‘Mini istihdam paketi’, bu hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören teklifte işçilerin lehine görülen tek düzenleme tazminat mağduru madencilerle ilgiliydi, ancak bu düzenleme de madencilerin taleplerini karşılamadı. Ülkede tazminat mağduru bin 800 civarında işçinin bulunduğuna dikkat çeken Somalı madenciler, teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda yalnızca 800 civarında işçinin tazminat alabileceğini belirtti. Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye işçiler, teklifin değiştirilmesi talebiyle Soma’da oturma eylemi başlattı.

Kaymakamlık önünde devam eden oturma eylemine İYİ Parti Manisa İl Başkanlığı destek verdi. İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz, İl Teşkilat Başkanı Tunç Önsoy, İl Sekreteri Yılmaz Anatek, Soma İlçe Başkanı Vehpi Çiçek, Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, Saruhanlı İlçe Başkanı Hüseyin Abacı, Akhisar İlçe Başkanı Mustafa Kındıroğlu, Şehzadeler Teşkilat Başkanı Namık Mamalar, Büyükşehir Meclis Üyesi Çetin Çavdarlı, Şehzadeler Meclis üyeleri Bayram Vatansever ve Mümin Yılmaz, İl Gençlik Kolları Başkanı Mert Evlivan da aralarında bulundu heyetle eyleme katılarak, madencilerle birlikte oturma eylemine katıldı.

Madencilere Genel Başkanı Meral Akşener ve madenci haklarının savunucusu olan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın selamlarını ileten Eryılmaz, madencilerin haklarını TBMM’ de aradıklarını ve İYİ Parti olarak konunun takipçisi olduklarını söyledi. Eryılmaz, “Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden faciasının ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) taraf olduğu rödovans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çok sayıda işçi işten çıkarıldı. Bu işçilere kıdem tazminatları yıllardır ödenmedi. Söz konusu yasa teklifi, bu işçilerin kıdem tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesini öngörüyor. Ancak bu üç ocak dışında da çok sayıda tazminat mağduru madenci var. Düzenlemenin, Karaman Ermenek’teki ocaklarda ya da Uyar Madencilik’te mağdur edilen işçileri de kapsaması için gücümüzün yettiği tüm çalışmaları yapıyoruz. İYİ Parti olarak bugün olmazsa, yarın elbet madencilerimizin haklarının verilmesi için buradayız. İYİ Parti Grup Başkanvekilimiz Lütfü Türkkan öncülüğünde TBMM’ne önergelerimizi veriyoruz. İYİ Parti olarak, madencilerimizin mağduriyetlerini gidermek adına konunun takipçisiyiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim