İş adamı Abdullah Taşkan, “Bizim bazen yaz bazen kış işimiz olur. Şuanda bizim en büyük problemimiz kış ayında olmamız. Hiçbir zaman iki şey bitmez. Biri kriz diğeri fırsat. Fırsatlar geldiğinde yaz gibi, yazı doğru değerlendirmezsen bir iş elde edemezsin. Ne oluyor Anadolu’da bütün kadınlar patlıcan kurutuyor, biber kurutuyor ve kışa hazırlık yapıyor. Neden kışa hazırlık yapıyor. Çünkü kışın hava soğuduğunda o ihtiyaçlarını giderebilsin diye. Ama yazın yatıp kışın gelmesini beklersen olmaz. Bizim inşaat sektörü de böyle 3-5 ayda bir devlet açıyor. Şimdi olmazsa ocak şubat ayı gibi yeni şeylerin geleceğine inanıyorum. Biz şunu yapacağız. Bu kriz döneminde daha istikrarlı yürüyeceğiz. Sadece bizde değil dünyada olan bir kriz bu. Bunu doğru değerlendirmek lazım” dedi.

Ticaret yapmanın bir hikayeye bağlı olduğunu, hikaye olmadığı zaman ticaretin doğru düzgün yapılamayacağını kaydeden Taşkan, “Ülkenin gerçeğini de kabul etmek lazım. Bizim ülkemiz bir doğalgaz, petrol, enerji ülkesi değil. Ülkenin bir tarımı var yarım yamalak bir sanayisi var onunla geçinmeye çalışıyor. Biz bundan 20-30 sene önce biz Irak’tan Suriye’den iyiyiz diye kendimizi değerlendiriyorduk. Bundan 10 sene önce kendimizi Ortadoğu’nun birkaç ülkesi ile değerlendirdik. Şimdi ise İngiltere ve Amerika ile yarıştırıyoruz. Neden bunlardan iyi değiliz diye. Kardeşim bir onlara bakalım onlar ne yapıyor. Biz Almanlara bakalım onlar gibi çalışıyor muyuz. Sabah saat 8’de işe gidip akşam 5’e kadar çalışıyor muyuz. Almanya da bütün insanlar sefer tası ile işe gidiyor. Yemek yok. Şimdi yapıyor muyuz bunu hayır yapmıyoruz. Biz her şeyi kendimize benzetmeye çalışıyoruz. Canımız ne zaman isterse o zaman kalkıyoruz. Ne zaman isterse o zaman çalışıyoruz. İstediğim kadar para kazanayım, istediğim kadar para harcayım istiyoruz. Böyle bir dünya yok. Böyle bir şey hiçbir zaman yoktu hiçbir zaman da olmayacak. Ne krizler biter ne de fırsatlar. Bir de artık ticaret yapmak bir hikayeye bağlı. Bir hikayeniz yoksa artık ticareti çok doğru yapmazsınız. Ya da bir buluş. Eğer yeni şeyler bulamıyorsak bir mucit değilsek o zaman yapacağımız şeyler belli” şeklinde ifade etti.

İnşaat satışlarının Mart ve Eylül aylarında yoğunlaştığını ifade eden Taşkan, “İnşaat ne zaman olur. Bizim inşaat satışları mart ayında başlar. Çünkü tayin atama dönemleridir. Eylül ayında başlar. Atama dönemleri olduğu için. Bir de yazlıktan gelenler olur. Çocuklarını okula yazdıranlar olduğu için biz de iki dönem satış olur. B ekonomi çok iyi giderse bir seneye yayılır. Ama çok iyi gitmez ise süremiz bellidir. Normalde biz 4 ay iş yaparız. Mart, Nisan gibi ovaya gelenler olur. Daha sonra ikinci dönemde dönüşler başladığı zaman olur. Onun dışında inşaat olmaz. Sürekli olabilmesi için ekonominin çok iyi olması lazım” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim