Hafta sonu Alaybey Pazarı’nda karşılaştığımız aile dostu bir ablamız, kızının mezuniyet töreni için hazırlıklar yaptığını söyledi. Üniversite okuyan büyük kızını kastettiğini düşünerek; ‘Hayırlı olsun, Allah utandırmasın’ gibi güzel dileklerde bulunduk.
Mezuniyet balosundan bir hayli rahatsız olduğunu ifade eden bu ablamız; “İlkokul öğrencilerinin de mezuniyet balosu mu olur? İki kız okuttum böyle bir şeyle karşılaşmadım. Bu da yeni çıktı galiba! Her şey o kadar pahalanmış, biz geçim derdiyle uğraşırken bir de bu yeni çıkan mezuniyet balolarına mı yetişmeye çalışacağız…” diyerek, etkinlikten duyduğu rahatsızlığı ifade etti.
Ertesi gün İzmir’de oturan halamlarla konuşurken Ayşe Hala’m da aynı sorundan yakındı. Küçük kuzenim Yüksel’in de ilkokul mezuniyeti etkinliği için hazırlıklar yaptığını söyleyip, yalnızca; ‘Küçük yaşta mezuniyet telaşındalar’ demekle yetindi.

VELİLERDEN MEZUNİYET PROTESTOSU

‘İlkokul öğrencileri için düzenlenen mezuniyet baloları nedir, neyin nesidir’ diye araştırırken Hürriyet’te ilginç bir haberle karşılaştım.
10 Mayıs 2018 tarihli haberde, İstanbul’daki bir ilkokulda, öğrencilere mezuniyet balosu için bir otelin dayatıldığını iddia eden veliler, okul önünde alternatif bir ‘mezuniyet töreni’ düzenlemişler.
İlginç protesto yöntemine başvuran veliler, katılımcılara bir yandan pasta dağıtırken diğer yandan da sınıfça düzenlenen mezuniyet balosuna katılmayan Küçük Deniz de şiir okuyarak gelen hediyeleri kabul etmiş.
Çok geçmeden protesto gösterisi gerçekleştiren çift hakkında polis tarafından tutanak tutulmuş…

İLKOKUL’DA MEZUNİYET BALOSU MU OLUR?

Eminim şu anda İstanbul’da görülen bu durumun benzeri birçok şehirde de yaşanıyordur. ‘Şurası olsaydı daha uygun olurdu’ gibi lokal tartışmalar kaçınılmazdır. Ancak burada üzerinde durulması gereken şey, ‘kutlama yeri’ sorunundan çok, küçük yaştaki çocukların böyle bir hazza hazır olup olamadığıdır.
Pedagogların bu konuda ailelere ciddi uyarıları var. Uzmanlar, ilkokul çocukları için yapılan baloların, çocukların üniversite zamanında yaşaması gereken hazzı küçük yaşta yaşamalarına neden olduğunu belirterek, çocukların ilerleyen yaşlarca ciddi bir eksikliğe neden olabileceğini söylüyor.
Aynı şekilde, bu tür eğlenceleri –erken yaşta- gözünden büyüten çocuklar, yaşıtları ile kendi arasında daha fazla kıyaslama yapma ihtiyacı duyuyor. Böylece arkadaşları ile olan ilişkisinde ‘Ben böyleyim o şöyle’ gibi düşünceler daha fazla merkeze çekilerek, kıskançlık duygusunun henüz küçük yaşlarda alevlenmesine neden olabiliyor.

LÜKS TUTKUSU ŞİDDETİ DE BERABERİNDE GETİREBİLİYOR

İyi niyetle, çocuğunun bu etkinliklerden eksik kalmasını istemeyen, ‘Çocuklarımız, arkadaşlarıyla daha fazla iletişim kurma şansı yakalıyor’ diye düşünen veliler olabilir. Ancak eğitimciler bu durumun doğurduğu tehlikelerin bir hayli fazla olduğunu söylüyor.
Örneğin, lüks ile şiddet arasında önemli bağ olduğunun altını çizen Eğitimci Sosyolog İsmail Öz; “Her istediğini elde etme konusunda önü açılmış olan bir çocuk daha sonra talepleri karşılanmadığında ya da herkesin anne-babası gibi ona davranmadığını gördüğünde, şiddete de başvurabilecek bir kişiliğe bürünebilmektedir” diyerek, velilere uyarıda bulunuyor.

* * *

Mezuniyet balolarının, lüks gösterilerin küçük yaşlardaki çocuklar için son derece tehlikeli uygulamalar olduğunu düşünüyorum. Bunu karşılayan, doğum günü, 23 Nisan eğlenceleri gibi çok sayıda etkinlik mevcut.
Bugün küçük yaştaki çocukları, yaşından büyük eğlencelere özendirirsek, karşılaşacakları olumsuzluklar da yayacakları hayal kırıklıkları da o derece büyük olur.
İlkokul çağındaki öğrencilerinin mezuniyet eğlencelerine ihtiyacı yok…