Manisa’da 34 örgütlü işyeri ve 10.000’i aşkın üyesi bulunan Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şubesi üyeleri fabrika önünde eylem yaptı. 208 çalışanı bulunan Commital Isı Ekipmanları Kalıp Sanayi fabrikası önünde toplanan sendikalı işçiler, 24 sendika üyesi işçinin sendikaya üye olduğu iddiasıyla işten çıkarılmasına yönelik protesto amaçlı basın açıklamasında bulundu. 
Sendika Başkanı Ercan Dereli açıklamasına şu ifadeleri kullandı: 
“Bugün burada ailesi, çoluk çocuğunun ve sevdiklerinin geleceği için, hür bir irade ile Türk Metal Sendikası çatısı altında birleşmiş, Commital çalışanlarının kutlu davalarında asla yalnız olmadıklarını, işveren yetkililerinin Sendikal örgütlenmeye karşı, baskıcı tutum ve davranışlarını, kamuoyu önünde gözler önüne sermek için toplanmış bulunmaktayız. 
Commital işyerinde çalışan emekçiler ucuz işgücü olarak görülüyor, hakettiklerini alamıyor, almış oldukları ücretler ile ayın sonunu getiremiyordu. Bıçak kemiğe dayandığında Commital emekçileri bu olumsuzluklara son vermek, emeklerinin karşılığını alabilmek ve insanca yaşam sürebilmek adına işverenin sıkıca bağladığı zincirleri kırıp geçtiler. Anayasal hakları olan sendikalaşma yoluna başvurdular. Sadece 2 hafta içerisinde çalışanların büyük çoğunluğu sendika üyesi olmuştur. Commital iş yerinde sendikal örgütlenmeyi fark eden işveren yetkilileri, çalışanları tek tek İnsan kaynakları birimine çağırarak, baskı ve cebirle işyerindeki bilgisayarlar üzerinden, Sendika üyeliklerinin olup olmadığını kontrol etmişlerdir. Bununla da yetinmeyen işveren, hukuksuzluk ve kanunsuzlukta Türkiye’de bir ilke imza atacak bir suç işleyerek,üyelerimizi zorla kendi işyerindeki bilgisayarlar üzerinden istifa ettirmiştir. İşveren yetkilileri üretim bantlarında dolaşarak, “kim üye kim değil liste geldi” diyerek, E devlet şifresini vermek istemeyen çalışanlara, istifa etmeleri yönünde baskı kurmuştur. Sendikalı olmayanlara %20 zam vereceğini söyleyerek, işyeri içerisinde sendika üyesi işçileri ayrıştırmak istemiştir. Sendika üyesi çalışanlar ayrımcılığa maruz kalmıştır, bu davranışlar işyerindeki çalışma barışını bozmaktadır. İşverenin akıl çeldirici tekliflerine, mobbing ve baskınlarına rağmen, Üyeliklerine namusu gibi sahip çıkan üyelerimizi, sindiremeyeceğini anlayan işveren, 24 üyemizi iş güvencelerini hiçe sayarak işten çıkarma yoluna başvurmuştur. 
Kamuoyu önünde Commital işyerinde, açık açık anayasal suç işlenmiş olduğuna, işçi kıyımı yaşandığına, Emeğinden başka sermayesi olmayan üyelerimizin ekmekleriyle sınanmak istendiğine dikkat çekmek istiyorum. Anayasal hakları olan sendika üyeliği yüzünden mağdur edilerek, iş akdi feshedilen 24 üyemizin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik, ilgili tüm makamları göreve çağırıyorum. Taraflar elini taşın altına koymalıdır ve Commital emekçisi hakettiği değeri görmelidir.
Evet arkadaşlar işverenin taktikleri değişse de nihai hedef, işçileri sendikalı sendikasız diye ifşa ederek örgütlülüğü ortadan kaldırmak, üyelerimiz üzerinde baskı ve mobbing uygulayarak sindirmek, sonunda da sendikayı tasfiye ederek işyerinde Krallığını ilan etmek, istediği şekilde hüküm sürdürmektir. 
Buradan sizlerin huzurunda Commital yetkililerine sesleniyorum!
Sırf sendikaya üye oldukları için işçilerin e devletlerine girip kontrol ettiniz!
Bu da yetmezmiş gibi Sendika üyeliklerinden kendi elinizle istifa ettirdiniz!
Üyeliğinden vazgeçmeyenleri ise çıkarmakla tehdit ediyorsun ama şunu bil ki!!
Bir işçi çıkarsa yüz işçi olarak geri geleceğiz!
Şikayette bulunmuş olduğumuz İş Teftiş kuruluna, Çalışma Bakanlığına ve İş Mahkemelerine işlemiş olduğunuz tüm suçların hesabını tek tek vereceksiniz. Mağdur ettiğiniz 24 emekçiye yapılanlar cezasız kalmayacak, adalet er ya da geç tecelli edecektir. 
Sendikaya üye olmayan Commital çalışanı işçi kardeşlerim…
Şerefli mücadelenizde yalnız değilsiniz, davanız hepimizin ortak davasıdır, kavganız hepimizin ortak kavgasıdır. Korkmayın sizler yalnız değilsiniz, yanınızda Türk Metal sendikası ve onun binlerce üyesi var…Birleşmekten, birlik olmaktan çekinmeyin, örgütlenin…
Sizler olmadan emek olmadan şu karşınızdaki fabrika, sadece taştan ve makineden ibarettir. O makinaları çalıştırmayan eller olmadıktan sonra neye yarar, şu taş yığını? 
Emekçinin alın teri olmadan şu taş yığını bir hiçtir hiç! 
Sendikalı olmak en doğal hakkınızdır.
Sizleri sendikaya üye olmaya, arkadaşlarınızın mücadelesine destek vermeye davet ediyorum. Türk Metal Sendikası dik duruşun adresidir, kapımız sizin içinde ardına kadar açıktır. Sendikal güvenceden yoksun, sağlıksız koşullarda çalışan, düşük ücrete mahkum edilen, ezilen hor görülen her emekçinin ümidiyiz, yükselen gür sesiyiz. 
Gelin birleşerek daha da güçlenelim, birleşen işçiler asla yenilmezler. Haksızlığa hukuksuzluğa karşı hep birlikte mücadele verelim…” 
Sloganların atıldığı eylem olaysız bir şekilde sona erdi. 

Ege'de korkunç olay! Hesap kavgasında uzun namlulu silahlar konuştu, ortalık savaş alanına döndü! Ege'de korkunç olay! Hesap kavgasında uzun namlulu silahlar konuştu, ortalık savaş alanına döndü!


 

Editör: TE Bilişim