Kripto para hayatımıza girdikten sonra çok şey değişti. Kısa yoldan zengin olma hayali birçok kişiyi bataklığa sürükledi. Arada birkaç zengin olan veya para kazanan da var. Ama genel olarak çok ciddi kayıplar yaşayan insanlar var. 
Yanlış yoldayız, buna kanaat getirmeliyiz. Bu işte kısa yoldan zengin olmak fakir olmaktan çok daha düşük bir ihtimal. Zaten sonuçları da ortada. 
İnanın sağınızda, solunuzda o kadar çok para kaybeden insan var ki… Ve kaybeden hiç kimse kaybettiğini söyleyemez. Ama kazanan bir kişi varsa yaygara yapar. Yanıltan da bu. 
Çok tehlikeli bir noktaya doğru gidiyoruz. 
Aç kaldığı için, işsiz kaldığı için intihar eden insana çok az rastladım. Borcunu ödeyemediği için, battığı için intihar eden insanlar gördüm.  Ama hiçbiri buna benzemiyor. Çünkü büyük hayallerle yatırılan paralar, dakikalar içinde buhar olup birilerinin cebine giriyor.  
Bu tam bir kumar. Ve para kaybetmeyi herkes kaldıramaz. Kazananın kim olduğunu bilmiyoruz ama kaybedenlere çevremizde, mahallemizde, işyerimizde şahit olmaya başladık. Kaybeden sayısı tahminlerinizin çok üzerinde, buna emin olun.    
Asıl mesele, bu furyadan nasıl kurtuluruza çare bulmak, insanları bu dev kumar masasından nasıl kaldırırız sorusuna cevap bulmak. 
Kripto para dedikleri şey aslında 20 yılı aşkın bir süredir hayatımızda. Ama son 5-6 yıldır iyice yaygınlaştı. Özellikle pandemi sürecinde korkunç bir şekilde kullanıcı sayısı, dolayısıyla para kaptıran kişi sayısı arttı. 
Bildiğiniz gibi dünyanın ilk kripto parası 2008 yılında oluşturulan Bitcoin’dir. Bitcoin’i, bugün sayıları yüzleri bulan çeşitlilikle diğer kripto para türleri takip ediyor.  Yani altcoinler….
Bizi ilgilendiren kısmı geldiğimiz nokta. 
Evini satan, arabasını satan, bankadan kredi çekip kripto paraya yatıranlara rastlıyoruz. Akıl alır gibi değil. 
Zaten dolandırıcı cennetiyiz. Bu ülkede halen para toplayıp sonra da ortadan kaybolan firmalar, kişiler var. Halen bunlara inanıyoruz.  Çünkü zengin olmak istiyoruz. Öyle birkaç yılda da değil, hemen, mümkünse birkaç günde, hatta birkaç saatte…
Bizi hataya sürükleyen, acı sona doğru götüren bu kontrol edilemez hırsımız.   
Ben şahsen hayatımda hiç kripto para satın almadım. Ama sistemin nasıl ilerlediğini az çok biliyorum.  Çünkü mecburen vakıf oldum. Çünkü etrafımda para kaybettiği için hayatına son veren insanlarla karşılaşıyorum. Üzülüyorum…
Aralarında aylık maaşla çalışan memurlar, işçiler, çalışanlar var. Ortak noktaları belirli bir gelire sahip olmaları.  
Belirli bir gelir tatmin etmiyor sanırım. 
Hayaller ev, araba almak, gerçekler evden, arabadan olmak! 
Ne kötü. Allah kimseye bu sonu yaşatmasın diyeceğim ama aynı anda da herkesin kazanması mümkün değil. Bu işin içine girenlerin bir bölümü kazanacaksa bir bölümü kaybedecek. 
Oyunun kuralı bu. 
Tabi kaybedenler sadece kendi hatalarından değil, sistemin boşluğunu değerlendirip para toplayan dolandırıcı kişi ya da firmalardan yüzünden de kaybediyor. 
Devletin her zamanki gibi otoritesinin yetersizliği dolandırıcılara fırsat sunuyor. E bunca iştahlı insan da varken paraları toplamak hiç de zor olmuyor. 
Şunu bilin durum anlattığımdan daha vahim. Ki eminim çoğunuz zaten farkındadır. 
Bu gidişata dur demek, bir önlem almak, özellikle kurumsal olmayan, ekonomik alt yapıları zayıf altcoin kuruluşlara kesinlikle sistemin içinde yer vermemek gerekir.   
İnşallah intiharlar, ağır bunalımlar, aile faciaları daha da artmaz. Umarım daha çok kişinin canı yanmadan şu kısa yoldan zengin olma hayalinden vazgeçeriz. İnsanların alın terlerini kimin olduğu belli olmayan bir sisteme kaptırmak için yarışması gelecek adına endişe verici. Hatta ürkütücü…

Aşağıdaki başlıklar son dönemde yaşanan intihar vakalarına ait. 
İstanbul Esenyurt'ta emlakçılık yapan Eyüp Çobanoğlu (23), iddiaya göre sattığı evinin parasını kripto para borsasında kaybedince tabancayla intihar etti. (13 Mayıs 2022) 

Adana’da eşini vurup başına tabancayla ateş ederek intihar girişiminde bulunan kişinin, kripto para borsasında yaklaşık 450 bin lira kaybettiği için cinnet getirdiği ortaya çıktı. Yaralı kadın tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti, kocanın hayati tehlikesi sürüyor. (28 Aralık 2021) 

Kağıthane'de yaşayan 22 yaşındaki üniversite öğrencisi M.S. kripto paradan zarar ettiği bilgisini sosyal medya hesabından paylaşarak sonra yaşamına son verdi. (21 Ocak 2021) 

Bir Bitcoin yatırımcısı 100 kat kaldıracak işlem yaparak yatırımını katlamayı bekliyordu. Ancak işler beklediği gibi olmadı. Tam 2 bin Bitcoin’ini kaybeden yatırımcı canına kıydı. (14 Haziran 2019)

Antalya’da anne ve babası ile ablasını öldürüp intihar eden Mustafa Gider'in halası Nimet Güler, "Yeğenim Bitcoin yüzünden, önce 250 bin TL'sini, daha sonra 65 bin TL ve arabasını, en son arkadaşından aldığı 35 bin TL'yi kaybedince bunalıma girdi. Yeğenimi Bitcoin yaktı" dedi. (17 Mart 2021) 

İstanbul Kağıthane’de çalışan bir emlakçı, yüklü miktarda yatırım yaptığı Bitcoin’de kayıplar yaşayınca intihar etti. (23 Nisan 2021)