Haber ve foto: Ahmet ÜNSAL

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 yıl aradan sonra Irak'a gitti Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 yıl aradan sonra Irak'a gitti

Manisa’da etkili olan dolu ile karışık sağanak yağmur Manisa’daki üzüm üreticisiniperişan etti. Yağmurun etkili olduğu Manisa Merkez Gediz Ovası başta olmak üzere Saruhanlı merkez, Koldere, Gümülceli, Mütevelli yerleşim birimlerinde bulunan üzüm sergilerinde üzümleri sel suları alıp götürdü. Sergide kalan üzümler ise şaraplık konumuna geldi.
30 DAKİDA GÖK DELİNDİ YER YARILDI ÜZÜMLER SEL OLUP GİTTİ
Gökten boşalırcasına yağan yağmurla birlikte traktörlerine ve otomobillerine atlayan üzüm üreticisi bağlarındaki sergilere koştu. Üzüm sergilerine yetişen bazı üreteciler kurtarabildikleri üzümleri traktörlerine koymayı başarırken yetişemeyen üreticiler ise bulundukları otomobillerin içerisinde gözyaşları arasında çaresiz şekilde üzümlerinin sel sularına kapılmasını izledi.
Tonlar üzümün 30 dakikalık yağmurla birlikte yok olup gitmesi karşısında şoka giren üreticiler Tarım ve Orman Bakanlığından acil hasar tespiti istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan üzüm fiyatını açıklamadan önce girdiği bağın bulunduğu Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Güzel köy bölgesinde bulunan sergideki üzümlerde yağmurdan büyük ölçüde etkilendi.
“TEK KELİMEYLE PERİŞANIZ”
Kadir Sabancıoğlu; “Üzümümüz iki kez yağmur yedi Renkleri bozuldu bunları ilaçlı su verip düzeltmeye çalışacağız. Olduğu kadar. Maliyetlerimiz yüksek her türlü sıkıntı var. 27 lira açıklandı ama üzümü alanlar 18-20 liradan üzüm alıyorlar. İyi üzüm diye. Bunlara ne derler bunu bilmiyoruz. Tüccarın nasıl yol izleyeceğini üzümümüzü mahsulümüzü kaldırınca göreceğiz. Şuanda malımızı kurutmanın derdine düştük.”
“CUMHURBAŞKANIMIZ 27 LİRA AÇIKLADI AMA ÜZÜMÜMÜZÜ ALAN YOK.”
Üzüm üreticisi Gülten Sabancıoğlu; “Cumhurbaşkanımız bize biraz el atsın. Şu perişanlığımıza bak. İşçi parası yüksek , gübre parası yüksek bu halimiz ne olacak? Cumhurbaşkanımız 27 lira açıkladı ama üzümümüzü alan yok.”
“DEVLET BURAYA ACİL ŞEKİLDE AFAT BÖLGESİ İLAN ETMELİ”
CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca; “Üretici çok zor durumda. Bu üzümler ikinci yağmuru yedi.TMO alımları bir türlü yapmadı. Piyasa iyice rezil bir durumda geziyor. Cumhurbaşkanı 27 lira açıkladı ama o para değil 27 lira 25 lira alan yok 23 lira alan yok. TMO alacak denildi daha TMO’nun yeri belli değil. İnsan şuan rezil bir durumda. Bizim geçmişte bu durumlarda Tekel’imiz vardı. Tekel’e götürürdük, devlet üreticisine sahip çıkardı. Şimdi Tekel de yok, satıldı. Biz şimdi bağırıyoruz nerede bu devlet nerede bu insanlar diyoruz. Bize kim sahip çıkar, biz vergimizi veriyoruz. Girdilerimiz olmuş dünyanın parası. Zaten o fiyat girdi maliyetimizin bir tık üstüdür. Öldürmez süründürür dedik ama o fiyata bile veremiyoruz. Ne olacak bu insanlar ne yapacağız bende üzüm üreticisiyim. Nasıl çıkacağız bu işin içinden. Günlük 6-7 bin lira sadece kesici parası gidiyor. E nasıl çıkacağız kim alcak. Tüccara götürsek ‘kardeşim bu yağmur yemiş ben almam git nereye verirsen ver’ Kim alacak yazık değil mi şu emeğe. Devletin bize sahip çıkması lazım. Tüm Manisa’da Şehzadeler de de aynı, Saruhanlı’da da aynı. Turgutlu’da da aynı, Salihli’de de aynı, Gölmarmara‘da da aynı ,Yunusemre’de de aynı. Devlet buraya acil şekilde AFAT bölgesi ilan edip TMO’yu devreye sokup, gerekirse de Tariş’ten yardım alacak, Tarım Kredi’den de üzümlerini alacaklar ve değerlendirecekler. Yazık bu emeğe yazık günah. Bağırıyoruz nerde bu devletimiz diyoruz.Nerde bu insanlar.” İfadelerinde bulundu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN GİRDİĞİ BÖLGEDE CİDDİ HASAR VAR
Başkan Gürtunca, öte yanda Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Güzel Köy bölgesinde bulunan Hasan Fehmi Tekoğlu'na ait üzüm bağının da içinde bulunduğu bölgede ciddi boyutta hasarlar oluştuğuna dikkat çekerek;
“Cumhurbaşkanının o fiyat açıklamasından sonra bugün geldiğimiz noktada iyice dip yapar.17-18 liraya bin nazla üzüm alındığı bilgileri geliyor. En iyi üzüme bu parayı veriyorlarsa bu üzüme kaç para verirler. 10 lira mı 12 lira mı? Yazık girdi belli maliyet belli. Biz devlete karşı vergimizi veriyorsak devlette sahip çıkacak yoksa .Seneye kimse bağ ekmez. Bakın Yeşilköy’den arıyorlar, Saruhanlı’dan arıyorlar. Adamlar kökleyeceğiz yerine zeytin yapacağız diyorlar. Veya hiçbir şey ekmeyeceğiz diyorlar. Nereye kadar gidecek bu. Bu insanlar çalışmazsa, üretmezse, vergisini vermezse nasıl bir geçim olacak. İşsizlik alacak diz boyu gidecek.” 
ÜZÜM ÜRETİCİ KESİME ARA VERDİ
Üzüm üreticisi bu kez yağmur yağmaması için dua etmeye başladı.Son yağan yağmurlar dolayısıyla bağların çamur altında kalması nedeniyle de üzüm kesimine bir gün ara vermek zorunda kalındı.
ÜRETİCİLER ZİRAAT ODA BAŞKANLARINA SESLENDİ 
Üreticiler, AFAT şeklinde yağan yağmurlar sonrasında bağlı bulundukları ziraat oda başkanlarının arazilerine gelip de durumlarıyla ilgili bir bilgi almadığından yakındı. Öte yanda “Cumhurbaşkanı üzüm fiyatını açıklarken onun yanında fotoğraf karesine giren Ziraat Oda başkanlarını bu zor günümüzde yanımızda görmek isteriz” ifadeleriyle Ziraat Oda Başkanlarına seslendiler…


 

Editör: TE Bilişim