Ege'de korku dolu anlar! Dev gemi iskeleye böyle çarptı Ege'de korku dolu anlar! Dev gemi iskeleye böyle çarptı

Kararın ekinde yer alan çizelgelerde, Düzce’de 5.188,21 m², Manisa’da 3.437.464,66 m², Bilecik’te 16.379,98 ve Mersin’de 37.537,32 m²’lik alan orman vasfından çıkmış odu. Toplamda 3.496.570,17 m² ormanlık alanın orman vasfından çıkarılmış olmasını değerlendiren CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, “Fabrikaları, madenleri, limanları ve zeytinlikleri satan iktidar, şimdi de ormanlarımızı parça parça satıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
“Bin hektarlık orman, arsa olarak tescillenerek talana açıldı”
Yayımlanan bu karardan önce beş ayrı kararın daha çıkarıldığını söyleyen Başevirgen, “Bu kararların bir tanesi Bakanlar Kurulu, dört tanesi Cumhurbaşkanı Kararıydı. Böylece 2018 yılında 6831 Sayılı Orman Kanununa eklenen Ek 16. Madde Kapsamında yürürlüğe konulan ‘Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’ ile bugüne kadar 10 milyon 340 bin 358 m²’lik ormanlık alan orman vasfından çıkarılarak arsa olarak tescillenmiş oldu. Maalesef 1.000 hektardan fazla orman alanı talana açıldı.” Diye konuştu.
“Betonlaşmaya Göz Yumulacak, Tahribat Büyütülecek”
Son çıkan karar ile Manisa’da da üzerinde birçok ağacın bulunduğu 3 milyon 437 bin 464 m² ormanlık alanının da orman sınırı dışına çıkarıldığını hatırlatan Bekir Başevirgen, “Bir önceki Cumhurbaşkanı Karında da Manisa İlimizde yine ağaçları keserek betonlaşmaya göz yummuşlardı. Anlaşılan hayata geçirmeyi düşündükleri projeye daha fazla alan gerekmiş. Maalesef yol, alt ve üst yapılaşma gerekçeleriyle tahribatı iyice büyütecekler.” Dedi.
 
“Anayasaya Aykırı”
 
Yayımlanan bu kararların 2018 yılından önce bir şekilde tahrip edilmiş ormanlık alanlar ile taşlık ve kayalık olan orman alanların yerleşime açılmasına sebep olduğunu söyleyen Başevirgen, “Yapılan bu uygulamalar anayasaya aykırıdır. Anayasamızın 169. Maddesi “Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz…” hükmü ile  “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.” Hükümleri bulunmaktadır. Yani Anayasamız, ormanları koruma güvencesini devlete görev olarak tevdi etmiştir.” Diye konuştu.
 
“Ekosistem Bozuluyor”
 
Bu uygulamaların savunulur bir yanı olmamasına rağmen hala çıkarılan Cumhurbaşkanı kararlarını savunan kişi ve kurumların olmasının çok vahim olduğunu söyleyen Başevirgen, “ Daha önce çıkarılan benzeri Cumhurbaşkanı kararlarına yönelik dile getirdiğim itirazlar gibi yine tekrarlıyorum. ‘Üzerinde yeterli miktarda ağaç bulunmuyorsa orası orman değildir’ düşüncesi son derece yanlıştır. Orman alanları bir bütün olarak düşünülmelidir. Orman çok büyük bir ekosistemdir. Bu ekosistemde bulunan bütün bileşenlerin önemli fonksiyonları var. Orman; ağaç, diğer bitki, hayvan, mikroorganizma ve toprak gibi canlı cansız unsurların birleşiminden meydana geliyor. Üzerinde ağaç yok diyerek taşlık, kayalık alanlar orman dışına çıkarılırsa o ekosistemin bütün dengesi bozulur.” Diye konuştu.
 
“Orman Katliamına Davetiye Çıkartılıyor, Müteahhitlerin Önleri Açılıyor”
 
Ülkemizin 23 milyon hektar orman alanı bulunduğunu söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ ‘Küçük bir kısmını yapılaşmaya açsak ne olur ki?’  diyerek orman katliamına davetiye çıkarılıyor. Alınan bu kararların benzerlerini maalesef birçok yer için çıkarmaya devam edecekler ve belki de on binlerce hektarlık orman alanını yok edecekler. Gözüne kestirdiği alana bina yapmak isteyen birçok müteahhidin önü de bu yolla açılmış olacak. Daha önceden yapmış olduğumuz değerlendirmede, arsa vasfına dönüştürülen bu alanların kimlere hangi amaç ve bedellerle satılacağını yakın zamanda göreceğiz, demiştik. Gelinen noktada dile getirdiğimiz bu öngörülerimizin ne kadar yerinde olduğuna dair duyumlar alıyoruz.” Dedi
 
“Toprağın Altını Satanlar, Şimdi de Üstünü Satıyor”
 
Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Yandaşlıktan kör olmuşların dışında herkesin bildiği gibi ekonomi dibe vurmuş durumda. Fabrikaları, madenleri, limanları ve zeytinlikleri satan iktidar, ormanlarımızı da parça parça satmaya başladı. Maalesef toprağın altını satanlar, şimdi de üstünü satıyor.” Dedi.
 
“Orman Dışına Çıkarılan Alanların Yerine Tahsis Edilen Yerler Nerede?”
 
CHP’li Başevirgen, “Diğer bir hususta Orman dışına çıkarılan alanların adları bu kararlarda yazılıyken bunların yerine ormana çevrilecek alanların parsel numarası, ada numarası veya mevki adı neden yazılmamaktadır. Hani alınan bu kararlar kapsamında, orman dışına çıkarılan yerlerin iki katı oranında alanı orman olarak tahsis edeceklerdi. Bugüne kadar nerelerde ne kadar alanı tahsis etmişler, açıklasınlar. Rant ve talandan beslenen bu zihniyetin yıllarca verimli tarım alanlarını betonlaştırıp sonrada yatay mimariden ve doğadan bahsettiklerini unutmamız gerek.” Dedi.

Editör: TE Bilişim