CHP’li Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun basına yansıyan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi raporunu inceledikten sonra Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Cengiz Cengizis ve Türk Psikiyatri Derneği Manisa Şube Başkanı Ali Rıza Özen’le ayrı ayrı görüşmeler yaptığını, hastanenin seyrini bilen hemşireler, doktorlar ve eczacılarla görüştüğünü ifade etti. Özel, “Bunun sonucunda, TİHEK’in Türkiye’de insan hakları konusunda birçok ihlal ve sıkıntı varken, birçok alanda kendisinden beklenen performansı göstermeyen kurumun, anılan hastane konusunda çok keskin bir dille yazdığı rapor, konjonktürel olarak dikkat çekicidir” dedi.

RUH SAĞLIĞI POLİTİKASIYLA İLGİLİ ADIMLAR ATILMALI

Özel, “Bu yazılan raporu doktorların ve hastane yönetiminin, denetlemeden neredeyse bir yıl sonra basında yer almasını müteakip gördükleri anlaşılıyor. Hem Tabip Odası’nın hem de hastane yönetiminin, hastanenin fiziki şartlar açısından son derece yetersiz olduğu, bu şartların hizmet kalitesini düşürdüğü biçiminde genel kabulü var. Hastanenin sorunları var ama bu raporda yazılanların tamamının hastanede yaşandığını kabul etmek mümkün değil. Bu hastanenin sorunların bir bölümü dışarıda verilen ya da verilmeyen kararlardan kaynaklanıyor. Türkiye’nin ruh sağlığı politikasıyla ilgili ciddi adımlar atılması gerektiği ortada” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:

BAKANLIĞA DA BİR ÇAĞRIDA BULUNACAĞIZ

“Bu hastane bir bölge hastanesi ve çok geniş bir hinterlandda hasta akışı olan, hasta geri çevirme imkanı olmayan ve çok önemli bir sosyal yaraya çare arayan, çaresiz kalmış ailelerin yardımına koşan bir hastane. Ayrıca hakim kararıyla gözetim altına alınması gerekenlerin kabul edildiği, çok geniş bir bölgenin adli hükümlülerinin tutulduğu bir hastaneden bahsediyoruz. Hastane, bu ağır yükün altından kalkmakta zorlanıyor. Raporda yer verilen bazı uygulamaların, hastanede uzun yıllar önce terk edildiği belirtiliyor. Raporlama tekniği açısından bazı sorunlar barındırdığı vurgulansa da TİHEK’in bu raporunun yok sayılması da mümkün değil. Bu konuyu Meclis gündemine getirmeyi, sorunların Meclis tarafından da ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Manisa’da son dönemde iki büyük hastane açıldı ancak bu hastanelere Sağlık Eylem Planı’nda yer almasına rağmen psikiyatri kliniği açılmadı. Bu klinikler, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin yükünü azaltılabilirdi. Ancak ruh sağlığı ve hastalıkları hastaneleri çok para kazandırmamaktadır. Bu yüzden de AKP iktidarının dikkatini bir türlü çekememektedir. Bu hastanelerden yararlananlar toplumun en yoksul kesimini oluşturuyor. Bu konuda bir ulusal ruh sağlığı eylem planı hazırlanması gerekmektedir. Biz ruh sağlığı ve hastalıkları hastanelerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi, daha kaliteli hizmet vermesi noktasında atılacak adımlar için bir komisyon kurulmasını teklif edeceğiz. Bakanlığa da bir çağrıda bulunacağız.

İNİSİYATİF ALMAYA DAVET EDİYORUZ

Ancak bu hastanenin bir an önce hepimizin gündemine girmesi, güçlendirilmesi, yenilenmesi ve iyileştirilmesi lazım. Bu hastanenin yeni, modern, örnek oluşturacak bir hastaneye dönüştürülmesi gerekiyor. Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Refik Saydam’ın talimatıyla 1926’da çok zor geçen yıllardan sonra ruh sağlığının, insan sağlığı açısından önemi farkına varılarak kuruldu. Bu konuda tüm Manisa milletvekillerini, Manisa Valimizi ve belediye başkanlarımızı inisiyatif almaya davet ediyoruz. Bu kanayan yarayı ortadan kaldıralım. Pek çok kişi tarafından dile getirilen bir endişe de şu. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi bu hizmeti vermezse, pek çoğu yoksul aileler sesini duyuramazlar. Halk sağlığı açısından ve toplumun huzuru açısından onarılmayacak yaralar açılır. Bu konuda Manisamızın ortak endişesi, bu raporun etkisiyle hastanenin gözden çıkarılması, ortadan kaldırılması ya da arsasının bir başka şekilde değerlendirilme olasılığı. Bu hastanenin gözden çıkarılmasını veya arsasının ranta kurban edilmesini istemiyoruz.”

Editör: TE Bilişim