Sesimi dinle uygulaması, gelişen teknolojilerden yararlanarak dünya üzerinde gerçekleşen afetler sonucunda göçük altında kalan enkazzedelerin canlı olarak çıkarılma oranını arttırmayı hedefleyen bir mobil uygulama yazılımıdır.  Mobil Uygulama yazılımının içerisinde bulunanlar; 1- Acil Durum Alarm Sistemi. 2- Güvendeyim Butonu. 3- Acil Durum Toplanma Alanlarına Yönlendirme. 4- Gerçekleşen Depremlerin Anlık Bildirimi
5- Kütüphane/ Haberler Bölümü. 
UYGULAMA NASIL ÇALIŞIR?
Yaşanan afet durumlarında, enkaz altında bulunan enkazzedelerin; kaç kişi olduğu, bu kişilerin kimler olduğu, kişisel sağlık bilgileri ve tam konumları hakkında bilgi birikimi sağlayan bir sistemin var olmadığı gözlemlenmiştir. Bu eksikliğin giderilmesi ile enkaz altında bulunan bireylerin canlı kurtarılma oranı arttırılmış ve arama kurtarma ekiplerine ve sağlık ekiplerine de destek sağlanmış olunacak.  Uygulamayı bireysel olarak cihaza yüklerken vermiş olacağınız kişisel bilgiler uygulamanın veri tabanına kaydedilecektir. Bu sayede acil durum anında vermiş olduğunuz bilgilerden yaralanılarak sizlere fayda sağlanmış olunacak. Bu bilgiler; 1- Ad/Soyad, 2- TC kimlik numarası, 3- Yaşadığınız şehir, 4- Kan gurubu, 5- Kişisel sağlık durumu, 6- Hane kişi sayısı, 7- Mesleğiniz.
Herhangi bir afet durumundan sonra bölgede gerçekleşen enkaz durumu için uygulama, afetin gerçekleştiği bölgenin koordinatları girilerek uzaktan aktifleştirilir. Aktifleşen uygulamanın alarm sistemi devreye girerek çalmaya başlar. Güvende olan bireyler uygulamayı kapattığı taktirde enkaz altında kalan bireylerin kimler olduğu belirlenir, uygulama enkaz altında kalan bireylerin konumlarına da erişerek yerlerinin de tespit edilmesini sağlar. Enkaz altında kalan bireylerin alarmları belirli periyodik aralıklar ile çalmaya devam eder, bu sayede bölgede bulunan arama kurtarma ekipleri ve yerel halkın enkazzedelerin yerlerini tespit etmesinde yardımcı olur. Yaşanan afet sonrası göçük altında olmadığını ‘’Güvendeyim’’ butonu ile belirten kişiler afad’ın kontrol panelinde alt sıraya düşer ve öncelik güvende olduğunu bildirmeyen bireylere geçer, ayrıca güvende olduğunu belirtse bile bireysel bir engeli bulunan bireylerin bilgileri Arama Kurtarma ekiplerinin yardım sistemine aktarılacaktır. Güvende olduğu halde bireysel olarak hareket etmekte zorluk çeken kişilere bu sayede yardım sağlanacak. Güvende olduğunu bildiren vatandaşlar, otomatik olarak AFAD’ın belirlemiş olduğu Acil Durum Toplanma Alanı’na yönlendirilecektir. Bu sayede bireyler enkazın yaşandığı riskli bölgeden uzaklaştırılarak güvenli bölgede toplanmış olacaklardır. Yaşanan depremler telefonunuza anlık bildiri olarak aktarılacaktır. Bunun yanı sıra yaşanan depremin bulunduğunuz konuma olan uzaklığını da uygulama sayesinde görmüş olacaksınız. Uyarılar bölümü sayesinde bölgede yaşanma riski olan ve önceden tespiti yapılabilen doğal afetler hakkında ön bilgilendirme alarak gerekli tedbirlerinizi almanıza yardımcı olacak.
ARAMA KURTARMA EKİPLERİNE BİLGİ NASIL AKTARILACAK?
Yönetici paneli, yaşanan yada yaşanma ihtimali olan olayları kullanıcılar ile paylaşılmasını sağlar. Sadece etkilenecek yada etkilenmiş olan bölgelere alarm ve bildirim gitmesi için gerekli filtreleme sistemi düzenlenir. Yaşanan afet sonrası bölgede etkilenen kişileri renklere göre kategorize ederek listeler, ister liste ister harita konumu olarak inceleme sağlayabilirsiniz. Afet bölgesinde bulunan kişilerin kan grupları listeleyerek gerektiği taktirde kullanım imkanı sağlanması için takip sistemi üzerinden incelenebilir. Afet bölgesindeki kişilerin mesleki durumları, afet durumunun çeşidine ve boyutuna göre gönüllü olarak afet sonrası yardımcı olmaları için listelenir

Algoritma Uzmanı ve Program Tasarımcısı Ahmet Ömer Soğukoğlu,“Sesimi dinle uygulaması AFAD koordinasyon merkezi üzerinden yürütülebilecek olan sahadaki vatandaşların durumlarını AFAD bildirecek olan bir sistemdir. Sistem AFAD merkezi tarafından aktive edildiğinde olay sahasındaki herkesi zorda kabul eder. Bunun içerisinden kurtuldum veya güvendeyim diyen insanları en yakın acil toplanma alanına yönlendirir. Dolayısıyla sistemin uyarısına cevap vermeyen herkes sıkıntı altında kabul edilir. Olay merkezi harita üzerinden zorda kalan insanlar gösterilir. Sahaya tepkime süresi olarak 10 dakika içerisinde saha bilgilerinin tamamı AFAD’ın eline geçmiş olur. Sıkıntıda olan personelin kan grubu ve kronik rahatsızlıkları varsa. Bunlarda AFAD merkezine ulaşır. Bu da kurtarılacak herkes için en azından kanı aynı olan kişilerin personel olarak faydalanmak amacıyla. Bunu yanında Türkiye’de insanların en çok merak ettiği şeylerden bir tanesi deprem anında depremin nerede olduğu ve kendilerine mesafesi sistem ana sayfası üzerinde sürekli olarak AFAD’ın verdiği bilgileri kullanarak da görebilirler” dedi.
Sistemin sadece afet anında değil, afet öncesinde de bilgilendirilmeleri sağladığını ifade eden Soğukoğlu, “Acil arama sayfasında 112, 110 gibi birçok acil arama numaraları bulunur. Şuana kadar göçük altından kalan insanlar için anlattık. Türkiye’de şuan da resmi kayıtlarda 4 milyon ama gayri resmi kayıtlarda 9 milyon engelli vatandaşımız var. güvendeyim dediği halde eğer vatandaşımız engelliyse üç kategoriye ayırdık bunu. Sağlıklı vatandaş yeşil, engelli vatandaş sarı, engelli veya sağlam vatandaşlarımız tehlike altındaysa kırımız olarak görünür. Peki neden bunu bu şekilde yaptık. Çünkü afet durumlarından il kesilen şey elektrik. Varsayalım tekerlekli sandalyede yaşıyorum. 7 katlı binanın 7. Katında yaşıyorum. Binam yıkılmadı güvendeyim hayattayım ama asansörüm çalışmıyor. Veya ben zordayım ve yatalağım. Dolayısıyla AFAD bu esnada engelli vatandaşların tamamını sarı olarak görüyor. Çünkü onlarında güvenli alanlara taşınması gerekiyor. Sistem içerisinde sadece afet sonrası değil, afet öncesi bildirimler kısmımız var.  Bölgede afet olması durumu bekleniyorsa onun uyarısını da yapıyor. Afet önlenebilecek bir şey değil, fakat oluşmasının sonuçları ne kadar aşağıya indirilebilir. Önemli olan bu. Sahaya müdahale en önemli şey. İlk 72 saat diyoruz ama ilk 72’i saatin 24 saatini şuanda tüm dünyada bilgi toplamak için harcıyoruz. Sistemin en büyük özelliği bilgiyi anından toplayıp kullanılabilir hale getiriyor. Sadece toplamıyor. Analizini yapıp sahada nelere ihtiyaç var onları da gösteriyor” diye konuştu.
Bu sistem sayesinde ailede sıkıntıda olan herkesin görünebildiğini belirten Soğukoğlu, “Kendi ağınız da kullanabileceksiniz. Yaklaşık 20 kişilik ağa izin vereceğiz. Aile, eş dost olarak kimler varsa diğer sosyal ağlardaki arkadaşlık gibi düşünebilirsiniz. Onların durumlarını görebileceksiniz. Koordinatlar ile girildiği için evin olduğu alan ve etki alanı seçilerek giriliyor. Onların alarma girmesi sonucunda aile olarak onlar güvendeyim diyebilecekler. Veya herhangi bir sıkıntı var ise birinde aileden kim var ise ondan da kırmızı olarak görünecek bu insanlar. Telefona yükleyip arka planda duran bir sistem olacak” diye belirtti.
Soğukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki hafta Saruhanlı Belediyesi’nde bir tatbikat yapacağız deprem haftasında. Biz bu sistemle rahat bir şekilde tatbikat yapabiliriz. Google Play üzerinden Sesimi Dinle programını indirebilirler. Bir bölgede deprem olduğunda o bölgeye sinyalleri gönderir vaziyetteyiz. Sinyal geldiğinde internetler daha erken kesilirse yani bir afet oldu bizler göçük altında kaldık. Veya göçük altında kaldığımız için katmanlardan dolayı sinyaller çekmiyor olduğu takdirde sistem işe nasıl yarayacak. Sistem sizin IP numarası üzerinden çalıştığı için sinyali ne zaman yakalarsa o anda devreye girecek. Ben göçük altında kaldım. 8 katlı binanın en alt katındayım. Üzerimde bir sürü moloz var. benim sinyalim ne zaman geldi o anda sinyal vermeye başlayacak. Tek şey var şarjın olsun yeterli. Telefon çalışır vaziyette kalsın. Bataryayı neredeyse hiç harcamıyor. “

Proje Danışmanı ve Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, “Programın şöyle bir özelliği var. Siz sistemi kurduktan sonra telefonuna indirdikten sonra uygulama arka tarafta uyku moduna geçiyor. uyku modunda çalışıyor. Diyelim ki deprem oldu o sırada telefonunuz yanınız da değil. siz bir tarafa telefonunuz başka bir tarafa. Hiçbir şekilde müdahale edemiyorsunuz. Veya telefonunun ekranı kırıldı. Ama müdahale edemiyorsunuz. Ona yönelikte çözümler ürettik. Bu telefonun çalışıp çalışmaması da önemli değil. Kendi vatandaşlık numaranızla sisteme girdiğiniz için herhangi bir telefondan da sisteme girerekten kendiniz i tehlikeli veya tehlikesiz olarak da sınıflandırabilirsiniz. Telefonunuzun şarjı olduğu sürece, ara sinyaller göndererek durumu sürekli güncelleyecek. Şarjınızın bittiği anda da en konumunuz neyse sisteme düşmüş olacak. Biz burada özel bir programla telefonun içerisine kadar yani bulunduğu noktanın görüntülerini de alabilecek şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Bu sistemin çalışabilmesi için uygulamanın telefon yüklenmiş olması gerekiyor. Proje sürekli artılarıyla eksileriyle geliştiriliyor. Girdiğiniz bilgiler direk devletin AFAD kontrolünde olacağı için güvenli bir uygulama olacak. kimsenin bilgileri hiç kimseyle paylaşılmayacak. Kasım ayından beri devam eden uygulamanın birçok kısmını bitirdik. Artık ülkemizde afet bilincinin oluşması lazım. Deprem oluyor ama hemen unutuluyor. Biz yaşanan bir depremi sıcaklığıyla 10 gün içerisinde yaşıyoruz, ondan sonra yeniden unutuyoruz. Deprem her an olabilir. Biz bununla hep karşılaşacağız. En azından biz üstümüze düşen böyle bir şeyin fayda sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

Bireylere fayda sağlamak amacıyla bu uygulamayı hayata geçirdiklerini açıklayan Ece, “Bu uygulamayı telefonunuza yüklediğiniz anda şehir değiştirdiğinizde gittiğiniz lokasyonda olabilecek her hangi bir afet durumunda sizi o an bulunduğunuz yerdeki her şey hakkında bilgilendiriyor.  Güncel olan sıkıntı deprem. Bunu sadece deprem olarak düşünmek değil. Sel, çığ, yangın veya yollar kapalıysa bu sistem sayesinde merkezin bilgilendirmeleriyle bunları öğrenebileceksiniz. Buradaki amacımız genel olarak afete yönelik bu çalışmayı yaptığınızda bunu kullanabilecek bireyler açısından bizlere ne fayda sağlayacak. Biz bunu derdindeydik. Aynı şekilde sadece sağlam vatandaşlarımızı düşünmedik. Engelli vatandaşlarımızı da bu işin kapsamında bulunduralım dedik ve uygulamayı o şekilde geliştirdik.  Girilmiş olan bütün verilerde devletin sistemi üzerinden olacağı için bilgilerin başka bir yerde kullanılabilir gibi bir durum söz konusu değil. Sisteme girerken belirlediğiniz kişi sayısını belirleyebileceksiniz. O an olası bir durumda kaldığınızda direk sistem üzerinden sizin bulunduğunuz koordinat olduğu gibi gönderilecek” dedi.

Editör: TE Bilişim