Tüm tetkiklerin ücretsiz olduğu Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezine (KETEM) vatandaşların ilgisini çekebilmek için Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde çocuklar da devreye girdi. İlçede başlatılan proje ile çocuklar ailelerini KETEM’e götürerek hem kanser taramasından geçirecek, hem de ödül sahibi olacak. 
Kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve çocuklara bu bilinci aşılamak için Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde hayata geçirilen ‘Çocuklarla büyükler el ele kanser sana güle güle’ projesi kapsamında en çok yakınını KETEM’e getirerek kanser taramasından geçirecek olan çocuklar çeşitli hediyelerle ödüllendirilecek. Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezinin ortak hazırladığı ‘Çocuklarla büyükler el ele kanser sana güle güle’ projesi 20 Ocak’ta karne dağıtım töreninde ilçedeki 20 bin öğrenciye dağıtılan KETEM davetiye mektupları ile başlamıştı.
Projenin gerçekten çok önemli olduğunu ve en ölümcül hastalıkların başında gelen kanserde erken teşhisine dikkat çekildiğini kaydeden Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cumhur Kapusuz, “Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezi ve KETEM’deki doktor arkadaşlarımız bize gelerek, toplumumuzun vebası olan ve en yüksek ölüm oranlarının olduğu çağın hastalığı kanserin erken teşhis olduğu zaman insanları kurtarma oranının yüksek olduğunu anlattılar. Bize bu proje ile geldiler. Kendilerinde bütün imkanların olduğunu ancak vatandaşın gelmesinde hizmetle buluşmasında bizden destek istediler. Bizlerde Şehzadeler Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve doktorlarımızla beraber bu projeye sonuna kadar destek vereceğimizi ve projenin içinde yer alacağımızı belirttik. Biz bu projede sadece vatandaşı bilgilendirme ve bilinçlendirme yardımcı olacağımızı söyledik. Sonuç olarak bu projenin vatandaşımızın belli bir kesimine ulaşmış olduğunu düşünüyoruz. Projede sadece vatandaşlarımızın buraya gelip teşhislerini yaptırıp sonuçlarını almaları kaldı. Proje 20 Ocak’ta başladı. Yaklaşık 2-2,5 ay sürecek ve bu projenin sonunda inşallah doktorlarımızın, herkesin verdiği hizmetin karşılığını alacağını düşünüyoruz. Projenin odağında doktorlarımız, Toplum Sağlığı KETEM çalışanları var. Biz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak vatandaşımızı buraya getirmede nasıl uğraşırız, nasıl çalışırız, öğrencilerimizi nasıl teşvik ederiz ve öğrencilerimizi bu işin içine nasıl katarız kısmında katkıda bulunduk. Hepsine başarılar diliyorum” dedi.
Toplumda kalp rahatsızlıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olan kanserde erken teşhis ile ölümlerin önüne geçilebileceğini kaydeden Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Müjde İlgün, KETEM’e olan ilgiyi artırabilmek için karne günü çocuklara bir davetiye mektubu gönderdiklerini anlatarak şunları söyledi:
“Şehzadeler Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehzadeler Toplum Sağlığı Merkezi olarak kanser taramalarıyla ilgili bir çalışma yapmaya karar verdik. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 3 önemli kanser türü olan ve erken teşhisi yapılabilen kanser çeşidiyle ilgili tüm öğrencilerimize karneleriyle birlikte bir davet mektubu gönderdik. Projemiz ‘Çocuklarla büyükler el ele, kanser sana güle güle’ projesi. Bu davetiye mektubumuzla tüm çocuklarımızın velilerini, ailelerini, yakınlarını KETEM’e bekliyoruz. Yaklaşık 2 ay sürecek olan projemizin sonunda en çok yakınını kanser taraması için getirecek olan çocuklarımızdan ilk üçüne ve en çok kanser taraması yapılan velilerin bulunduğu ilk üç okula ödüllerimiz olacak. Yine 15 yakınını getiren her çocuğumuza da kendimizi hatırlatmak maksadıyla bir madalya takdim edeceğiz. Herkesi buraya kanser taramalarını yaptırmak üzere bekliyoruz.”
Yaklaşık 2-2,5 ay sürecek olan kampanya kapsamında en çok yakınını KETEM’e getirerek kanser taramasından geçiren öğrenciye bir dizüstü bilgisayar, ikinci olana bisiklet ve kask, üçüncüye bisiklet ile basket topu verilecek. Bu konuda en gayretli olan birinci okula masa tenisi, ikinci ve üçüncü olan okullara ise bisiklet hediye edileceği öğrenildi.
 

Editör: TE Bilişim