İYİ Parti Manisa İl Kongresi sonuçları bakımından tartışmaya değer. Kongreyi kazanandan ziyade kaybedenler üzerine yorum yapmak daha doğru olacak. Çünkü Hasan Eryılmaz'ın kazanacağı hemen hemen belliydi. Siyasetten biraz anlayanlar seçimlerin delegelerle kazanılacağını iyi bilir. Hasan Eryılmaz il başkanı olarak atandığı 2018 yılının Eylül ayından bu yana partinin delegelerine ve ilçe başkanlarına yönelik titiz bir çalışma yürüttü. Kendi ekibini kurma ısrarı içinde oldu. Gelinen noktada Hasan Eryılmaz'ın Kırkağaç ilçesi hariç tüm ilçe başkanlarının desteğini arkasına alması bunun bir sonucu.
Ve bu durumun seçim sonuçlarına yansıması da oldukça normal.
Toplam kullanılan oy sayısı 502. 
Rakibi Bülent Alkış'a 272 oy fark atan Eryılmaz'ın İyi Parti'de gücünü pekiştirmesi açısından çok önemli bir rakam bu. 
Dedim ya aslında kaybeden tarafı konuşmak lazım.  Çünkü püf nokta orada.  
Nedenlerini sıralayalım... 
Yerel seçimlerde özellikle merkez ilçelerde seçimleri kazanmaya çok yaklaşmış adaylar var. Ve onlar seçimleri kaybetmiş olmalarına rağmen potansiyellerini korumaya çalışıyorlar. Büyükşehir Belediye Başkan adayı var o da partiden ayrılmadı.  En azından öyle bir şey duymadık. 
Peki il kongresinde başkan adayları kimi destekledi? 
Hasan Eryılmaz, kongre öncesindeki açıklamasında, belediye başkan adayları ve birçok ismin Bülent Alkış'ı desteklediğini iddia etmiş ve Bülent Alkış için özellikle 'çok güçlü aday' nitelendirilmesinde bulunmuştu. 
Aslında bu ifadeler siyasi bir taktik idi. Kazanacağını biliyordu ve sonuç açıklandığında Hasan Eryılmaz sadece Bülent Alkış'ı değil yanındakilerini de mağlup etmiş olacaktı. 
Hal böyle iken kongreden 2 gün sonra Şehzadeler Belediye Başkan Adayı İsa Özdemir dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. İsa Özdemir, bu paylaşımı yaparken Yunusemre Belediye Başkan Adayı Kürşat Mithat Özkan'ı da etiketledi. O da bu etiketi onaylayarak sayfasında yayınlanmasına izin verdi. 
Bu açıklama birçok İyi Partili'nin de sayfasında yer aldı. 
Açıklamada özetle parti içindeki problemlere dikkat çekiliyor ve birlik ve beraberlik mesajı veriliyordu. 
Yani olan oldu bundan sonrasına bakalım mesajıydı bu... 
Aslında mesaj Hasan Eryılmaz'aydı.
İl başkanlığını farkla kazanmış bir isim olan Hasan Eryılmaz'ın bundan sonra aday seçimleri başta olmak üzere verilecek olan kararlarda çok önemli etkisinin olacağı tartışılmaz bir gerçek. Ama bunun İyi Parti'nin geleceğini nasıl etkileyeceği ciddi bir soru işareti. 
İyi Parti'de Hasan Eryılmaz'ın elini güçlendirmesi ta seçimlerde başlayan sorunların, diyalog sıkıntılarının bundan sonra hangi düzeye çıkacağı merak ediliyor. Hasan Eryılmaz; Bülent Alkış ve onu destekleyenleri kucaklayacak mı yoksa sadece kendisini destekleyen ilçe başkanları ve delegelerle mi hareket edecek? 
İsa Özdemir'in paylaştığı yazı bu endişelerin bir yansımasıdır aslında!  
Çünkü adaylar en son yapılan yerel seçimlerde bir emek sarf ettiler ve bir arşiv oluşturdular. Bu popülaritenin bir dahaki seçimlere yansıyacağına inanıyorlar. 
Ama önlerinde büyük bir engel var. Bu engeli aşmak için Hasan Eryılmaz ile birlikte hareket etmek zorundalar. Ya da en azından iyi geçinmek…
Bunlar tahmin ve tespit. 
Mutlaka benim de bilmediğim veya tahmin edemediğim detaylar vardır. Ama dışarıdan gördüğüm fotoğraf bu.  
Siyasete her an dengelerin değişebileceğini, her an küskünlüklerin ortadan kalkacağını, hatta çok farklı düşünen insanların birden bire bir araya gelebileceğini çok defa gördüm.  
İyi Parti'de bundan sonraki süreç çok ilginç gelişmelere sahne olabilir. 
Hasan Eryılmaz'ın nasıl bir siyasi yol takip edeceğini hep birlikte göreceğiz. 

Şahsi tahminim; 
Genel merkezin inisiyatifi ile bazı kararlar alınabilir, buna bir şey diyemem. 
Ancak Eryılmaz seçimlerde bile mesafeli durduğu belediye başkan adaylarına bir dahaki seçimlerde ikinci şansı muhtemelen vermek istemeyecek. 
Gerekçe: ‘beni desteklemediniz’ olacak.   

Önceden de bilinen ve kongrede de iyice su yüzüne çıkan bu görüş ayrılığının İyi Parti için çok da ‘iyi’ bir görüntü oluşturmadığı su götürmez bir gerçek. 
İşte bu yüzden geçtiğimiz pazar günü yapılan kongre, sonuçları bakımından İyi Parti’nin geleceğini doğrudan etkiledi ve etkileyecek…