuarı desteklemeleri Manisa için iyi bir kazanım olacaktır.
Manisa hepimizindir. Başka konularda da ihtisas fuarları açılması dileğimizce! Hayırlı günler