Eminim çoğu kişi  hamile yogasını duyunca bu tepkiyi veriyordur.Hamilelikte yoga mı? O da ne? Annemin zamanında yoga mı vardı? Evet yoktu, keşke olsaydı. Ama şu da bir gerçek ki eskiden tarlalarda çalışan kadın sayısı daha fazlaydı ve onlar çalışırken vücutlarını da çalıştırırdı.Farkında olmadan egzersiz de yapmış olurlardı. Oysa şu anda teknoloji ve modern çağ bizi gün geçtikçe tembelleştirmekte, vücudumuzu daha az çalıştırmamıza ve daha stresli olmamıza neden olmaktadır. O yüzden önce hamilelikte yoganın faydalarından biraz bahsetmek istiyorum. Hamilelik bir kadının hayatında büyük değişimlerin olduğu dönemdir. Değişim; bedensel,zihinsel ve tinsel (ruhsal) olarak 3 yönde olur. Asanalar (yoga duruşları) ve prayama (nefes çalışmaları) ile hamile yogası uygulanır. Yoga duruşları; dayanıklılığı, bedenin esnekliğini ve konsantrasyonu arttırır, duruşumuzu düzeltir, pelvis bölgesi ve kalça eklemini güçlendirerek hamilelik sırasında sık rastlanan bel ağrılarını rahatlatır. Yoga duruşları ve nefes alıştırmaları dikkatinizi kendi üzerinize yoğunlaştırmanıza ve sağlam bir temel elde etmenize yardımcı olur. Odaklanmayı ve konsantre olmayı öğrenirsiniz. Gevşemenin vücutta yarattığı etkinin farkına varırsınız. Nefes alıştırmaları, nefesinizi kontrol etme yeteneğinizi geliştirir ve acıya korkuyla değil, sükunet içinde göğüs gerebilmenizi sağlar. Bunlar kadınların doğum sırasında kullanabilecekleri çok işe yarar becerilerdir.
      Gebelikteki korkularımızı en aza indirmenin yollarından biridir hamile yogası. Anne, bebeğine bu sayede ulaşır ve onunla vakit geçirmeyi öğrenir. Kendine ve bebeğine zaman ayırır. Bu da onda büyük bir mutluluk yaratır. Gebelik sürecini yalnızca belli bir dönem yaşayacağınızdan dolayı bu süreci keyifli geçirmeniz gerekir.
         Sevgili anne adayları, lütfen bilinçli anneler olalım. Bu bilinç gebe kalmadan önce başlamalıdır. Gebelik sürecinizi bilinçli ve eğitimli geçirirseniz sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirirsiniz.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın