Yaklaşık 1 milyar TL’lik sermaye ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB)’nde fabrika kurmayı planlayan Alman otomobil devi Volkswogen’in yatırımı öncesi Alman devlet televizyonu (ARD) Manisa’da program çekimi yaptı. AK Parti MKYK Üyesi, Manisa Milletvekili Murat Baybatur rehberliğinde ilk olarak Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi’yi ziyaret eden heyet, Başkan Çerçi ile röportaj yaptı. İlçe hakkında heyeti bilgilendiren Belediye Başkanı Çerçi, “Sanayi ve üretim potansiyeli açısından ilçemiz Manisa’nın ve Türkiye’nin en gelişmiş ilçelerinden biri. 70 bin çalışanının olduğu bir sanayi bölgesi burası. Yunusemre, ilimizin limana ve havaalanına en yakın olan gelişmiş bir şehir aynı zamanda. Yatırımcılar açısından gerek altyapısı gerekse ulaşım kolaylığı anlamında pek çok artı sağlıyor” diye konuştu. MOSB’da BOSCH başta olmak üzere pek çok yabancı girişim olduğunu hatırlatan Başkan Çerçi iki ülke arasındaki ilişkileri şu sözlerle değerlendirdi: “Alman toplumu ile yüzyılı aşan bir hukukumuz var. NATO’da müttefikiz. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan arasında güzel görüşmeler oldu. Her iki hükümetinde görüştüğünde büyük oranda çözüme ulaşacağına inanıyorum. Volkswagen’in şehrimize gelecek olması bizim için önemlidir, kente büyük katkı sağlayacaktır.”  

AK Parti MKYK Üyesi, Manisa Milletvekili Murat Baybatur ise programda yaptığı değerlendirmede Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğuna vurgu yaptı. “Almanya Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ortaklarından biri” diyen Baybatur, iki ülke arasındaki geçmişin derin köklere dayandığını ifade ederek, “İlişkilerimizin geçmişi derin köklere dayanıyor. NATO müttefikimiz olan Almanya ile hem ikili hem de uluslararası konularda birçok ortak çalışmalarımız var. Tam da bu sebeple Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasında çok yakın bir diyalog sürdürülmektedir. Öte yandan baktığımızda ülkelerimizin arasındaki insani bağlar da son derece kapsamlı ve kuvvetli. Almanya’da yaklaşık 3.5 milyon Türk ve Türk kökenli insanlımızın bulunması ilişkilerimizin çok önemli bir boyutunu oluşturuyor. Almanya ile ilişkilerimizde temel hedefimiz tüm ikili konularda eşit ortaklık ve karşılıklı saygı temelinde samimi bir iş birliğinin sürdürülebilmesidir. AB ile tam üyelik müzakerelerimize tekrar hız kazandırılması keza hem Türkiye’nin hem AB’nin çıkarına olan vize serbestisi ve gümrük birliği güncellenmesi konusunda bilhassa önümüzdeki yılın 2. Yarısında AB dönem başkanlığını üstlendiğimizde Almanya’dan güçlü destek bekliyoruz. Tam bu konular Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin bir kazan-kazan anlayışı üzerine kurulması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

STRATEJİK BİR YATIRIM

AK Parti MKYK Üyesi Baybatur, Alman otomobil devi Volkswogen’in neden Türkiye’yi seçmesi gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: “Alman sermayeli 7 binden fazla şirket Türkiye’de huzur içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bugün Türkiye otomotiv sektöründe zaten bölgesel bir yatırım üssüdür. Dünyada 15. en büyük otomotiv üreticisi olan Türkiye, Avrupa’da 5. Konumdadır. Rakamlar ülkemizin hem büyük bir pazar hem de büyük bir üretim merkezi olduğunu göstermektedir. Volkswogen gibi küresel bir firmanın ülkemizde yatırım konusundaki, avantajlarını en iyi şekilde değerlendireceğinin ve çok yakında olumlu nihai kararı açıklayacağını düşünüyorum. Bu her iki tarafın da kazançlı çıkacağı stratejik bir yatırım olacak. Almanya ile çok ciddi projelerimiz var. İşte bugün konuştuğumuz Volkswogen’in Manisamıza büyük çaplı yatırım Almanya’yla yatırım alanındaki ilişkilerimizde yeni bir kilometre taşı olacaktır.”

MOSB’Yİ GEZDİLER

Murat Baybatur ve Alman basın mensupları ziyaretler kapsamında MOSB Başkanı Sait Türek, AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı  ile de bir araya gelirken; MOSB Enerji Merkezi, Lojistik Merkezi, MOSB Teknik Lisesi’nde de çekimler yaptı.

Editör: TE Bilişim