Zor günler geçiren davulculara bir kötü haber de belediye ve kaymakamlıklardan geldi.  On bir ayın sultanı olan Ramazan ayında sahur vaktinin vazgeçilmezi olan davulcular bu yıl merkezde davul çalamayacak.

Ancak çevre ilçelerde farklı kararlar dikkat çekti.  Bazı belediyeler davulun çalınmasına müsaade etti.

Manisa’daki Romanlarla bir ataya gelen İyi Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Çelik’in gündeminde bu konu vardı. Çelik, “Tıklım tıklım dolu Ak Parti kongrelerindeki risk göz önüne alındığında, hastanelerdeki doluluk oranlarına bakıldığında; açık alanda, yalnız çalışacak olan davulcularımıza gelen çalışma yasağı anlaşılır olmaktan oldukça uzaktır. Davulcularımız pandemi döneminde haklı olarak alınan kararlar bağlamında düğün, sünnet vb etkinlikler sayesinde para kazanmaktan zaten vazgeçmişti. Tek umudu Ramazan ayında davul çalarak para kazanmak olan insanlar şimdi haksız olarak mağdur ediliyor. Bu kararı alan ilçe belediyelerinin, kaymakamlıkların bir an önce bu karardan dönmesi gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.

Roman vatandaşlar ise Ramazan ayında davul çalma işinin gelir kaynakları olduğunu belirterek kararın gözden geçirilmesini istediler.

KARARIN GEREKÇESİ  

Geçtiğimiz günlerde il-ilçe Hıfzıssıhha Kurullarının, özellikle kaymakamların yerel yöneticilerle beraber vereceği kararlar doğrultusunda riayet edecekleri hususlar genelgede belirtilmişti. Karara göre Ramazan davulcularının bahşiş almak adına evleri ziyareti, kapı zili çalmak gibi bulaş riski oluşturabilecek davranışlarını önleyebilmek için davulcuların faaliyetleri sonucu alacakları bahşişlerin tek tek vatandaşlar/haneler yerine toplu olarak yerel imkanlarla sağlanması esas olacak. Aksi takdirde ramazan davulcularının tek tek vatandaşlardan bahşiş toplamasına müsaade edilmeyecek ve faaliyetlerine izin verilmeyecek.

Editör: TE Bilişim