Türkiye Somalı madencilerin mücadelesini konuşuyor. Ödenmeyen tazminatları için 40 güne yakın bir süre direnen ve Bağımsız Maden-İş öncülüğünde başlattıkları Ankara yürüyüşleri jandarma müdahalesiyle engellenen Somalı madencilerin tazminatları yatırılmaya başlandı.

Somalı madenciler yıllardır ödenmeyen tazminatları için 12 Ekim 2020 tarihinde Ankara’ya yürüyüş başlatmış ancak yürüyüşleri engellenmişti. Daha sonra direnişe geçen madenciler direnişleri boyunca Hükümet ve TTK yetkilileri ile görüşmüş ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştı. Madenciler son olarak 16 Kasım 2020’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüşmüş, görüşmeden sonra alınan söz üzerine direnişe ara verilmişti.

Türkiye Kömür İşletmelerinden yapılan yazılı açıklamada, tazminat alamadan işten çıkarılan Soma Kömür İşletmelerine bağlı, Atabacası, Işıklar ve Geventepe maden ocakları çalışanlarına ödeme yapıldığı bildirildi. Ödeme hak eden kişi sayısının 3 bin 624 olduğu belirtilerek, “Toplam 150,6 milyon TL ödeme yapılacak. Bugün itibarıyla 2 bin 395 kişiye toplam 102 milyon TL ödeme yapılarak işçilerin banka hesaplarına yatırıldı” denildi. Diğer işçilerin ödemelerinin ise kısa sürede tamamlanacağı belirtildi.

Bağımsız Maden-İş tarafından yapılan açıklamada ise “Biz direndik, biz kazandık. Tazminatlar yatmaya başladı. Mücadelemizin kazanımları başta Somalı madenciler olmak üzere, tüm maden işçilerine ve Türkiye işçi sınıfına armağan olsun. 4 bine yakın hak sahibi madencinin 2 bin 200’ünün hesaplarına paralar yattı. Eksik hesaplama vb itirazlarda bulunan yaklaşık 1800 madencinin alacakları itiraz incelemesi biter bitmez yatacak. Takipçisiyiz” denildi.

ÖZGÜR ÖZEL: SIRADA UYAP MADENCİLİK VAR 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şu açklamayı yaptı: "Soma'da Atabacası ve Işıklar'da çalışmış mağdur madenciler, uzun uğraşlar sonunda hak ettikleri tazminatları almaya başladılar. Sırada hakları gasp edilen Uyar Madencilik çalışanları var. Madencilerin tamamı haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Editör: TE Bilişim