Haber merkezimize ulaşan iki fotoğraftan bahsedeceğim…

Başımız belada malum…

hepimizi esir aldı.

Eskiden olsa şöyle bir giriş yapardım; Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor…

Şimdi durum değişti. Dünyamız zor bir süreçten geçiyor. Amerika çaresiz… İtalya perişan, İspanya’da ölü sayısı Çin’i geçti. İran malumunuz.

Ülkemiz çok ciddi önlemlerle süreci en az kayıpla götürmeye çalışıyor. Hiç şüphesiz sağlık alanında yapılan dev yatırımlar en önemli avantajımız olarak öne çıktı.

Ama hiçbir şey bitmiş değil. Hatta sürecin başında mıyız, ortasında mı sonunda mı, kimse öngöremiyor.

Umarım bu beladan en az hasarla sıyrılırız.

Hepimiz üstümüze düşeni yapmakla mükellefiz. Ve gerçekten herkes kendi OHAL’ini ilan etmeli.

Çalışmak zorunda olanları (ki bunlardan birisi de benim) ne bekliyor bilmiyorum. Hiçbir şey kestiremiyorum. Ama şahsi kanaatim, sanki sıcakların bastırmasıyla virüsün etkisi azalacak. Bu belki de bir umut.

İş ciddi…

Ve bu ciddiyeti herkes iliklerine kadar hissetmeli.

Özellikle yöneticiler…

Bugün gelen o iki fotoğrafta bir tezat vardı.

İlk fotoğraf Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Encümen toplantısından… Başkanvekili Mehmet Güzgülü başkanlığındaki toplantıda 1 metre mesafe kuralı uygulanmış. Ve herkeste maske var.

İkinci fotoğraf Şehzadeler İlçe Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara başkanlığında gerçekleşen Vefa Kurulu toplantısından…

Bir metre mesafe kuralı ksımen uygulanmamış. Maske yok. Oldukça samimi bir toplantı.

İki devlet kurumundan farklı iki fotoğraf…

Haliyle düşündürüyor doğru olan hangisi diye. Ya biri çok abartmış ya biri pek ciddiye almamış.

Ya da şöyle diyelim;

Kaymakamlıktaki fotoğrafa bakarsak koronavirüs tehlikesi yok, tehlike geçmiş gibi… Büyükşehirdeki toplantıda ise durum vahim, alarm verilmiş sanki…

Ama gerçek olan şu ki; İki fotoğraf arasında net bir çelişki var.

Ve bu çelişki irdelemeye değer.

Manisa’da koronavirüs tedbirleri kapsamında ilgili kurumlar yoğun bir şekilde çalışıyor. Toplantı üstüne toplantı yapılıyor. Ancak birçoğu sahada olan kurum müdürleri ve idareciler de virüs salgını nedeniyle risk altında.

Özellikle resmi makamlardan sık sık yapılan sosyal mesafe ikazı nedeniyle vatandaşlar bir araya gelmemeye çalışıyor. Marketler ve benzeri yerlerde sıra beklerken 1 metrelik sosyal mesafenin korunması tavsiye ediliyor.

Kapalı ortamlarda birden fazla kişinin bir araya gelmesi risk faktörü olarak algılanıyor. Yapılan uyarılar sonuç da verdi. Birçok iş yeri ve kurum uzaktan iletişim sistemine geçti. Devletin zirvesinde toplantılar telekonferans ve görüntülü canlı bağlantı yöntemiyle yapılıyor.

Nikahlarda bile çiftler arasına 1 metre mesafe kondu. Damat ve gelin 1 metreyi ne kadar korur o da ayrı bir espri konusu.

EN DOĞRUSU TELEKONFERANS 

Şehzadeler Kaymakamlığı binasında Kaymakam Cemal Hüsnü Çaykara başkanlığında sık sık toplantılar gerçekleştiriliyor. İşleri kolay değil, Allah yardımcıları olsun. Alınan kararlar ilçedeki salgının en aza inmesi açısından çok çok önemli.

Ancak yapılan toplantılardan gelen fotoğraflar düşündürücü. Daha önce de benzer bir fotoğraf gelmişti. Bu ikincisi. Toplantı yapılan odanın salgının hızla tırmandığı şu günlerde birkaç kişinin bir araya geleceği büyüklükte olmadığı görülüyor. Her biri birbirinden değerli idarecilerin oturma düzeni ise mesafe açısından oldukça riskli. Sandalyeler arasındaki mesafe 1 metreden az. Hava yolu ve kabarcıklarla rahatlıkla bulaşan koronavirüse karşı tedbir alınmadığı ya da es geçildiği ortada.

Toplantı tahminen 1 saat sürmüşse olası bir virüs ihtimalinin oda ortamında nasıl da dolaşıp durduğunu tahmin etmek zor değil.

Bu durumda vatandaşlara nasıl örnek olacağız?

Tavsiyelerimizle yaptıklarımız birbirini tutmalı değil mi.

Ve işin en vahim yanı, risk gerçekten çok büyük.

Hem teknoloji çağını yaşıyoruz. Hiç riske girmeye de gerek yok, bu fotoğrafı vermeye de... O kadar insanı odaya toplamak da şart değil. Basit bir programla aynı anda telekonferans sistemiyle görüşmek mümkün.

Ve kaymakamlıkta bu imkan var.

Ben bu toplantıda bulunan tüm idarecilerin samimiyetle çalıştığına eminim. Ve hepsinin sağlığı önemli. Önce kendi sağlıkları için bunu yapmalılar ki toplum da örnek alsın.

Tezatlar toplumun kafasını karıştırıyor malum.

Biraz daha dikkat lütfen…

PTT ÖNÜNDEKİ GÖRÜNTÜLER…

Manisa PTT’nin önünde yaşananları bugün de haber olarak servis ettik. Serkan Özcan’ın görüntülediği haberin detayı şu: PTT’ye maaşını almak veya farklı işlemler için gelen insanlar içeriye aynı anda alınmıyor.

Doğru…

Ancak dışarıda biriken kalabalık haliyle 1 metre kuralını uygulayamıyor. Çünkü alan dar ve bir an evvel içeriye girmek için sabırsızlanan insanlar. Emekliler…

Ve kargaşa büyüyünce müdahale etmek zorunda kalan polisler.

Basit bir sistem pardon sistemsizlik nedeniyle herkes virüsü kapma riskiyle karşı karşıya.

PTT gibi iletişimin merkezi olan bir kurumun önünde böyle riskli bir süreçte kalabalığın oluşması endişe verici.

Onca insanın etkileşimi koronavirüsün yayılmasına davetiye çıkarıyor mu?

Bunu görmüyor mu PTT?

Mektup mu yazsak acaba…