Doğuma hazırlık eğitimi semineri verdiğim sırada bir gebe yanıma gelip, "Eğitim almak çok istiyorum ama önce bir doktoruma sorayım" dedi. Gülümseyerek, tabii dedim. Doktora sorması kadar olağan bir şey olamaz. Ama o an kafamda bazı sorular oluştu. Doktor, eğitimsiz bir gebeyi neden istesin ki? Eğitimsiz gebe isteyecek doktor var mıdır?
 Hayatındaki en önemli anlardan birindesin, doğum yapacaksın ve bebek sahibi olacaksın. Bunları yaparken doğru eğitimler alıp bilinçli olmak her bayanın en doğal hakkıdır bence.
 Tıp Hekimliği,  gerçekten zor bir meslek gurubudur. Okurken çok emek harcanıyor. Türkiye şartlarında çalışmaları gerçekten yorucu ve zor. Birçok kadın doğum uzmanıyla çalıştım ve hepsi çok değerli insanlar. Tanışmadığım, çalışma fırsatım olmayan, doktorlarımız da var. Ama hiçbirinin bir gebeye, "Eğitim alma" diyeceğini düşünmüyorum. Niye mi? Anlatayım;
Hayal edin, kadın doğum uzmanısınız ve gebeleriniz var. Size muayeneye geliyor, siz bebeğine ultrason ile sağlık durumuna bakıyorsunuz, tetkikleri istiyorsunuz ve şikayetlerini dinleyip onlara yardımcı oluyorsunuz Peki bir hastaya en mükemmelini düşünelim, kaç saat ayırabilirsiniz? Maksimum 1 saat ayırabilirsiniz, hastanız çoksa belki de yarım saat. Peki, her geldiğinde verebileceğiniz eğitim kaç dakika olur? Gebenin eminim ayrılırken kafasında çözemediği bir çok sorularla evine dönüyor olabilir. Burada hiç kimse suçlu veya problemli değil, imkanlar dahilinde olabileceğin en iyisi budur.
Şimdi bir de sizinle şöyle bir beyin fırtınası yapalım. Yine siz doktorsunuz ve 2 tane gebenizin doğumu başlamış olsun. Biri A odasında, diğeri B odasında yatmakta; A odasındaki doğuma hazırlık eğitimi almış ve doktoruna tercihlerini yapmıştır. Bunlar nedir? (örnek bu tabii ki ) Ben öncelikle doğal doğum istiyorum. Bunun için elimden geleni yapacağım demiş ve hypnobirthing eğitimlerini almış, nefeslerine çalışmış, doğumda nasıl davranacağını biliyor, doktorunun ve ebesinin hangi durumlarda ona yardım edebileceğini biliyor. Gerektiğinde hangi durumlarda sezeryan olabileceğini biliyor, epidurali biliyor, ağrıyla baş etmeyi öğrenmiş vs. vs.
Diğer odada ki gebemiz sadece doğum yapacağını biliyor ve çok korkuyor. A odasındaki başında doulası onun desteğiyle, nefesleriyle doğum sürecini yaşıyor. Bilmeyen gebemiz devamlı ağlıyor, bağırıyor, korkuyor. Her yaptığınız destekte, "Bana ne yapıyorsun, benimle ilgilenmiyorsun, ben şimdi ne yapacağım, ne zaman doğuracağım, neler oluyor burada" gibi korkularını belirten cümleler kuruyor.Hayal edin sadece; bir problem çıktı. A odasındaki problemi daha rahat anlıyor. Çünkü biliyor doğumda olabilecek problemleri. Ama B odasındaki devamlı sizi ve çalışanları suçluyor. Hangi doğumun doktoru olmak daha iyi sizce? 
Bunları bildiğim için bir kadın doğum uzmanının gebelerinin eğitim almasını istemeyeceğini düşünmem. Eğitimsiz hiçbir şey bilmeyen gebelerle doğuma girmek isteyen doktorun, bence işi daha zor. 
Bir ebe olarak yıllarca hastanelerde çalıştım. Birçok doğuma eşlik ettim. Ve gördüğüm gebelerde doğum korkusunu aşmış, bilinçli ve ne yapmasını bilen bir gebe hem kendi doğumunu mutlulukla yaşıyor, hem de biz sağlık çalışanları daha keyifli hizmet veriyoruz. Hiçbir sağlık personeli, doktor, ebe, hemşire bir insanın kötülüğünü istemez ve onlara yardımcı olmak için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışır. Tabii bazen medyada olayların yanlış aksedilmesi ve sağlık çalışanlarının fazla üzerine gelinmesi sağlık çalışanlarına olan güveni de sarstığını düşünüyorum.
Tüm meslek guruplarına ve emeğe saygım büyük. Ama sağlık camiasında görev yapan herkesin 24 saatlik nöbetlerde yaşadıkları yoğunluğu bildiğim için onlara sevgi ve şükranlarımı sunuyorum...