Son haberlerin özeti şu: İYİ Parti kendi listesini oluşturacak, diğer partiler CHP listesinde yer alacak. Dört partiye 25 milletvekilliği verilecek. 15 ilde ise en yüksek milletvekilini çıkarmak için tek listeyle seçime gidilecek. 

Peki ya Manisa? Manisa’da tek liste beklentisi var mı? Bence yok. Ancak CHP Milletvekili listesinde ilk 5’te 6’lı Masa’nın diğer bileşenlerinden bir ismin yer alma ihtimali oldukça yüksek. 
Konu önemli. Biraz daha açalım. 

Seçim tarihi malum 14 Mayıs. Dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan kesin bir dille bunu bir kez daha ifade etti. Hatta mecliste çoğunluk olmazsa yetkisini kullanarak ülkeyi seçime götüreceğini dile getirdi. 

An itibarıyla siyasi partiler tamamen seçime odaklanmış durumda. Herkesin elinde kâğıt-kalem, kaç milletvekili çıkartırız hesapları…  
İttifakın en büyük ortağı olan CHP yine en büyük fedakarlığı yapacak gibi görünüyor. Çünkü 6’lı Masanın diğer partileri, tek başına milletvekili çıkaracak durumda değil. En azından anketler öyle diyor.  

Hal böyleyken Millet İttifakı’nın 15 ilde tek listeyle seçime gitmesi gayet doğal bir durum. Amma ve lakin diğer iller var. Ve ne olacak sorusunun cevabı bir hayli karmaşık.  
Bence tek listeli 15 il arasında Manisa yok. Olması için bir sebep de yok. Çünkü CHP en son seçimde zaten 3 milletvekili çıkarmış, İyi Parti 1 milletvekili. Yani her iki partinin de milletvekili çıkarabilme gücü ve oy oranı var. Bu potansiyellerini koruyorlar, hatta daha da fazlasını çıkarma şansları var. İşe bu olasılık genel merkezi Manisa listelerinde zorunlu değişiklik yapmaya zorlayabilir. 

Şöyle; 
Eğer iddia edildiği gibi Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi’ne CHP listelerinde yer verilecekse, bu illerden birisinin Manisa olması beni şaşırtmaz. Çünkü Manisa’da Demokrat Parti’nin öyle veya böyle bir karşılığı halen var. 

Mesela Gelecek Partisi’nin Manisa’da önemli bir ismi var. Selçuk Özdağ.   

CHP’nin Manisa Milletvekili Listesinde, ilk 3 veya 5’te Selçuk Özdağ ismini ya da bir Demokrat Partiliyi görme ihtimalimiz yüksek.  
Eğer bu gerçekleşirse CHP tabanı ne der, nasıl bir tepki verir bilinmez. Bir de CHP’de Semih Balaban gerçeği var. Müthiş bir milletvekili aday adaylığı açıklaması yaptı. CHP teşkilatlarından büyük katılım oldu. Bu bir il başkanlığına vedadan ziyade milletvekilliğine ilk adım niteliğindeydi. 

Ama Özgür Özel’in de “Manisa’dan başka bir yerde siyaset yapmam” sözleri var. Yani ben aday olacaksam Manisa’dan olurum” diyor Özgür Bey.  Bu da Özgür Özel’in Manisa’dan yine ilk sırada milletvekili adayı listesinde olacağı anlamı taşıyor. O halde Semih Balaban listede kaçıncı sırada olacak? Merkezden iki isim listenin ilk sıralarında yer alır mı? Eğer diğer partilerden bir isim de CHP listesinde yer alacaksa bu durum CHP listesini nasıl şekillendirecek? 

Yazdıklarım bir senaryodan ibaret. Ama ihtimalleri konuşmaktan başka çaremiz de yok. Çünkü henüz Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı belli değil. Aslında belli. Ama Meral Akşener’in tavrı adayın açıklanması takvimini biraz geciktirdi. 

Meral Akşener demişken Manisa teşkilatlarında neler oluyor, ona da değinelim. Hasan Eryılmaz dediğini yaparak il başkanlığını bıraktı. Aslında bırakmadı. Kendisine en yakın ismin il başkanı olmasını sağladı. Çünkü parti içinde ciddi bir muhalif kanat oluştu. Kısa sürede bu nasıl oldu kimse anlamadı. Bu gerçek Eryılmaz’ın milletvekili olabilme sürecini tehdit edebilir. Bu bakımdan kendisine yakın bir teşkilat yapılanması Eryılmaz için olmazsa olmaz bir hareket noktası haline geldi. 

İl kongresi öncesi birçok ilçe başkanının destekleyeceği adayı açıklaması seçimleri nerdeyse formaliteye çevirdi. Mademki sonuç belli neden seçim yapılıyor sorusu haklı bir karşılık buldu. 
Şimdilik ortalık dingin. Ama İyi Parti’nin il kongresinde şu gerçeği herkes gördü. Parti kısa sürede Manisa’da önemli isimleri bünyesine katmış. Bu da Meral Akşener’in işini zorlaştıracak. Kimseyi küstürmeden özellikle ilk iki sırayı belirlemek tam anlamıyla ateşten gömlek!