Özel hayatımda hiç sevmediğim  kelimelerden birisidir keşke. Keşke  onu  yapmasaydım, keşke  orada bulunmasaydım  gibi düşünceler  taşımayan biriyim. Yaşanacakmış, yaşanmış. Belki de bu  kaderci  yapımızdan da   olabilir. Fakat,  yaşanmışlıktan ders alamazsak   bu bizim aptallığımız olur.
Manisa , 1927  yılında  Atatürk’ün  bizzat imar yaptırdığı  4 ilden birisidir. Manisa, 1941 yılında  o dönemin İmar  Bakanı tarafından,  en imarlı şehir seçilmiştir. Bu imar planının üzerine, yıllarca  hiçbir belediye başkanımız  bir imar planı yapmamıştır. Gerçi Manisa  o yıllar da göç almadığı için nüfusu da hızla artmamıştır. Bu nedenle ,  belki de  buna ihtiyaç duyulmamıştır.
   1989 yılında rahmetli Belediye Başkanımız Ertuğrul Dayıoğlu zamanında, beş binlik imar   planı  yapılmıştır. Manisa, merkez nüfusunun 1990 yılından sonra hızla artması  yeni bir imar planına ihtiyaç duyurmuştur. 2009 yılında  göreve gelen Cengiz Ergün  bu ihtiyacı ilk günlerinde  tespit etmiş  ve  yeni bir imar planı çalışmasını başlatmıştır.
   İmar planında önce beş binlik  plan yapılır . Beşbinlik   plan  bir ana plandır. Benzetmek olursa,  uçaktan bir ilin  kuşbakışı  krokisidir. 3 yıllık bir uğraş ile,  bütün resmi görüşler alınarak  beşbinlik plan tamamlanmıştı. Bu plan meclisten geçecek, sonra da buna bağlı olarak  binlik planlar yapılacaktı. Bu yapılan beşbinlik planda  neler vardı .Bu  köşe de  uzun uzun anlatmaya  yerimiz yetmez. Yalnız aklımda kalan bir, iki noktayı hatırlatayım.  Şehir merkezinde, kentsel  dönüşüm  ada bazında yapılacaktı. Ada civarındaki bütün apartmanlar,  kentsel  dönüşümde  yıkılacaktı . Her apartman,  yolayer terk ederek  caddelerin genişlemesine   sebep olacaktı.  Bugün adaların ,   arkasındaki ölü alanlar , binaların içine alınacak ve kat yüksekliği verilecekti. Amaç vatandaşın  yenilenen  binadan  ücret ödemeden  katına , kat alması sağlanmasıydı.
Birde ,  belki eğitimci olduğum için aklımda kalan Kuşlubahçe’ye  yapılması düşünülen  liseler kampüsüydü. Rahmetli Suphi Egemen’in bu amaçla milli eğitime bağışladığı 34  dönüm yer ,  planda ki düzenleme ile  100 dönüme çıkarılmıştı. Kampüs eğitimi , bugün  dünyanın geçmek istediği  modern bir sistemdir.  Lise, endüstri meslek, İmam-Hatip  lisesi gibi okulların  Kuşlubahçe’ye   taşınması  , Alirıza , Murat Germen  gibi ilkokulların eski lise alanlarına taşınması ile şehir yeni yeşil alan ve otopark alanlarına kavuşacaktı.
   Planın  detayı uzunsa da ,  esas  düzenlemeler binlik planlar da yapılacaktı.  Ne mi oldu, hafızamızı bir yoklayalım.  2014 seçim döneminin yakınlaştığı  günlerde  plan mecliste  Akp , Chp  ve  2 bağımsızın oyları ile ret edildi.  Manisa ne mi kaybetti. Yeni imar alanları açılmadığı için arsalar  kıymetlendi.  Kiralar arttı , ev ve dükkan fiyatları tavan yaptı.   Bugün  Manisa  çevre illere göre  emlak da pahalı ise bunun birinci sebebi, nedensiz  ret edilen imar planıdır.
   Gelelim keşke ye ….   Farz edelim ki  o ret edilen beşbinlik plan  meclisten geçmişti.  Ardından seçim oldu . Cengiz Ergün Büyükşehir  Belediyesi  başkanlığını ,  merkez de kurulan iki ilçemizi   AKP   kazandı . O ilçe  belediye başkanlarımız  binlik planları ,beşbinlik ana plan çerçevesinde  kendileri  yapacaklardı.  Beşbinlik  planda  ki  yeşil  alan ,  resmi yer , sağlık alanları gibi yerleri  değiştirme yetkileri kendilerinde olacaktı.   Sonuçta ne olurdu. Manisa  şantiye haline gelirdi. Bugün çevre il ve ilçelere kaçan müteahitler kendi şehirlerinde bina yapıyor olurdu. Hafsa Sultan , Barbaros , Yeni Mahalle, Cumhuriyet, Fatih gibi mahalleler büyük bir değişimin  içinde olurdu.   20 km uzağa toplu konut  yapmak yerine , çevre yoluna kadar  olan planlanmış alanlarda  yeni yerleşim birimleri oluşturulabilirdi.
Gelelim  plan konusunda Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor, şu anda hangi safha da.  Beşbinlik  plan yapılması için  2014 yılının mayıs meclisine  dairesinden bir  talep geldi. Meclisten oy birliği ile geçti.  Yani seçimden  bir ay sonra Büyükşehir meclisinden geçti. Bu doğrultu da çalışmalar başlatıldı.  3,5 yıldır  kurum görüşleri   tamamlanmaya çalışılıyor. En son tarım bakanlığının  görüşleri beklenmektedir. Bu bakanlığın olumlu görüşünün alınması  için  iki ilçe belediyesi ve Büyükşehir belediye başkanlığı  ortak hareket  ederek  ,  üç belediyenin  yetkilileri  Ankara da  , Manisa  milletvekilimiz Murat Baybatur’un  katılımı ile , ilgili  Tarım Bakanı   Faruk Çelik’i  ziyaret ettiler. Problemlerini anlattılar , bakan bey  çözülsün diye talimat vermişti. Bu sırada  bakanlar kurulunun değişmesi  ve Bakan Faruk Çelik’in  bakanlıktan ayrılması  bitmek üzere olan işin  tamamlanmamasını sağladı.   Yeni ilgili Tarım Bakanı ile temas kurulurken , sorun olarak görülen D.S.İ  sulama kanalları konusunda  D.S.İ  İzmir Bölge Müdürlüğü ile görüşmeler devam etmektedir.
   Kısaca 3.5 yıldır  tekrardan ,  hazırlanan beşbinlik planın  ne zaman tamamlanacağını tam olarak bilemiyoruz. Ret edenlerin neden ret ettiğini bilemediği , itiraz edenlerin bugün acele plan yapılsın diye feryat ettiği bir şehirdeyiz.
  KEŞKE  İPTAL EDİLMEMİŞ OLSAYDI  SESLERİNİ  DUYAR GİBİYİM….