Havuz kullanımı esnasında hem havuz temizliğini kolaylaştırmak hem de havuzun daha hijyenik olmasını sağlamak için havuz tabanının ve kenarlarının birleştirilmemesi tavsiye edilmektedir. Bunun yerine içbükey ve dışbükey olan özel birleştirme ürünlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir. Yüzme havuzlarına giriş ve çıkış sırasında çok sık kullanılan ve havuzun kenarlarında bulunan porselenden üretilmiş özel kesitli ürünlere havuz tutamakları denmektedir. Havuz için tutamaklar özel bir şekilde üretilmektedir. Üretimi sırasında kullanılan pişirme sayesinde fiziksel, mekanik ve kimyasal olarak özellikleri oldukça gelişmiştir.

Muhteşem Bir Havuz Görünümü Nasıl Elde Edilir?

  • Tutamak ve kaymazlar, yüzme havuzlarının gerekli bölümlerine müşterinin istediği şekilde parça parça koyulmalıdır.
  • Koyulduktan sonra ise, tutamaklar için gereken eğimler sağlanıncaya kadar ayarlanması devam etmelidir. Bahsettiğimiz eğimler, yüzme havuzunun her tarafı için aynı eşitlikte olmak zorundadır. Eğimlerin belirlenmesi su terazisi sayesinde yapılabilmektedir.
  • Eğer havuz yapımı ile ilgili gerçek bir bilginiz yok ise, bu konuda bilinçli bir ustaya danışmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yüzme havuzu için gereken kontroller mutlaka alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
  • Tutamak ve kaymazların aralarındaki 5 milimetrelik derzler sabit tutulacak şekilde, kaymazların yüzme havuzunun içine gelen kısımları düzgün ve oldukça dikkatli bir biçimde yapıştırılması gerekmektedir.
  • Yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra, ürünlerin aralarındaki derz boşluklarının özel derz dolgu malzemeleri ile doldurulması gerekmektedir. Bu işlem sırasında normal bir derz dolgu malzemesi kullanılmamalıdır. Aksi takdirde çevre etmenleri ya da hava koşulları havuzunuzu olumsuz etkileyebilmektedir.
  • Tüm bu uygulamalar tamamlandıktan sonra malzemeler üzerinde kalan artıkların çok düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Eğer temizlik işlemi daha sonraya bırakılır ise ya da düzgün bir şekilde yapılmaz ise, malzemelerin üzerinde kalan artıkların daha sonradan temizlenmesi mümkün olmayacaktır.
  • Havuz kaplaması yapıldığı sırada inşaat malzemelerinin etrafa sıçramasını engellemek ve yer döşemelerini korumak amacı ile etrafa plastik bir koruyucu serilmesi tavsiye edilmektedir. Yüzme havuzu suyunun, tüm inşaat işleri ve elektrik tesisatları tamamlandıktan sonra doldurulması gerekmektedir.

Havuz tutamak ve kaymazlarının orijinal renkleri arasında beyaz ve mavi renkler yer almaktadır. Çoğunlukla yüzme havuzlarında bu iki renk tercih edilmektedir. Ancak müşteriler özel bir renk istediği takdir de o renk havuz tutamağı da üretilebilmektedir. Tutamak ve kaymazlar yüzme havuzu kenarlarında oldukça estetik bir görünüm sağlamaktadır. Bu yüzden çok sık tercih edilmektedir. Tutamakların yer aldığı ürün kataloglarında bunlara artı olarak kenar kaymazlarına da yer verilmektedir. Kenar kaymazları, yüzme havuzunu kullanan çocuk ve yetişkinlerin güvenliklerini sağlamaya ve düşmelerini engellemeye yaramaktadır. Tırtıklı ve çizgili bir yüzeye sahip olan kaymazlar, yüzme havuzuna giriş ya da çıkış esnasında olası bir kazayı önlemek için üretilmiştir. Bu ve benzer pek çok işlevsel tutamak modelini evim.com vitrinlerinde bulabilirsiniz.

Yüzme havuzunuzun ya da herhangi bir havuzun yapımı sırasında uygulanan işlemlerin düzgün bir şekilde ilerlemesi için kaliteli malzemeler seçmeniz gerekmektedir. Yüzme havuzlarına özel olarak üretilen kaymaz ya da tutamakların üretildiği porselen ürünün kalitesini yansıtmaktadır. İnternette ya da blog sayfalarında havuz yapımı ile ilgili okunan yazılardan yola çıkılarak kalitesiz malzemeler tercih etmek size hem maliyet açısından hem de sağlık açısından olumsuz geri dönüşlere sebep olacaktır.

Editör: TE Bilişim