Olağanüstü hal (OHAL) uygulamaları sebebiyle Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) “Türkiye’yle müzakereleri dondurun” kararı çıkmışken iktidar kanadından OHAL’le ilgili farklı açıklamalar geliyor. Hükümet kanadı OHAL’in kaldırılmasından bahsederken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ısrarla OHAL’in uzatılma ihtimaline dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin geçen günlerde “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum, olağanüstü hali ben istemiyorum kardeşim. Bu ikinci uzatmadan sonra uzatılmasını istemiyorum” ifadeleriyle yaptığı çıkış ardından Başbakan Binali Yıldırım da OHAL’in 2017’de kalkmış olacağını söyledi.

‘Seçim yok’
Dün İstanbul Sağlık Fuarı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım da, ilk kez OHAL’in 2017’de kaldırılabileceğini söyledi. Başbakan, OHAL ve başkanlık sistemi tartışmasıyla ilgili şunları söyledi: “2017'den itibaren yatırıma daha fazla kaynak ayıracağız. Olağanüstü hâl şartları da kalmış olacak. Milletimizin içi rahat olsun. 2019'a kadar seçim meçim yok. Cumhurbaşkanlığı sistemi için sınırlı değişiklik yapacağız. Erken seçim yok.”

Yıldırım ‘kapı’ konusunda ‘temkinli’
Yıldırım ayrıca AP kararına da tepki gösterirken AB liderlerine mesaj verdi. “Ben inanıyorum ki bu karar AB liderler zirvesinde hiçbir şekilde dikkate alınmayacak. Avrupa'da vizyon sahibi liderler olduğunu düşünüyorum” diyen Yıldırım, Erdoğan’ın “Kapıları açarız bilesiniz” diye tehdit savurduğu mülteci anlaşmasıyla ilgili de daha ‘ılımlı’ ifadeler kullandı. Yıldırım, “Türkiye bu mültecilere sahip çıkmazsa o zaman Avrupa'nın halini siz bir görün bakalım. Avrupalı dostlarımız bilsin ki bu mültecilerle ilgili anlaşmamız ilahi nahiye böyle devam edecek değildir. Türkiye anlaşmasına sözüne sadıktır. Bugüne kadar bunun aksi asla tahakkuk etmemiştir. Ama Avrupalı dostlarımızın da verdikleri süzün arkasında durmasını bekliyoruz” dedi.

‘Bekli üç ay üstüne üç ay daha…’
İstanbul’daki toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Yıldırım’ın aksine OHAL’in uzatılabileceğini söyledi. AP’nin kararına tepki gösteren Erdoğan, kararın OHAL gerekçe gösterilerek alındığını hatırlattı ve “Fransa üç ay, üç ay, altı ay uzattı. Siz Fransa ile böyle bir karar aldınız mı? Fransa seçimleri sebebiyle yeniden uzatmayı düşünüyorlar. Türkiye, yaşadığı darbe girişimine ve terör eylemlerine rağmen OHAL’in henüz üçüncü ayında. Belki üç ay belki üstüne üç ay daha uzatacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan AP’ye şöyle seslendi: “Ey AP, terör örgütüne çanak mı tuttunuz hayır olsun. Bu ülkeyi AP mi yönetiyor hükümet mi yönetiyor, size ne. Haddinizi bilin haddinizi. Geçti o, bunlar mazide kaldı.”

‘İdam’ tam gaz
Cumhurbaşkanı, AB’nin ‘idam gelirse müzakereler biter’ açıklamalarına rağmen de idam tartışmasını sürdürdü. “Ben Hans'ın ağzına, George'nin ağzına bakarak karar vermem, ben halka göre karar veririm” diyen Erdoğan, “Halkım idam mı diyor, parlamentoya gelir. Parlamento da idam diyorsa bana gelir. Ben de bu kararı onarım” ifadelerini kullandı.

Dündar’ı hedef aldı
Konuşmasında Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’ı da hedef alan Erdoğan, “İşte bir tane terörist, köşe yazarı, köşe yazarı müsveddesi, 5 yıl 10 aya mahkum oluyor, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor ve kaçarak Almanya'ya gidiyor. Almanya da bunu ağırlıyor. Niye kaçıyorsun. Diktatörün olduğu bir ülkede sen kaçabilir misin” dedi.

Gezi’ye: Ahlaksızlar!
Erdoğan, Gezi direnişi hakkında da “Gezi ile ülkemizin belli kesimlerini tahrik ederek kaos çıkarmak istediler. Bu ahlaksızlara, bu terbiyesizlere sorun, hayatınız boyunca bu ülkeye kaç tane ağaç diktiniz? Biz, milyonlarca değil, milyarca fidan diktik” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim