Siyasette her zaman, her an sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Daha iki gün önce Gelecek Partisi Manisa İl Başkanlığına yeni bir ismin atandığı açıklandı. Bugün MHP İl Başkanı Ömer Baysal sosyal medya hesabından istifa ettiğini duyurdu. 
Baysal istifasını ilan ederken kelimeleri özenle seçmiş. 

Veda mesajında şunları söylüyor; 
Kıymetli Ülküdaşlarım.
Şu an itibariyle yürütmekte olduğum Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı görevimden ayrılıyorum. 
Görevler gelip geçici, baki olan teşkilattır.
Dün olduğu gibi bugün ve yarın da Partimizin ve Liderimizin emrindeyim. 
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. 
Hakkınızı helal ediniz.

Başka bir açıklama olmadığı için bu veda yazısındaki ip uçlarına bir bakalım. 
“Şuan itibarıyla” ifadesi sanki istifanın son anda alınmış veya genel merkez tarafından istenmiş bir karar olduğunu gösteriyor. Mutlak öncesinde yaşananlar vardır ama bardağı taşıran son damlanın tarihi 22 Eylül 2021. Yani bugün!   
İstifanın nedeni konusunda en ufak bir emare yok. Ama küskünlük de yok vurgusu var. “İstifa ediyorum ama partiden değil, görevimden” açıklaması bu.    
“Dün olduğu gibi bugün ve yarın da Partimizin ve Liderimizin emrindeyim” cümlesinde parti ve lider kelimeleri özel kelime olmamasına rağmen baş harfleri büyük yazılmış. Ömer Baysal avukat. Bunun bir dil bilgisi hatası olması imkansız. Bu saygıda bir kusur etmeme nezaketi olarak algılanabilir. 
Baysal bu kısa istifa açıklamasını Facebook hesabından paylaştı. Profil fotoğrafını değiştirmemesi de bir mesaj. Profilde MHP Genel Başkanı Bahçeli ile fotoğrafı var halen. 
“Görevler gelip geçici, baki olan teşkilattır.” ifadesi de tam bir beyefendi cümlesi…
Yazıdan çıkarılabilecek ip uçları bunlar. 

Ama en önemli detay cevapsız kalmış.  
İstifa kararı neden alındı? 
Çünkü nedensiz istifa olmaz.  
Biraz da tahminlerimizi sıralayalım. 
MHP’de il başkanlığını yürütmek her dönemde çok zor olmuştur. Ama en zor dönem MHP’nin Manisa merkezi kazanmasıyla başladı. 2009 yılında Manisa Belediye Başkanı olan Cengiz Ergün’le MHP il başkanları arasındaki diyalog hep kamuoyunun gündem konusu oldu. Birçok il başkanı bu dönemde ya değişti ya da Cengiz Ergün’ün yanında önemli görevlere getirildi.  
Ergün aday olduğunda MHP’nin İl Başkanı Mesut Bayram Laçalar’dı. Ersoy Arslan, Uğur Üncü (Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun), Tamer Akkal, Mehmet Ödevli, Tanju Balatlı, Erkan Öztürk sırasıyla görev aldılar. 
Ve son olarak Ömer Baysal MHP İl Başkanlığı görevine atandı. 
12 yılda 8 il başkanı…
Ergün’ün MHP’deki ağırlığı tartışılmaz.   
Ama bu kez durum farklı gibi. 
Dengeler çok değişken. 
Bir de Erkan Akçay faktörü var, malum. 
İl başkanının istifasıyla ilgili aradım kendisini. Cevap alamadım. Belki de yoğundur. Cevap verirse ya da geri dönüş yaparsa soracağım soru şudur; 
Ömer Baysal istifa mı etti, ettirildi mi?   
Ve neden? 
Dedikodu gibi olmasın diye çırpınıyorum ama istifanın perde arkası kapalı kutu olduğu için mecburen tahminler üzerinden gideceğim. 
Bence Ömer Baysal’ın istifasında genel merkezle bir uyumsuzluk söz konusu. Bu da tüm okları Erkan Akçay’a çeviriyor. 
O da mutlaka açıklama yapacaktır. 

Peki bundan sonra ne olur? 
MHP’de yaygın bir uygulama var; 
Teşkilatı kapatma… 
Bu olur mu, olabilir. Ancak yönetimden henüz kimsenin istifa etmemiş olması bu olasılığın zayıf olduğuna işaret.  
Yönetimden bir ismin atanması da söz konusu olabilir. 
 
Her ne olursa olsun MHP’den tatmin edici bir açıklama gelmesi şart. Ben bu yazıyı hazırlarken MHP basın grubunda yapılan açıklama şöyleydi: 
“İl başkanımızın sosyal medya hesaplarından da paylaştığı istifa açıklaması dışında anlık olarak paylaşabileceğimiz bir açıklama yok. 
İlerleyen günlerde konu ile ilgili açıklama yapılacaktır.”

Bu iş bir süreliğine bilmece olarak kafaları kurcalayacak. 
Son bir yorum; 
Ömer Baysal yanlış hatırlamıyorsam tam bir konsensüsle göreve gelmişti. Çok iyi tanımıyorum ama Manisa’da saygı gören bir kişilik olduğunu biliyorum. İster istifa ettirilmiş olsun ister kendisi istifa etmiş olsun, MHP’de ve dolayısıyla Cumhur İttifakı’nda işler uyum içinde giderken böyle bir karar alınması sürprizden ziyade bir kayıp gibi görünüyor.