Meclis toplantısının faaliyetler maddesinde söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, konuşmasına dünya da yaşanan ekonomik gelişmeler ve ülkemize olan yansımalarına değinerek başladı. Başkan Erbil, küreselleşen dünyada bir sorun binlerce kilometre uzakta bile olsa ülkemizi yakından etkilediği belirterek, "ABD Başkanı Trump’ın yarattığı siyasi belirsizlik, bir yanda AB ile yaşanan sıkıntılar, diğer yandan Orta Doğunun içinde bulunduğu savaş ortamı, bunların yanı sıra FETÖ terör belası, tüm bunlara rağmen, ihracatımızda yaşanan artışlar özel sektörün dinamik yapısını bir kez daha ortaya koydu. Bildiğiniz üzere, Türkiye İhracatçılar Meclisi Temmuz ayı ihracat rakamlarını Manisa’da açıkladı. Manisa Vestel City’de Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda açıklanan verilere göre, 2017 yılı Temmuz ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar gerçekleşti. Yılın ilk yedi ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 88 milyar 926 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artışla 150 milyar 22 milyon dolar oldu. Bu verilere göre ihracatta son 6 yılın en iyi, son 8 yılın ise en iyi 2. performansını yakalamış durumdayız" dedi.

"ALMANYA İLE YAŞADIĞIMIZ GERGİNLİK ENDİŞE VERİYOR"
İhracat rakamlarına bakıldığında en fazla ihracatın Almanya’ya gerçekleştirildiğini söyleyen Başkan Erbil, "Ülkeler sıralamasında  Almanya ülkemizin bir numaralı dış ticaret ortağı konumunda. 2017 yılı Temmuz ayı itibariyle Almanya’ya 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ülkemizde  ise 6.968 adet Almanya sermayeli firma bulunuyor. İki ülke arasında milyarlarca Euroluk ticaret söz konusu. Ancak Almanya ile yaşanan siyasi gerginlik beni endişelendiriyor. Söz konusu siyasi gerilimin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yansımaması gerektiğini düşünüyorum. Almanya bizim en önemli ticari ortaklarımızdan birisi. En büyük temennim diplomatik gerilim ve krizlerin ticaretimizde kalıcı yaralar açmaması. Umarım en kısa sürede ülkemiz ile Almanya arasında büyük emeklerle kurulan ticari köprü hasar görmeden siyasi kriz sona erer" diye konuştu.

"MANİSA İHRACAT SIRALAMASINDA BİR BASAMAK GERİLEDİ"
Ülke genelinde ihracatta yaşanan olumlu gelişmelerin sanayicimize moral verdiğini belirten Başkan Erbil, uzun yıllar ülke genelinde ihracat sırlamasında 7’inci sırada yer alan Manisa’nın açıklanan rakamlar sonucunda bir basamak gerileyerek 8’inci sıraya indiğini söyleyen Başkan Erbil, "İlimiz açısından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendirecek olursak, Manisa, ihracattaki yıllardır koruduğu 7’inci sırayı Sakarya’ya kaptırmış durumda. Manisa 2017 yılı Temmuz ayı itibariyle gerçekleştirmiş olduğu 303 milyon dolar ihracatı ile Türkiye’deki en çok ihracat yapan İller sıralamasında 8. sırada yer alıyor.İlimiz her ne kadar 2017 yılının ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında ihracatta artış kaydetse de döviz kurlarındaki dalgalanmalar, çevremizdeki ülkelerde olan savaşlar, iç karışıklar ve siyasi belirsizlikler ihracatımızı olumsuz etkilediği kanaatindeyim" dedi.

"İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ’NİN MEYVELERİ TOPLANMAYA BAŞLANDI"
Sanayideki üretim çarklarının hız kazanmasıyla birlikte Ülkemizde İmalat Sanayi olumlu bir performans sergilediğine de dikkat çeken Başkan Erbil, "Ağustos ayında imalat sanayin de Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,5 puan artarak yüzde 78,8 düzeyinde gerçekleşerek, 2007’deki yüzde 82’lik orana yaklaşmıştır. Ülkemiz ekonomisine ilişkin Türkiye istatistik kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan diğer olumlu bir veri ise işsizlik oranı. İşsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 10,2 seviyesine gerilemiştir. Nisan ayında bu oran yüzde 10,5 düzeyindeydi. Bu da işsizliği azaltmak için hayata geçirilen İstihdam Seferberliği’nin meyvelerini toplamaya başladığımızı gösteriyor" diye konuştu.

"SEÇİM TARİHİ İÇİN BAŞVURU YAPACAĞIZ"
Basın da oda seçimleri ile ilgili çeşitli haberlerin son günlerde sıklıkla yayınlandığını sözlerine ekleyen Başkan Erbil, "Basından da takip ettiğiniz üzere, Oda ve Borsaların organ seçimleri hakkında haberler yapılmakta. Müsaadenizle, seçim sürecinden sizlere bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar kanunu gereğince, Oda ve Borsaların organ seçimleri her dört yılda bir Ekim ve Kasım ayları içinde yapılmakta. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden seçim ile ilgili yazı tarafımıza geçtiğimiz hafta tebliğ edildi. Yönetim Kurulu olarak seçim tarihini belirlemek üzere İlçe Seçim Kurulu’na başvuruda bulunacağız. Oluşturulacak seçim takvimi doğrultusunda seçimimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

"YAPILANDIRMA TAKSİTLERİ İÇİN SON GÜN 31 AĞUSTOS"
Oda aidatları için yapılandırma yapan üyelerin ilk taksit ödemelerinin son günün 31 Ağustos olduğunu hatırlatan Başkan Erbil, "Sizlere bir de hatırlatmada bulunmak istiyorum.7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun kapsamında, Odamıza yapılandırma başvurusunda bulunan üyelerimizin yapılandırmış oldukları aidat borçlarının 1. taksit ödemesi için son gün 31 ağustos 2017. Yapılandırılmış aidat borçlarınızın kanun kapsamında belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi, mağduriyetlerin yaşanmaması adına önem arz etmekte. Arife günü odamız açık olacak, bu vesile ile tüm üyelerimizi taksitlerini ödemeye davet ediyorum" diye konuştu.
Konuşmasının son bölümünde meclis üyelerinin 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramını kutlayan Başkan Erbil, "Türk Ordusunun, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, düşman kuvvetlerine karşı verdiği destansı mücadelenin sonunda kazanılan büyük zaferin 95. yıl dönümü. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimizin birliği, toprağımızın bütünlüğü uğruna canlarını ortaya koyan,tüm şehit ve gazilerimize şükran ve minnet duygularımı sunuyor, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum. Son olarak, milletçe karşılıklı sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarını kuvvetlendiren, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın en üst seviyede yaşandığı kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutluyor, Milletimizin ve Tüm İslam Aleminin birlik ve beraberlik içerisinde, barış ve sevgi dolu nice bayramlar geçirmesini diliyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim